Leef nu, leef goed

De mens volgt het tempo van de seizoenen. Een Aalsmeerder gaat er juist tegenin. Lentebloemen op de klok in de winter, dik ingepakt in de zomer van huis omdat het in de veiling flink fris is. Dag en nacht beulen op Schiphol wanneer de rest van Nederland op vakantie wil. Aalsmeer is echt het ‘dorp andersom’. 

Logisch dat vanaf vandaag Aalsmeer uit haar voegen barst in kleur, vuurwerk en bootspektakel. De rest van het land voelt de kou en korte dagen maar wij niet! Wij genieten een feestweek lang van vriendschap, mooie muziek, gedichten en lekker racen met pramen. 

Het heeft iets magisch. 

Feesten en liefde is eigenlijk vechten tegen de sterfelijkheid. Met humor, samen lachen en dansen overwinnen we samen even de dood. Hossend raken we los van de waan van het moeten. We luisteren naar intense gedichten op het Boomkwekerskerkhof en kerkstromen zingen vredig samen in de feesttent over een happy end dat geen einde is. Een week lang zijn we extra verbonden met elkaar. De soepele mens helpt de stramme, de levensgenieter beurt de mopperaar op. Samen feesten we zonder einde, zonder stop.

Zelfs de vliegtuigen krijgen van Mike Multi een seintje dat ze Aalsmeer twintig minuten lang gewoon met rust moeten laten. Vuurwerktijd. Op dat moment maken we ons eigen lawaai en licht. Nog even is de Poel vol lichtjes en gezelligheid voordat we afscheid nemen van een warme volle zomer. We nemen afscheid van elkaar. Daarna gaan we naar binnen. In lijf en gedachten. De Poel geven we terug aan de stilte. 

Feest flink en vergeet je angst, het moeten en wat wacht. Tijdens de feestweek is er geen gisteren en geen morgen. Alleen het nu en vandaag. Kijk elkaar in de ogen en niet over je schouder. Als je je morgen niets meer kunt herinneren dan is het niet erg. Het dorp gaat je precies vertellen wat je eigenlijk niet wilt weten.  

Want zeg nou eerlijk. Wie kent jou nu beter? Jij zelf of Aalsmeer?

Fijne feestweek allemaal. 

Anna-Maria Mantel smeert een vleugje Italiaanse passie en Amsterdamse gezelligheid uit over Aalsmeer sinds ze hier bleef plakken aan een telg van een Aalsmeerse bloemenicoon. Verslaafd aan radio, contact met mensen en talent voor het organiseren van feesten. Echte buurter. 

14 reacties

  1. Een late reactie van jje schoonvader….Mooi geschreven Anna-Maria, ben altijd al trots op mijn geboorteplaats, maar nu nog trotser!

  2. Anna-Maria ten voeten uit. Ze beschrijft niet alleen Aalsmeer zoals zij alleen dat kan, ze omschrijft zich ook zelf. Prachtmens!!

  3. ‘Dorp andersom’. Mooi omschreven. Vandaar al die eigenwijze mensen hier????

  4. Mooi artikel Anna-Maria, op een originele manier omschreven maar wel raak ????

    samen feesten, samen borrelen, samen leven en kan het toch niet laten #samengroeien. Hele fijne feestweek en ik kijk uit naar de volgende column.

  5. Dorp van andersom 🙂 wanneer iedereen zijn boot op de kant zet begint mijn vaarseizoen… er is niks mooiers dan in de winter varen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel