Column Ilse Zethof: Kudelstaartse ontwikkelingen

Er is al veel over gesproken en geschreven. Een tweede supermarkt in Kudelstaart. Maar hoe staat het daar eigenlijk mee op dit moment? In 2014 werd de wens al uitgesproken door veel Kudelstaarters voor een extra supermarkt in hun buurt. Toen leek de realisatie van deze wens nog ver weg en dat blijkt nu ook zo. Het is eind 2018 inmiddels.

En wat lees ik in het verslag van de Dorpsraad over het bewonersoverleg? ‘De noodzaak van een tweede supermarkt is door de Dorpsraad op de agenda gezet. Realisatie zal echter nog de nodige tijd kosten.’ Tja….. dat gaat nog even duren dus. Zelf ben ik fan van de lokale Appie, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die de komst van een alternatief toejuichen.

Kudelstaart ‘verkopen’?
Het begon jaren geleden met verschillende onderzoeken. Die werden niet goed bevonden omdat er onvoldoende inwoners bij betrokken waren. Ook waren er geen geïnteresseerde ondernemers geraadpleegd die een supermarkt zouden willen openen.  Toch bijzonder. Laat je een duur onafhankelijk onderzoek doen en neem je niet eens mee of er überhaupt supermarktketens zijn die zich in Kudelstaart willen vestigen.

En hoe zou dat dan gaan? Moet de gemeente gaan leuren bij die ondernemers en Kudelstaart ‘verkopen’? Wordt het dan een soort aanbesteding? En mag de hoogste bieder dan de plek? Zou er niet eerder een supermarkt geïnteresseerd zijn geweest in ons mooie dorp? Bij de Lidl in Aalsmeer ging dit anders. De gemeente werd benaderd door zo’n machtig concern en wilde maar wat graag meewerken. Maar hee supermarktmensen…… Kudelstaart is ook de moeite waard hoor!

Waar dan?
En dan de plek. Kudelstaarters mochten meedenken. Afgevaardigden van de lokale VVD gingen in het winkelcentrum het gesprek met inwoners aan over waar zij vonden dat deze supermarkt moest gaan komen. Bij de Dorpsraad stond het iedere keer op de agenda en inwoners hebben de gemeenteraad aangeschreven. Er werd weer onderzoek gedaan en ga zo maar door. Er waren vier opties. Ik vond persoonlijk het idee van het verplaatsen van de Proosdijhal naar de sportvelden en de supermarkt aan de Edisonstraat bouwen nog niet zo stom. Maar de beste optie was toch de plek waar nu basisschool de Graankorrel zit.

Dat wordt dus de school verplaatsen. Geruchten gingen ook dat De Graankorrel in het gebouw De Rietpluim zou komen, samen met de Antoniusschool. OBS Kudelstaart zou dan moeten vertrekken en een nieuwe plek krijgen. Reden is de groei van de katholieke Antonius en het feit dat de protestant christelijke Graankorrel klein genoeg zou zijn om erbij te passen. Is ook een optie en wie weet gaat dat dan gebeuren. Maar feit is dat De Graankorrel plaats moet maken voor de tweede supermarkt.

Nieuwe woonwijken
Of het nu De Graankorrel of OBS Kudelstaart wordt, een van de scholen moet een nieuwe plek in Kudelstaart krijgen. Tijden is er gesproken om de school te bouwen in de nieuw te ontwikkelen wijk Westeinderhage, een gebied van acht hectare groot tussen de Bilderdammerweg en de Herenweg. Er staan inmiddels hekken maar verder is het er nog stil. Mooie plannen, maar hoe zit het dan met de ontsluiting van deze wijk? De Bilderdammerweg is al zo druk. Eenrichtingsverkeer, een fietspad? Nee, geen plek want daar staan huizen. Met de bewoners in gesprek, maar die hebben ook hun terechte vragen en wensen. Er zijn bewonersavonden geweest, maar gaat er nog wat gebeuren daar?

En dan opeens wordt er gesproken en geschreven in het verslag van de Dorpsraad over een woonwijk op weer een andere plek waar ook de school naar toe zou kunnen. De hoek Hoofdweg, Zuiderpark en Romeijnstraat. Dat is hier om de hoek dus daar wilde ik meer van weten. Had er nog niet eerder over gehoord. De hortensiakwekerij gebeld die al vele jaren daar op dat hoekje zit en dus weg zou moeten. De eigenaar was verbaasd dat er al iets over was geschreven, want met hem was de gemeente nog helemaal niet in gesprek. Er was nog nooit iemand langs geweest met een aanbod of met plannen. Hij hoeft er ook helemaal niet weg zei hij. Zou ik overigens ook zeggen, laat ze maar komen met een mooi bod, toch?

Maar al met al genoeg ontwikkelingen in Kudelstaart. Ik ben blij dat ik niet bij de gemeente werk, want er liggen grote uitdagingen. Ik begrijp ook dat ze niet over een dag ijs kunnen gaan, maar kom op. Doorpakken nu. Niet aan een lintje laten bungelen, maar doorknippen.
Ik wens alle betrokkenen heel veel wijsheid toe!
 

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel