Column: ‘Zorgen om Hoofdweg-Zuid’

Zijn er eindelijk plannen rondom de bouw van een tweede supermarkt in Kudelstaart die een beetje concreet lijken, is het weer niet goed. En die nieuwe wijk waar die Vomar ingetekend staat, is die wel veilig genoeg voor huidige en toekomstige bewoners? Onze Kudelstaartse columniste woont vrijwel naast de locatie waar het allemaal moet gaan gebeuren en laat haar bespiegelingen er op los.

Door: Ilse Zethof. Een tweede supermarkt in Kudelstaart. Jaren wordt er al over gesproken. Gaat deze er dan toch echt komen? In 2018 schreef ik er ook al een column over en nu drie jaar verder gaat het proces weer verder. Ik woon vlakbij de plek waar deze nu ‘op papier’ is ingetekend en tijdens het ‘rondje met het hondje’ spreek je nog weleens wat mensen die zich hier grote zorgen over maken. Zelf heb ik er ook de nodige vraagtekens bij.

Idee is om deze supermarkt te laten bouwen in het nieuw te realiseren plan Hoofdweg-Zuid. Een woonwijk waar circa driehonderd woningen gaan komen, waarvan 30 procent in het sociale segment en 25 procent middeldure eengezinswoningen en appartementen. Niet iedereen vindt deze grote woonwijk zo’n fijn idee, want het gaat nogal wat inhouden hier in de buurt. Maar gezien het woningtekort is het meer dan logisch.

Verkeersdrukte
Een heikel punt is de verkeersdrukte. Er komt een ontsluiting aan de Hoofdweg, maar ook aan de Schoutweg, wat zeer bijzonder is. Dit is een straat waar huizen aan liggen en waar vaak auto’s staan geparkeerd. Het is de toegangsweg voor andere woonwijken. Waarom dan niet twee aansluitingen aan de Hoofdweg zou ik zeggen. Een aan de kant richting Bilderdam en een vlakbij de Schoutweg. Waarom moet dat vele verkeer over die Schoutweg? Ook de ingetekende supermarkt komt aan de kant van Schoutweg, dus ook het vrachtverkeer gaat dan over deze straat voor de huizen langs. Veel overlast voor de bewoners.

Ik vrees ook voor het extra verkeer dat over de Calslagen Bancken gaat rijden. Deze straat is al druk en door de geparkeerde auto’s aan één kant erg onoverzichtelijk. Voor mijn kinderen die hier op de fiets en scooter langs moeten, is het vaak een ramp en onveilig. Zou het geen idee zijn om de stoep aan de kant van de flats op te heffen en daar nette parkeervakken te maken? Aan de andere kant van de straat loopt tenslotte ook een voetpad en mensen willen hun auto altijd in de buurt van hun huis parkeren. Just a thought….

Zorgen van bewoners en ondernemers
En dan nog even terugkomen op die supermarkt. Is hier überhaupt wel behoefte aan? Ik heb me laten vertellen dat er binnen een straal van acht kilometer twaalf supermarkten zijn. Moet er dan nog eentje komen op een plek die je heel goed kunt gebruiken voor extra woningen? De bewoners van de wijk Zuiderpark hebben hun zorgen geuit richting de gemeente en verwezen hierbij ook naar een eerder onderzoek dat de gemeente heeft laten doen. Hierin kwam de locatie Zuiderpark als slechtste naar voren.

Naast de bewoners zijn er ook kritische geluiden vanuit de ondernemers en niet alleen vanuit Kudelstaart. Je gaat het winkelcentrum tekort doen als je een supermarkt op een andere plek gaat plaatsen. Klanten die eerder hun boodschappen deden bij de Albert Heijn kunnen nu kiezen voor de andere supermarkt aan de rand van het dorp en komen dus ook minder in het winkelcentrum. Dit kan de nekslag zijn voor de kleinere ondernemers, want loop je dan nog wel even spontaan binnen bij de drogist, het kaaswinkeltje of de nieuwe cadeauwinkel? Je moet er niet aan denken dat er leegstand gaat komen. Daar is niemand bij gebaat. Beter lijkt me daarom om de tweede supermarkt te plaatsen bij het bestaande winkelcentrum.

Enfin, wat gaat het worden in Kudelstaart? Zijn de plannen al klip en klaar wat de gemeente en de ontwikkelaar betreft? Ja, er is een mogelijkheid tot inspraak. Maar wat wordt daarmee gedaan? Geruchten gaan zelfs dat de Vomar de grond al heeft aangekocht. In hoeverre gaat hier vanaf geweken worden?

We zullen het zien!

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

13 reacties

 1. Reactie dhr. vd Linden
  Wat is er niet correct en nauwkeurig in mijn reactie?

 2. Beste meneer Overbeek, in punt 4 spreekt u van parkeren op eigen eigen erf, dit doen de bewoners van het zuiderpark die langs de schoutweg wonen al, echter de parallelweg gebruiken is geen optie want dan komen de bewoners die dus keurig op eigen erf parkeren niet meer van hun pad afgedraaid.. dus dit is geen optie.
  Tevens heel vreemd dat de bewoners van Kudelstaart nu pas te horen krijgen wat de plannen zijn terwijl er dus al 3 jaar plannen liggen, verre van correct in mijn ogen. Is de behoefte aan een tweede supermarkt nogmaals bekeken na de uitbreiding van de AH? Nee is hierop het antwoord!

 3. Dit riekt naar een persoonlijke vendetta van de heer Lookman tegen de gemeente.

 4. De reactie van Maaike van Son is goed te begrijpen en objectief gezien volkomen juist. Zeker als men zich realiseert dat de stichting Dorpsraad Kudelstaart het middel is geworden om inwoners te polsen over allerlei zaken met betrekking tot leven en wonen in Kudelstaart. Waarna de uitkomst daarvan bekendgemaakt wordt bij allerlei instanties, bij onze burgemeester en wethouders, bij onze gemeenteraadsleden en bij ambtenaren van de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen.
  Dat blijkt namelijk uit een door mij in november 2020 ontvangen e-mail van de heer Jaap Overbeek, voorzitter van de Dorpsraad waarin een lijst van e-mailadressen van ruim 350 personen en instanties is meegestuurd. Als u interesse in de lijst heeft kunt u die opvragen bij de Dorpsraad, of bij mij. Ik beloof u de lijst omgaand per e-mail te sturen.

 5. De reactie van meneer Overbeek is -ongeacht titel – correct en nauwkeurig opgesteld. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden van de reactie van mevrouw van Son.

 6. Reactie op dhr. Overbeek
  Ilse roept vragen op in haar column. Ik sluit me aan bij haar vragen en hoop [ook als u vindt dat dat niet zou mogen] veel meer vragen te kunnen (blijven) stellen. Doet u uw uitspraken op eigen titel? Of als voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart?

  De Dorpsraad is toch een onafhankelijk orgaan dat de belangen van de bewoners vertegenwoordigt? En u woont toch in Kudelstaart? Nu stellen bewoners vragen en worden zij door u gecorrigeerd en zelfs ‘in een hoek gezet’. Met als uitsmijter dat ‘nog niet alles is beslist’ en een les ambtelijke besluitvorming.

  Als inwoner van Kudelstaart wil ik juist in gesprek zijn en de mogelijkheid hebben om vragen te stellen. Als reactie op vragen verwacht ik een luisterend oor, overleg en dialoog.
  Nogmaals, ik weet niet of deze reactie op eigen titel is of namens de Dorpsraad. In beide gevallen schrik ik van uw toon en daaruit sprekende arrogantie. Als bewoner van Kudelstaart geeft mij dit geen vertrouwen in de komende besluitvormingsprocedure en zal ik – ook als het misschien niet mag – mijn vragen blijven stellen.

 7. In reactie op de reactie van de dhr. Overbeek:

  De reactie betreft politieke standpunten die als feitelijkheden gebracht worden. Zoals ook uit andere reacties naar voren komt, is het onduidelijk wie de dorpsraad vertegenwoordigd. Zoals uit de reactie blijkt in ieder geval niet de bestaande bewoners van de wijken rondom het plan.

  In de genoemde punten staan bovendien diverse onjuistheden:
  1) jarenlang is door gemeente Aalsmeer gepleit dat een 2e supermarkt niet nodig is en de huidige situatie aan alle normen voldoet.
  3) dat deze locatie ‘minst slechte’ is, staat haakt op de raadsbrief uit 2017 waarin de optie als slechtste benoemd wordt.
  4) er is een prima mogelijkheid om te ontsluiten aan de Hoofdweg, parkeren op eigen terrein gebeurd al maximaal en parkeren op de ‘ventweg’ is verboden want dat is een woonerf.

  Voor een volledige dialoog is dit denk ik niet de juiste plaats maar wij gaan graag in gesprek als daar behoefte aan is.

 8. Bijzonder om deze discussie te zien, dagelijks meerdere vrachtwagens die over de mijnsherenweg denderen, om de AH te bevoorraden, met een aantal oversteek plaatsen voor schoolgaande kinderen.
  Dat risico neemt de gemeente al jaren en een dorpsraad die zich hier ook niet hard voor maakt. Totdat…..

  Dan is een route over de hoofdweg minder risicovol te noemen.
  En wat betreft ontsluiting, iedereen staat in de ochtend al kuddedieren in jun auto op de hoofdweg of mijnherenweg te wachten om aan te sluiten om naar wek te gaan normaliter buiten corona tijd om.
  Aan de gehele infra is niet gedacht, laat staan als er woningen bijgebouwd gaan worden.

  En dorpsbewoners willen al langer extra woningen. Maar raar dat omringende gemeentes dit gat van aalsmeer opvullen.
  Blijkbaar is een herontwikkeling van het dorp voor niemand in goede aarde. De nieuwe uitbater van de AH zit niet te wachten op een concurrent. Maar dat is ook al jaren zo, en dat er 8 winkels binnen een bepaalde straal liggen is dat niet omdat die ook al aan een grote groep mensen moeten voorzien?

  En de ouderen / lagere inkomens hebben dus geen keuze om naar een goedkopere winkel te kunnen gaan??

  Een ding is wel duidelijk, blijkbaar doe je niemand meer een plezier.
  Niet met een winkel, nieuwere huizen want dan zijn deze opeens niet betaalbaar.
  Het verkeer in de wijk?? En ga zo maar door….
  Maar dat het werk oplevert qua inrichting of naderhand qua winkel is alleen maar bidden voor eigen parochie!

 9. Opmerkelijke reactie, weinig correct onderbouwde argumenten. De supermarkt lijkt meer een doel geworden anders dan een middel voor de inwoners voor concurrentie en een breder aanbod.

 10. De reactie van de Dorpsraad roept bij mij de vraag op wie hier zij vertegenwoordigen. Het is een goede zaak dat het Dorpsraad meedenkt maar dan wel objectief.

  In dorp met een levendigen en rendabel winkelcentrum zonder (nog) leegstand, voegt een stop en go supermarkt, buiten dit centrum niets toe. Als bewoners mogen kiezen tussen leegstaande winkels, vertrek van een bakker of slager, of een 2de supermarkt, kiest men niet voor een 2de supermarkt.
  Als er ook nog eens gekozen kan worden voor (starters) woningen of een 2de supermarkt, weet ik het antwoord ook al.

  In een eigen onderzoek van de gemeente, uitgevoerd door BRO komt de locatie aan de Hoofdweg Zuid als slechtste optie naar voren. Daarnaast is er provinciaal en gemeentelijk beleid gemaakt en vastgelegd gericht op centreren van winkels/retail.

  Het Zuiderpark is een woonerf, parkeren is hier buiten de daarvoor bestaande parkeervakken niet toe gestaan, dus wordt er op de Schoutweg geparkeerd. De genoemde ventweg is onderdeel van dit woonerf.

  Er wordt gesproken over Burggraven Ambacht, waarschijnlijk wordt hier Calslager Bancken bedoeld, op deze weg wordt volop geparkeerd, maar wordt daarnaast ook doorkruist door een druk fietspad wat volop wordt gebruikt door kinderen die gaan sporten of naar school gaan. Een 2de supermarkt op de locatie Hoofdweg Zuid zorgt voor meer verkeer en dus voor meer verkeersonveiligheid. Het is een utopie om te denken dat iedereen op de fiets boodschappen doet, zeker niet bij een discounter. Ga maar een kijken bij de Lidl of Aldi in Aalsmeer hoeveel auto’s er staan t.o.v. fietsen.

  Als bezorgde bewoner, ga ik ervan uit dat de Gemeente Aalsmeer echt gaat voor participatie en luistert naar haar bewoners, en dat er geen een-tweetje is gemaakt tussen ambtenaren en projectontwikkelaars. Het is de taak van de politiek/ Raad om te luisteren naar haar bewoners en om kritische vragen te stellen aan de ambtenaren betrokken bij dit plan, en zich niet voor het karretje van projectontwikkelaars te laten spannen.

  Kudelstaart heeft behoeft aan (starters)woningen, icm een levendig en rendabel winkelcentrum wat voorziet in de behoeften van haar bewoners. Met 12 supermarkten binnen 8 km heeft een 2de supermarkt een veel lagere prioriteit dan wonen.

 11. Goed stuk van Ilse. Over de hoeveelheid woningen…. Toen ik opgroeide was de bisschopkoenraatstraat en graafwillemlaan de nieuwbouwwijk. Keek je uit over grasland en liepen de koeien naast ons huis….. dus hoezo 300 woningen veel?

 12. Er worden door Ilse veel vragen opgeroepen in haar column. Dat mag ook in een column, tenslotte is het geen redactioneel artikel. Toch een paar reacties op de column.
  1. Is er behoefte aan een 2e supermarkt? Ja de behoefte is er, dat is gebleken uit reacties die bij de Dorpsraad binnen zijn gekomen. Niet bij iedereen, velen vinden het prima om naar de Lidl in dorp te reiden of naar Aldi in Uithoorn. Anderen, waaronder mensen met een smalle beurs vinden het plezierig in het eigen dorp naar een discounts te kunnen gaan. Daarnaast is een monopoliepositie nooit goed. Een concurrent houdt de retailer scherp.
  2. Waarom niet bij het bestaande winkelcentrum? Dat is ook altijd de insteek geweest van gemeente en Dorpsraad. Er zijn daar echter weinig mogelijkheden. Alle potentiële locaties zijn onderzocht. Er bleek er slechts één realistisch en dat was op de plek van de Graankorrel (nu De Ruimte). Echter na 3 jaar van gesprekken bleek het schoolbestuur toch niet bereid te verhuizen naar een locatie in Hoofdweg-Zuid.
  3. Is Hoofdweg-Zuid de enige goede plek? Het is de minst slechte. Toch nog in de nabijheid van het winkelcentrum om andere boodschappen te kunnen doen. Vomar heeft grond gekocht in Hoofdweg-Zuid om een positie te verwerven als er een 2e supermarkt zou komen bij het winkelcentrum. Vomar had zich drie jaar terug al gemeld bij de Dorpsraad als geïnteresseerde partner. De bouwpoot van Vomar doet ook gewoon aan gebiedsontwikkeling, bij voorkeur in combinatie met de bouw van een supermarkt, maar ze kunnen ook alleen een woonwijk ontwikkelen.
  4. Afwikkeling verkeer? Er zijn weinig mogelijkheden om te ontsluiten op de Hoofdweg. Daarom is gekozen voor de Schoutweg. Hier zullen nog wel enkele verkeersmaatregelen nodig zijn, o.a. parkeren op eigen erf of parallelweg.
  5. Verkeersdrukte Burggravenambacht? Er zal inderdaad meer verkeer door Burggravenambacht gaan, m.n. Uit de wijk tussen Bilderdammerweg en Heeenweg. Ilse doet zelf al enkele suggesties voor maatregelen in deze weg.
  6. Alles al beslist? Nee, de inspraakreactis zijn binnengekomen en zullen ambtelijk worden beoordeeld. Daarna moet zowel het College van B&W en de Gemeenteraad zich nog uitspreken over de ontwikkeling van de wijk en m.n. de supermarkt.
  Aan het eind van 2021 weten we meer als de Startnotitie in de Gemeenteraad is besproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel