Paëlla

In het begin vond ik het nog wel spannend dat twee Aalsmeerse wethouders van machtsmisbruik werden beticht. Een meedogenloze strijd om de dikte van een steen, een verbod om een douche te gebruiken en een wethouder die, met de armen over elkaar en strak naar buiten kijkend, aankondigt zelf de boete te komen incasseren. Een groot ingezonden stuk van John van der Laarse op de site van AalsmeerVandaag, waar ik, ik geef het eerlijk toe, niet alles van begreep.

Heel veel rook, er zou dus vast en zeker ook ergens vuur zijn. De twee betrokken wethouders hulden zich in stilzwijgen, mijn aandacht begon zelfs al weer een beetje te verflauwen. Los van mijn verflauwde aandacht heeft de Aalsmeerse oppositie (VVD, PACT en HAC) er stevig de tanden ingezet.

Dit leidde zelfs tot een motie van wantrouwen, direct na de herbenoeming van de wethouders Verburg en Van der Hoeven. Zou PACT die motie nou ook gesteund hebben als Rik Rolleman die avond ook herbenoemd zou zijn? Ik blijf maar denken dat het venijn ook zit in de afloop van de onderhandelingen die tot dit college hebben geleid. Straks gaat Rik Rolleman oordelen over zaken waar hij zelf bij heeft gezeten, hoe integer is dat?

John van der Laarse had inmiddels de smaak ook goed te pakken. Een groot stuk schrijven, een steen in de vijver en verder als een wijze man je mond houden. Dat was chic geweest. Maar John liet geen mogelijkheid voorbij gaan om op AalsmeerVandaag op van alles en nog wat te reageren. Het woord chic was daarbij meestal niet van toepassing. Met de ronkende retoriek van een Russisch staatshoofd schoot hij, los uit de heup, op alles wat bewoog. Hoogtepunt is zijn reactie op het interview met Jaap Overbeek (AalsmeerVandaag, 28 mei): “Wij zijn van mening dat jij herder zonder schapen, hopman zonder welpen zult blijken te zijn. Zelfs voor jouw politiek brede schouders zal de last om tegelijkertijd de put te dempen waarin het kalf is verdronken en het trekken aan een dood paard te groot zijn.”

Prachtig toch? Let vooral ook op het woordje 'wij'. Koninklijk Meervoud? John van der Laarse in samenwerking met de Aalsmeerse Oppositie? Geen idee. Inmiddels had ik er zo genoeg van dat ik sympathie begon te krijgen voor Gertjan van der Hoeven. Wat leek te beginnen als een onderzoek naar de waarheid is verworden tot een gezellig spelletje moddergooien. Klap op de vuurpijl, wat mij betreft, is de reactie van Bram Heijstek, die wil dat er onderzoek komt dat teruggaat tot 1998.

Ik stel voor dat we nog veel verder teruggaan. Onderzoek naar wethouders die huizen mochten bouwen op plekken waar 'gewone' burgers dat niet mochten. Naar raadsleden in arken op plekken die voor 'gewone' burgers onbereikbaar waren. Terug naar Aalsmeer in de Eerste Wereldoorlog, hoe neutraal was Aalsmeer eigenlijk?

Terug naar de tijd van Napoleon! Klopt het dat in Aalsmeer Franse les toen verplicht was en het wonderschone Aalsmeers verboden was? Klopt het dat ten tijde van de Spaansche overheersing Schout en Schepenen hier met de Spanjolen aan tafel hebben gezeten, een grote pan paëlla op tafel?

Ik wil de Aalsmeerse politici graag serieus nemen, maar doen jullie dan ook een beetje je best?

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

 

2 reacties

 1. Beste Erik,
  Als je personen aanhaalt in een column zou het je sieren dat je even de feiten checkt:
  1. ik stond op plaats 6 op de lijst om te voorkomen dat ik direct in de raad gekozen zou worden of als fractievoorzitter zou moeten fungeren als ik onverhoeds geen wethouder meer zou worden (dit in tegenstelling tot de andere twee wethouders-kandidaten)
  2. ik ben uiteindelijk met voorkeurstemmen in de raad gekomen en als goed democraat geef ik mijn stemmers graag het mij gegunde mandaat; ik neem aan dat je daar hetzelfde over denkt.
  3. ik heb direct aangegeven dat ik niet over mijn portefeuille als wethouder als raadslid het woord wil voeren om te voorkomen dat ik met veel meer kennis aan een debat begin.
  4. ik heb bij mijn afscheid duidelijk aangeven waar wat mij betreft integriteit mee te maken heeft, ook heb ik aangegeven dat ik geen twijfels heb aan de goede intenties van mijn voormalige twee collega’s.
  5. de motie voor een onderzoek naar de integriteit was juist breed ingezet en betrof niet alleen de twee wethouders rondom Van der Laarse, maar ook andere leden van het college, onderzoek in alle openheid dus.
  Kortom jouw column helpt met insinuaties over integriteit niet mee aan het verbeteren van de politieke cultuur in Aalsmeer. Ik had van een columnist meer verwacht!

 2. Ja, laten we dat doen en laten we ook het aloude duel om de eer weer invoeren. Met de hand op het musket en getrokken rapier kunnen hoofdrolspelers zo discussies definitief beslechten.
  Daar heb je ook geen kleinst mogelijke meerderheid meer voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin