Marjon Labordus: ‘Oranje Zomer’

‘Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven’. Een uitdrukking van Mart Smeets. En als fan van deze bijna-met-pensioen verslaggever van Studio Sport ben ik het daar helemaal mee eens. In deze ‘Oranje zomer’, maar ook in vele voorbije zomers. Een paar voorbeelden. 7 juli 1996, op een camping aan het Italiaanse Gardameer. Net terug bij de caravan na een dagje zwemmen met de kids. Een Engelse buurman stapte enthousiast op ons af en riep: ‘Your Krajicek has won Wimbledon!’ Verstoken van radio, tv, internet en kranten hadden we het toernooi nauwelijks kunnen volgen, maar het was wel leuk nieuws! Goed voor het Oranje gevoel in optima forma!

Twee jaar later, 4 juli 1998. Ik was met mijn maatje Ellen en nog 54.998 andere voetbalfans in het voetbalstadion van Marseille waar Nederland tegen Argentinië speelde in de kwartfinale van het WK. Het was warm, heel warm en voor de wedstrijd zijn we zelfs de Middellandse Zee in geweest. Samen met wat Argentijnse ‘vrienden’ die we even daarvoor op een terras hadden ontmoet: het ging er toen allemaal zeer vriendschappelijk aan toe. Toch nam de organisatie (toen ook al) geen risico, want we mochten geen flesjes water meenemen naar binnen. Dat wil zeggen… alleen als we de dopjes inleverden. Dat moest dan maar! Ook de Nederlandse vlag moesten we afgeven. Gelukkig konden we hem na afloop weer ophalen. Maar… dat maakte allemaal niets meer uit toen Dennis Bergkamp vlak voor de tijd de winnende goal maakte en ook nog eens vlak voor onze neus! Halve finale bereikt! Naar later bleek het eindstation, maar dat wisten we toen nog niet. We hebben gefeest tot de volgende morgen. In het oranje en waarschijnlijk met ietwat uitgelopen vlaggetjes op de wang…

Sport kan dus een belangrijk deel van mijn zomers bepalen. Met het plannen van vakanties houd ik dan ook steevast rekening met diverse sportieve evenementen. Dat wordt dus nog lastig dit jaar: het EK voetbal duurt tot en met 10 juli en dan is de Tour de France al volop bezig. De finish in Parijs is op 24 juli en op 5 augustus beginnen de Olympische Spelen alweer. Ik kan me nu al verheugen op die Spelen in Rio met alle Nederlandse kanshebbers: de zwemsters, hockeyers en volleybalsters zijn leuk om te volgen en natuurlijk Epke (Zonderland, de turner) en Dafne (Schippers, de 200 meter loopster). Al kijk ik het meest uit naar de wedstrijden van de Nederlandse handbaldames, die voor het eerst in de geschiedenis zijn geplaatst. Je bent een handbalfan of niet en ‘mijn’ FIQAS mannen beginnen pas eind augustus weer. Dus de dagen waarop de Oranje meiden spelen heb ik al met rood in m’n agenda en op de kalender genoteerd.

Ga ik dan helemaal niet op vakantie? Zeker wel! Samen met een vriendin lekker een weekje naar Frankrijk. Zij is net als ik een sportfreak en samen hebben we al heel wat schaatswedstrijden bezocht. Dus… mag het geen verbazing wekken dat deze vakantieweek helemaal gepland is rond… een touretappe! Zij heeft de beschikking over een huis in de regio van de Franse Alpen en zodra het schema van de Tour bekend was, hebben we natuurlijk gekeken of er ‘toevallig’ in de buurt werd gekoerst. Ja hoor… de 14e etappe start in Montélimar en laat dat nou vlak in de buurt zijn. Dus hijsen we ons op zaterdag 16 juli in het Oranje, slaan een dagje zwemmen in de Gervanne over en gaan gewapend met Nederlandse vlaggetjes naar het parcours. Leuk om dat hele circus en de tourkaravaan van dichtbij te bekijken en natuurlijk ‘onze’ jongens als Robert Gesink en Laurens ten Dam aan te moedigen. We vertrekken ruim van tevoren uit Nederland, maar natuurlijk pas na 10 juli. De dag van de EK finale én de tennisfinales op Wimbledon. Dat voetbaltoernooi zal vast wel weer gewonnen worden door de Duitsers, maar wat zou het leuk zijn als er twintig jaar na dato weer eens Nederlands succes was op het heilige gras in Londen. En… nietsvermoedende landgenoten op een buitenlandse camping te horen krijgen: ‘Your Kiki Bertens has won Wimbledon’. Mooie oranje dromen…    

Marjon Labordus is freelance schrijver. Begonnen bij Nieuwe Meerbode en groot geworden als redacteur bij Ouders van Nu. Boektitels van haar: Dagje weg in de winter, Als je zwanger bent. Handbalpassie. Doet berichtgeving voor Handbalvereniging FIQAS Aalsmeer.

Eén reactie

  1. net als jij hoop ik op mooie Oranje dromen.
    jammer dat het de laatste is ,met de berichtgeving van
    FIQAS Aalsmeer moeten wij als column lezers het dan maar blijven doen.

    Cees Wijnen,
    adviseur Jeugdsport-& Jeugdcultuurfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel