Column: ‘Mooier en groener Kudelstaart’

Door: Ilse Zethof. Tot mijn verbazing werden onlangs veel struiken, een beukenhaag en bomen in Kudelstaart geruimd. Tegenover ons huis aan de Calveslo ook. We kijken nu tegen een kale saaie en modderige vlakte aan. Het was niet echt een fraai stukje groen en er werd eigenlijk nooit iets aan gedaan. Maar de beukenhaag en de boom die er stonden leken nog prima.

Nieuwsgierig als ik ben sprak ik één van de werkmannen een tijdje geleden aan tijdens het werk. Of zij wisten wat hier ging gebeuren. Een vreemd antwoord volgde: “De bewoners vonden het te gevaarlijk worden….” Een andere buurman die dit hoorde begreep die reactie ook niet helemaal. Was dit een grapje? Want wat kan er gebeuren in lage struiken? Wat werd er achter die beukenhaag gedaan? Dat was het denk ik niet, want dan hadden ze de haag ook kunnen snoeien. We hebben het maar zo gelaten. Hij vulde nog wel aan dat er een grasveldje zou komen. Dat mag ik toch niet hopen voor de flatbewoners, want de voetballertjes hier in de wijk zullen het vast prachtig vinden om tegen de flat te schoppen.

Tijdens ‘mijn rondje met het hondje’ zag ik dat er ook struiken weggehaald werden aan de Bilderdammerweg. Grote stapels met groen lagen op de parkeerplaats van de tennisvereniging om afgevoerd te worden. Ook werd de grond omgewoeld (wat een grappig woord eigenlijk omwoelen) en is het lekker modderig door de extreme regenval. Toen ik er langs liep stonk het daar verschrikkelijk. De grond werd duidelijk bemest. Teken dat er dus wel wat voor terug gaat komen.

Een bericht van de Dorpsraad Kudelstaart op Facebook meldde pas het volgende: ‘Op diverse plaatsen in Kudelstaart wordt er hard gewerkt aan het leeghalen van plantvakken voor het broedseizoen. Hierna vindt er grondverbetering plaats en worden er nieuwe struiken en heesters geplant. Kudelstaart wordt elke keer weer een beetje mooier en groener.’

Ah, dat is dus goed nieuws! Het wordt mooier en groener, wordt gezegd. Al zal het nog wel even gaan duren voordat er weer iets knaps staat. Ik moet wel zeggen dat er veel mooie bloemen- en plantenperkjes langs verschillende wandelpaden zijn gekomen de laatste jaren. Mooi op kleur op elkaar afgestemd. Als alles een beetje in bloei komt is het een genot om naar te kijken. Op sommige plekken, zoals langs het Corrie Vonkpad, gaat het wat minder goed. Daar zijn ook boompjes geplant en perkjes aangelegd, maar de tuinmannen willen dit leuke stukje wandelpad nog weleens vergeten. Groen is het daar zeker, want het onkruid kan er lekker groeien.

Inmiddels ben ik weer een stapje wijzer geworden door een overbuurman uit de flat die wel een bewonersbrief had gekregen. Beetje jammer dat wij deze niet hebben gehad als overburen. Er gaat wel degelijk iets terugkomen. Bewoner Hans Vonk ergerde zich al jaren aan de verwaarloosde struiken onder zijn raam en heeft in 2019 al gevraagd aan de gemeente hier iets aan te doen. Drie jaar later wordt dan eindelijk ingegrepen. Ook wordt de drainage aangepakt want er bleven vaak plassen staan. Hopelijk pakken ze het schelpenpaadje en het grasveldje er tegenover dan ook meteen mee, want daar is het ook drama met gigantische plassen en kuilen.

Ik hoop echt dat er iets moois komt tegenover ons huis. Het ooit zo schattige speeltuintje waar onze kinderen veel in hebben gespeeld is er ook al niet meer. Jaren geleden ontvingen we een brief van de gemeente dat speeltoestellen gewisseld werden met andere speeltuinen binnen de gemeente. De leuke fietsjesdraaimolen ging tot verdriet van veel kinderen verhuizen, net als een andere draaimolen. Maar de brief beloofde nieuwe speeltoestellen. Helaas niks hiervoor terug gekregen. Toen ging de glijbaan eraan door een stelletje vandalen en de zielige overgebleven wipkip verdween toen ook al snel. De ‘blauwe speeltuin’, zoals kinderen het noemden, aan de andere kant van het voetpad ging ook weg. Geen leuk klimrek en schommel meer. En last but not least verdween ook het bankje. Erg jammer allemaal. Dus laat die nieuwe groene invulling maar komen. Ik kijk ernaar uit.

Foto Ilse Zethof

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

Eén reactie

 1. Bij ons voor werden ook plantvakken opgeschoond, gedeeltelijk mee eens , tot ik zag dat ze een boom gingen zaagen die er al 34 jaar stond , volgens mij was hij nog gezond, ging naar de mannen toe.
  Een man zei dat hij het zelf ook zonde vond om hem om te halen, hij zei hij is nog gezond.
  Het was ook nog een bijzonder soort
  Hij was een gecertificeerd boomdeskundige. In het beoordelen van bomen met een V.T.A aantekening
  (Visible Tree Assessment )
  Dat was in de zelfde week dat er gratis boomp jes werden uitgedeeld.
  Dus dat schiet niet zo op, volwassenen bomen omkappen en kleintjes neerzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin