Column ‘Sturend loslaten’

Door: Ilse Zethof. Zomerkampen, een geweldige ervaring voor de jeugd. Ook hier in Aalsmeer en Kudelstaart zijn er verschillende mogelijkheden dat kinderen een weekje op kamp kunnen. Kudelkamp, Scoutingkamp onder andere en natuurlijk de Bindingkampen. Onze jongste van 14 mocht de eerste week van de zomervakantie ook weer mee. Dit keer ging de reis naar Drenthe. Achteraf bleek de locatie niet optimaal, want het huis zat vol met bedwantsen….. brrr. Dat was leuk thuiskomen voor ons als ouders. Maar het lijkt erop dat we ze, door alles goed te wassen, niet in huis hebben. Ondanks die vervelende beestjes en de hitte, heeft de leiding het toch weer voor elkaar gekregen om er een geweldige week van te maken voor de kinderen. Super knap!

Ieder jaar opnieuw krijg ik meer en meer respect voor de kampleiding. Je moet het maar willen, een week pubers vermaken. Dit jaar waren ze extra opstandig hoorden we. Er was zelfs een jongen eerder naar huis gestuurd wegens wangedrag. Dan moet hij het wel erg bont gemaakt hebben, want de leiding is vast wel wat gewend. Zelfs mijn eigen dochter, die we toch echt met de beste bedoelingen de nodige normen en waarden hebben meegegeven, was vast geen engeltje daar. Ze heeft zelfs ‘gestaakt’ zei ze…. Maar ja, slapen op een matras met bedwantsen zou ik ook niet willen. Ik had met ze te doen, maar dus ook met de leiding. Kinderen in die leeftijd zijn niet altijd even makkelijk en zeker niet wanneer ze gesterkt worden door een groep.

Lastige leeftijd wel. Ze zijn nog kind, maar ze zijn zich ook steeds meer los aan het maken van hun ouders. En daarbij zetten sommigen zich af tegen alles en iedereen. Gelukkig niet mijn kinderen, maar we zien het in onze omgeving steeds meer gebeuren. Aan de ene kant hebben ze je zeker nog nodig, maar aan de andere kant hebben ze nog heel veel sturing nodig. Laatst vierden we de verjaardag van onze dochter samen met een vriendin. 15 jaar zijn en worden ze. Leuke locatie gehuurd, de boel mooi versierd, toezicht van 18+ in de ruimte en lekker dansen. Althans, dat laatste hadden we gehoopt. Maar al snel werd het feestje verstoord door vrienden en ‘vrienden van vrienden’ die vooraf al flink hadden gedronken en toeter en sommigen zelfs ziek, naar het feest kwamen. Want ja, als je naar een feestje gaat van een 15-jarige dan weet je dat daar geen alcohol geschonken wordt (bij ons dan) en ga je alvast indrinken. Niet te geloven, ze waren meer buiten dan binnen. Daar hadden ze de drank verstopt. Alhoewel sommigen het brutaal aandurfden met sterke drank van 40% in een plastic tasje naar binnen te glippen. Veel te vroeg trokken we de stekker eruit. We moesten kots opruimen, drankflessen weggooien en de jarige jetjes troosten. Zo jammer dit. Het zal wel van alle tijd zijn en andere ouders zullen dit vast wel herkennen, maar waar is ons overwicht en waarom worden regels niet gerespecteerd door sommige van deze pubers?

Daarom nogmaals, respect voor alle kampleiding. Maar ook voor leraren, trainers en anderen die met deze doelgroep werken. Hopelijk lukt het jullie wel om de schatjes in groepen te laten luisteren. Wij vinden 3 pubers in huis al een uitdaging. En voor als jullie dit lezen, lieve Zethof-kindjes, jullie zijn lief hoor…

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

3 reacties

  1. Ik kan je gerust stellen, het is van alle tijden, dat de jeugd zich te buiten gaat aan alcohol of iets anders, en het op kotsen uitloopt.

  2. Wat een leuke column heb je gemaakt! Zo herkenbaar en o wat is het moeilijk om als evenwichtskunstenaar los te laten. En soms gaat het mis en dan moet je goed nadenkend bijsturen Gelukkig zijn mijn kinderen goed terecht gekomen. Met nu een kleindochter 2 en 5 maanden hebben we ook de dreumes puberteit! Geen alcohol maar chocola 🥳

  3. De jeugd verveelt zich, maar is het een idee om de betreffende ouders op cursus te sturen nadat zij de bedwantsen verslagen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin