Los van AalsmeerVandaag (2)

Als je afstand neemt zie je de dingen vaak net even anders. Het is lang geleden dat ik naar de Fotovakschool ging en daar deze les leerde van docent Mich Buschman. Dat was heel andere koek dan ik daarvoor had geleerd van collega’s in het veld. Als er wat te fotograferen viel moest je er namelijk bovenop staan met je camera. Bij een onthulling, huldiging of presentatie was het porren met de ellebogen en vooral links en rechts duwen met de camera. Hoe dichter op het onderwerp hoe beter. Eigenlijk was dat helemaal niet zo, maar omdat iedereen het deed dacht je dat het zo hoorde en dat het op die manier de beste plaatjes opleverde.
 
Inmiddels weet ik beter. Afstand nemen kan zó goed zijn. Niet alleen om overzicht te houden, ook om rust te ervaren. En vanuit die rust is het veel lekkerder werken. Zo  heeft u vast wel gemerkt dat er tijdens de zomerperiode vaak niet meer dan één verhaal per dag op AalsmeerVandaag te lezen was. Dat we in deze periode voor kwaliteit in plaats van kwantiteit kozen had deels met de bezetting te maken, deels met bewust afstand nemen. Of de accu voldoende opgeladen is, zal de komende tijd uitwijzen.
 
Vorige week beloofde ik het te gaan hebben over de sluiting van de bioscoop. Afgelopen woensdag viel het doek namelijk definitief voor de cinema in Studio’s Aalsmeer. Jammer vonden het velen dat, getuige de reacties op facebook. Ook ik vind het best spijtig. Maar net zoals Aalsmeer buiten de pot piest als het gaat om een HAVO en VWO-school, zo blijkt ook een bioscoop hier niet rendabel te runnen. We hebben de slag al lang geleden verloren met Hoofddorp en Amstelveen. Zelfs het bekrompen Uithoorn heeft ons ingehaald op het gebied van overdekt winkelen. Maar liefst twee overdekte winkelcentra telt die gemeente. Met een nog verrassend compleet aanbod ook. Van de week scoorde mijn vrouw nog voetbalschoenen in een sportzaak aldaar. Ja u leest het goed: Uithoorn heeft nog een sportzaak! En dankzij de nieuwe N201 ben je vanuit alle delen van Aalsmeer eerder in Zijdelwaard dan van Nieuw Oosteinde naar Aalsmeer Centrum.
 
Terug naar de bioscoop. Ik werd kort geleden uitgenodigd door Kris Smit en Ernst-Jan Beck, respectievelijk de marketing- en commercieel manager van Studio’s Aalsmeer. Met passie, liefde en respect voor de historie van de veiling- dan wel studiogebouwen vertelden ze over wat ze hier zoal doen en hoe zeer het hen aan hun hart gaat dat de bioscoop niet levensvatbaar is gebleken. Ik kreeg een privé-rondleiding door de krochten van het gebouw waarbij de twee managers niet raakten uitgepraat over wat zich hier ooit allemaal heeft afgespeeld. Hun enthousiasme was gevoed door het besef dat ze zich bevoorrecht voelden om in deze voormalige televisietempel te mogen werken. Tv-geschiedenis werd hier geschreven. De grootste artiesten ter wereld kwamen opdraven voor een act of liedje in een van de vele showprogramma’s die hier werden geproduceerd. Ik mocht het zelf in mijn jonge jaren meebeleven. Was regelmatig te vinden bij een 123-Show, Los Vastopname of andere productie. Na de dansles bij Ruud van het Kaar slopen we gestropdast en op onze gladde zolen zonder problemen via de openstaande achterdeur naar binnen om tussen de coulissen door naar Henny Huisman te gluren. Geen beveiliger die ons in de weg stond. Ik kwam thuis met handtekeningen van Vicky Brown en Annie Schilder.
 
Stukje bij beetje pogen Kris en Ernst-Jan de relikwieën van destijds bij elkaar te rapen. En er moeten er nog vele van zijn. Foto’s, schetsen, maquettes, kunstwerken. Uit de tijd van Ted de Braak, Jos Brink en ShowBizCity. Sommige items vonden ze verstopt in bezemkasten, andere kregen ze ‘via-via’ aangereikt. Ze sieren al menig ruimte van het voormalige veilinggebouw. De werkkamer van Joop van den Ende met uitzicht op de entree aan de Van Cleeffkade is eveneens in oude glorie hersteld. En het café Whimmy’s waar ooit de tv-sterren na de opnames bijkwamen van alle heisa, is weer ingericht alsof het nooit is weg geweest. Nog even en er verreist hier een compleet Studio Aalsmeermuseum.
 
In tegenstelling tot de bioscoop gaat het gelukkig wel goed met het overige entertainment, zo vertelde het duo. Dit jaar rekent het bedrijf op 250.000 bezoekers voor verschillende evenementen maar veelal met de theatershow Brooklyn Nights als kapstok. Een kwart miljoen mensen uit heel Nederland die ongemerkt en ongezien Aalsmeer zullen bezoeken! Wat een massa! Alleen maar de studio’s in en uit. Ze zullen het centrum niet opzoeken, het dorp heeft er verder weinig voordeel van.
 
Gisteravond gingen mijn vrouw en ik naar de bioscoop. In iets meer dan tien minuten stonden we voor de deur van Cinemeerse en namen plaats op een VIP-bank (‘Loveseat' zo u wilt) op de achterste rij. Het was comfortabel, het was prettig uit gaan. We gunden de Aalsmeerse bioscoop regelmatig onze klandizie. Maar zullen we het missen..?
 

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin