Houdt Lidl Aalsmeer voor de aap?

Lidl houdt het in Aalsmeer voor gezien. De grootgrutter is het gezeik rond de nieuwe supermarkt aan de Stationsweg zó zat, dat hij nu kiest voor Kudelstaart. ,,Daar worden we wel met open armen ontvangen,’’ meldt Lidl mij per e-mail. ,,We komen naast het winkelcentrum, op de plek van de Graankorrel. Deze christelijke basisschool verhuist naar het scholencomplex aan de Zonnedauwlaan.’’
 
Ik vond het de laatste tijd zo stil rond Lidl, dat ik ze een mailtje had gestuurd. Wanneer ze nou eindelijk eens met de bouw aan de Stationsweg begonnen. Toen ontving ik dus die reactie, dat ze het helemaal met ons hebben gehad. ,,Wij hebben zoveel verwensingen over ons heen gekregen, dat zelfs Sylvana Simons daar niet aan kan tippen. Daarom kan Aalsmeer nu van ons de pot op.’’
 
Of Lidl ook kan vertellen wat er nu met de grond aan de Stationsweg gaat gebeuren, mailde ik terug. Volgende week is het al weer precies een jaar geleden, dat daar de sloop van het voormalige pand van de Rabobank startte. Sinds in juni de laatste puinstukken waren afgevoerd, gaapt er een enorm gat in Dorp. Je mag toch hopen, dat daar wel iets komt.  
 
,,Chimpie Champ,’’ was het antwoord. ,,Onze directeur gaat daar regelmatig met zijn kinderen heen. En hoorde, dat ze graag een groter overdekt speelparadijs willen bouwen. Liefst in het centrum van Aalsmeer. Die wens kunnen ze dus nu in vervulling laten gaan. De nieuwe speeljungle aan de Stationsweg, krijgt het uiterlijk van een enorm oerwoud. Met bovenop het dak een gigantische aap.’’
 
Van deze verrassende ontwikkelingen was ik al een tijdje op de hoogte. Maar wilde het nog even voor me houden, totdat ik weer aan de beurt was voor een column. Wel heb ik het nieuws, onder strikte geheimhouding, doorverteld aan ondernemers elders in Aalsmeer, de Ophelialaan buiten beschouwing latend. Want nu Chimpie Champ reuring gaat brengen in Dorp, is het voor hen misschien ook aantrekkelijk om hierheen te gaan
 
Ik vind namelijk, dat winkels geclusterd moeten worden. Dat is dé oplossing voor de leegstand in de Zijdstraat en omgeving. Zoveel mogelijk winkels bij elkaar. Gemeente en ondernemersvereniging praten hier al jaren over, maar praatjes vullen geen gaatjes. Dus ben ik zelf maar eens de boer op gegaan. Met name in Oost.
 
Eerst ben ik op Kraan Mode aan de Aalsmeerderweg afgestapt. Omdat ikzelf van origine ook een Farregatter ben, was er al snel een klik tussen ons. Succes was dan ook snel behaald. Kraan gaat zich vestigen in het vroegere pand van Broeckmans. Dus de hoek Zijdstraat-Dorpsstraat wordt weer een modehoek, net als vroeger.
 
Toen naar Hartelust aan de Oosteinderweg. Ook hier was het appeltje-eitje. Nooit gedacht, dat ik de jongens Eveleens zo gek zou krijgen Oost in te ruilen voor Dorp. Maar waarachtig, ze kunnen zelfs niet wachten om hun huishoudelijke apparaten, televisies, etc. over te brengen naar het onlangs vrij gekomen pand van Carla de Klerk in de Zijdstraat.
 
Vervolgens naar Annemieke’s Kramerie aan de Machineweg. Dat kostte me wat meer moeite. Toch zijn ze bereid hun vertrouwde plek in Oost vaarwel te zeggen. Onder twee voorwaarden. Het carillon moet mee (wat geen punt is, want dat verhoogt alleen maar de sfeer in de winkelstraat) en graag een oud pand, omdat dat beter past bij hun assortiment: serviezen, glas en kristal, bestekken en huishoudelijke geschenken.
 
Ik moest meteen denken aan de die winkeltjes op rij, die Nico Dames in de Zijdstraat bezet houdt. Zoals ik kon verwachten, bonjourde hij me meteen de deur uit, toen ik hem voorstelde zijn collectie brillen en barometers op Marktplaats te zetten onder de rubriek antiek en curiosa. Dus heb ik de gemeente ingeschakeld en gezegd: Nico heeft jullie altijd handenvol werk verschaft, dat hij het verdient hiervoor iets terug te krijgen.
 
Dat vond de gemeente ook. Ze hebben Nico uitgekocht en hem een appartement in de Zuurpruimstraat in Nieuw-Oosteinde aangeboden. Annemieke is dolblij en staat te springen om de aloude pandjes in de Zijdstraat tot één Kramerie te smeden. In het lege pand ernaast, waarin Polo Smak heeft gezeten, komt Theaterworld, die leuke feestkleding winkel aan de Middenweg.
 
Succes heb ik ook kunnen boeken bij Prénatal. Ik heb ze ervan kunnen overtuigen, dat ze in de Zijdstraat meer in de loop zitten, dan op de hoek Oosteinderweg-Pontweg. Nou ja, een leugentje om bestwil is toch niet zo erg? Dus vestigt de babywinkel zich in maart in het pand van Big L, die, zoals bekend, zijn intrek neemt in het pand even verderop, waarin Scapino heeft gezeten.
 
Kunt u me nog volgen?
 
Door deze succesen met de winkeliers in Oost, kreeg ik de smaak te pakken en ging nog even door in Dorp zelf. Ik kom graag bij de Action, waar het altijd en eeuwig druk is. Alleen het pand, vroeger van Albert Heijn, ziet er niet uit. Dus heb ik geregeld, dat deze publiekstrekker de ‘bunker’ van ABN-Amro, op de hoek Zijdstraat-Punterstraat, overneemt. Het bankgebouw zal een ware metamorfose ondergaan en een veel lichtere uitstraling krijgen.
 
Waar in Dorp al jaren naar wordt uitgekeken, is een Chinees restaurant. Vroeger had je in de Zijdstraat ‘Lotus’, die nog steeds erg wordt gemist. Dus ben ik naar Oriëntal Paradise in Vrouwentroost getogen, om te vragen of zij niet naar het centrum van Aalsmeer willen. Nou, dat was prima. Maar wel naar een plek, waar vlakbij geparkeerd kan worden, dit in verband met het afhalen van maaltijden.
 
Meteen kwam de hoek Praamplein-Punterstraat mij voor de geest. Ik naar Karin Eveleens. Mede door de krappe woningmarkt, wordt in haar makelaarskantoor meer schilderijen geëxposeerd, dan huizen verkocht. Ik heb haar daarom voorgesteld te verhuizen naar een kleinere ruimte, de voormalige apotheek aan de van Cleeffkade. Dat vond ze een gouden vondst. Dus draagt zij haar huidige stek over aan de Chinees.  
 
O ja, in de Zijdstraat steekt Kruidvat over naar het pas verbouwde winkelpand waar Teddy’s in heeft gezeten. Geen overbodige luxe, want in de huidige winkel kun je je kont niet keren en struikel je buiten voor de winkel over de karren met spullen. Wat er straks in de oude Kruidvat komt, kan ik nog niet verklappen. Maar u zult ervan opkijken.
 
Ook kan ik nog niet zeggen wie het pannenkoekenrestaurant in de leegstaande winkelruimte naast de molen gaat runnen. Wel is zeker, dat Decorette Piet de Oosteinderweg verlaat en zijn intrek zal nemen in de leegstaande slijterij (vroeger Kommer Baarsen) op de hoek Dorpsstraat-Helling. En dat R&S Jachttechniek aan de Uiterweg, een watersportwinkel opent in de voormalige kapperszaak Michael’s in de Zijdstraat. 
 
Tenslotte vind ik het leuk te melden, dat de weekmarkt wordt verplaatst van het Praamplein naar het Molenplein. Gezien de huidige omvang van de weekmarkt, is dit een wat knussere plek. Bovendien is het de bedoeling, dat de weekmarkt in de zomermaanden een toeristisch karakter krijgt. Onder meer met demonstraties van oude ambachten en optochten in originele Aalsmeerse klederdracht. Ook zijn de molen en de Dorpskerk open voor publiek.
 
Nou, dit was het wel zo’n beetje. Hier moet het centrum toch weer flink van gaan bruisen, lijkt mij. Ik wil niet opscheppen, maar wat gemeente en ondernemersvereniging de afgelopen jaren niet is gelukt, heb ik toch maar mooi in een paar weken voor elkaar gebokst. Geheel pro deo! Dit allemaal naar aanleiding van mijn vraag aan Lidl wat de stand van zaken is.
 
O, wacht even… Wil ik net een punt achter mijn column zetten, krijg ik een mailtje binnen van Lidl:
Hi Dick,

De voorbereidingen voor start bouw zijn in volle gang voor de Lidl in Aalsmeer. Wanneer de bouw daadwerkelijk gaat starten is nog niet bekend.
Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Sascha van der Helm
PR & Communicatie
 

Nou ja, zou ik dan alles wat ik u hiervoor heb verteld, hebben gedroomd? Uit mijn duim hebben gezogen? Niet Lidl, maar ik u voor de aap hebben gehouden?

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Pleziert daarna Aalsmeer met nostalgische filmavonden.

17 reacties

 1. Geweldig Dick.
  Is die Zuurpruimstraat, dat doodlopende weggetje naast de Gemeentelijke Manipulatiedreef en een zijstraatje van de Bestuurlijke Leugen&Bedrog-helling in Oost?
  Dáár wonen en een groentewinkeltje beginnen (zonder gemeentelijke reclame-belasting en veel parkeerplaatsen en zelfs vliegtuigen, die overvliegend nog wat vitamientjes meenemen) lijkt me geweldig. En als ik nog inpak-personeel nodig heb dan ben jij de eerste.
  In dat voortuintje zet ik dan zo’n grote rooie gietijzeren brievenbus, zodat de Gemeente niet meer kan zeggen

  Grandioos beschreven, Nico.

  PS.
  Wat je eigenlijk gedaan hebt is het Gemeentelijke middenstandsbeleid van de afgelopen 50 jaar behoorlijk te kakken gezet. En, gelukkig, tegen die smerigheid is die grote rooie gietijzeren brievenbus van mij goed bestand.
  Zoiets ligt me wel.

 2. Weer een geweldig mooie toekomst toegewenst voor Aalsmeer, inmiddels woon ik 13 jaar niet meer in Aalsmeer. Maar houdt nog steeds van dit mooie dorp aan de Poel. Blijf geintereseerd in Aalsmeer. Dit verhaal is helaas nog steeds van alle dag. Geen samenwerking tussen alle middenstand in Aalsmeer. In 1977 ben ik in Aalsmeer komen werken bij toenmalig Jager Aalsmeer in de Zijdstraat. Ook daarna ons eigen bedrijf in Aalsmeer gehad. Lid geweest van div. Organisaties in Aalmeer. Onbegrijpelijk dat er nog steeds geen samenhang is in de middenstand van dit mooie dorp. Wil nu niemand met elkaar samenwerken.
  Jammer want Aalsmeer is het waard. Ga samen iets doen, in politiek, middenstand enz.

 3. Geweldig, toch nog hoop voor Aalsmeer-Centrum en voor Kudelstaart! Met extra parkeergelegenheden zal dit een fantastisch plan kunnen zijn!

 4. Leuk stuk!! Een kleine kanttekening, hopelijk brengt het de overige plannen niet in de war 😉 wij hebben eergisteren getekend voor het gerenoveerde pand waar Teddy’s vroeger zat, daar komt binnenkort een grote nieuwe Gentlemen’s Place herenmode winkel 🙂

 5. Je zou als ondernemer wel gek zijn om vanuit je hypotheekvrije winkel te verhuizen naar de Zijdstraat en daar op basis van een (wurg)huurcontract honderden euro;s per m2 aan huur gaan betalen… Aalsmeer heeft de slag om de kleine middenstand verloren aan Amstelveen en Hoofddorp, Aalsmeer wordt wel het centrum der Supermarkten. Geen enkele gemeente heeft in het centrum een Supermarktdichtheid als Aalsmeer. En das ook al een prestatie op zich. Blijft over dat ik het een hilarisch stukje van Dick Piet vind.

 6. Wat een geweldige oplossing zou dat zijn! Eindelijk iemand die out of the box denkt.
  Nu hoeven de bestuurders alleen nog maar te beslissen(oeps, hebben we daar het grootste probleem blootgelegd)

 7. Mooi stukje Dick, helaas zal de praktijk een andere zijn. Wij zitten prima aan de Aalsmeerderweg en zullen daar voorlig niet vertrekken

 8. Maar wij blijven met het Boekhuis Aalsmeer graag zitten waar we zitten! U weet ons wel te vinden 😉

 9. Maar wij blijven met het Boekhuis Aalsmeer graag zitten waar we zitten! U weet ons wel te vinden 😉

 10. Geweldig artikel ,hoe simpel kunnen problemen opgelost worden,maar ja,,,,,,,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin