OPA dendert binnen

Ouderen van Aalsmeer, sta op! Kom achter die geraniums vandaan. Richt een politieke partij op, schrijf een lekker programma op een bierviltje, scharrel wat kandidaten bij elkaar. Het kan nog en, belangrijker, succes lijkt verzekerd.

Neem vooral de tijd (die hebt u in overvloed) om rond te bazuinen dat u er bent. Overal steeds weer uw gezicht laten zien, dat is het geheim van een succesvolle verkiezingscampagne.

Ik heb het uitgerekend: voor elke zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar zijn ongeveer 500 stemmen nodig. Aalsmeer en Kudelstaart tellen ruim 3500 vijfenzestigplussers. Die gaan niet allemaal naar de stembus (al voelen de meesten nog de vroegere stemplicht) en ze stemmen niet allemaal op de ouderenpartij. Maar drie of misschien vier zetels, dat moet een makkie zijn. Het is zeker een realistisch scenario als je het afzet tegen de acht zetels waarop de rekenmeesters van het CDA hardop durven hopen.

Afvallers
Dat de ChristenUnie niet mee gaat doen, is alvast een mooie opsteker. Er is niks te duchten van de SP, die simpelweg geen potentie heeft in Aalsmeer. Links krijgt in dit bolwerk van conformisme en gezapigheid trouwens toch al nooit een poot aan de grond. De PVV zou een kansrijke zetelveroveraar zijn, maar is voortijdig afgehaakt na een oekaze van haar oppergod.

Er is buiten de vier zittende partijen tot nu toe maar één partij die straks eveneens op kiezers aast. Dat is Het Aalsmeers Collectief. Bram Heijstek is daar het brein achter. Maar vooralsnog is dat veel geschreeuw en weinig wol. Eerst maar eens afwachten. De naam, hoe verzin je het, zal tegen ze gaan werken, durf ik te wedden. Veel te linksig voor de brede volkspartij die Heijstek c.s. voor ogen heeft.

Krachten bundelen
Als de ouderen slim zijn en het collectief aanpakken, maken ze de meeste kans. De twee grootste seniorenclubs, OVAK en ANBO, hebben respectievelijk 2000 en 500 leden. Gigantische aantallen. Stel dat die hun krachten een tijdje bundelen en als één partij de verkiezingen ingaan. Goed, ik weet dat de OVAK een gezelligheidsclub is, wars van politiek. De ANBO is strijdbaar en roert zich met heuse visies op het menselijk bestaan. Voor het goede doel moeten ze elkaar even kunnen vinden, lijkt me.

Graag wil ik de partij in spe wat suggesties geven. De beste naam is 'OPA', wat staat voor OuderenPartij Aalsmeer. Gebruik alleen de afkorting, want die geeft een gevoel van thuiskomen, van geborgenheid. Laat in de campagne vooral niet te vaak de woorden 'ouderen' of 'senioren' vallen, dat stoot jongeren alleen maar af. Speel een beetje met de naam OPA, buit OPA uit.

Jeugdige opa
Het mooiste is een lijsttrekker van pakweg een jaar of veertig, hooguit vijftig. Een jeugdige OPA dus. Dat werkt. Liefst met enige humor en bevlogenheid én een goed spreker. Dat heeft ie dan al voor op de rest. Met een redelijk jonge vrouw als lijsttrekker zou OPA helemaal furore maken.

De campagneleus is cruciaal. Wat vindt u hiervan: Energiek en Wijs. Zoek daar desnoods de lijsttrekker bij!

Een energieke en wijze opa – Aalsmeer valt er straks massaal voor.

 

Lees vorig bericht

Open? Gesloten? Ze doen maar wat, die winkeliers

Lees volgend bericht

De laatste stalinisten van Omnia 2000


1 Reactie

  • Ik zal er eens over nadenken; “OPA”.

    Met Vr. Jan Tas.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *