Harold Fry

Het gaat slecht met de boekhandel. Dat is uw schuld. U zit maar op de bank, uw facebook bij te houden. U volgt het getwitter van Nico Dijkshoorn, Jochem Meyer of Sylvia Witteman. Of  probeert enige ordening aan te brengen in de duizend boeken op uw ereader, die u door tussenkomst van uw handige neefje gratis en voor niks hebt gedownload.

U leest op uw Ipad een artikel over hoe moeilijk de boekhandel het heeft. Dat Selexyz de rekeningen niet meer kan betalen en dat heeft allemaal te maken met de ontlezing. En dat heeft u allemaal net verwerkt of u leest dat er alweer een boekenfirma in zwaar weer is. Leverancier Scholtens , die onder meer Read Shop en Plantage van boeken voorzag, is failliet.

Het klopt, er worden minder boeken verkocht. Ook minder huizen trouwens. En auto’s, grasmaaiers, vakanties, vulpennen en computers. Dat heeft ook Selexyz gevoeld. Maar die hadden ook nog eens een hoofdkantoor, waar zestig mensen werkten, voor zestien winkels. Winkels die in hele dure panden zitten. Ontlezing, zeker. Op te grote voet leven? Zeker en vast! Gelukkig zijn er ook boekhandels die het goed doen. Monique Burger met haar Nieuwe Boekhandel haalt zelfs de Volkskrant met haar succesverhaal.

Hoe krijgen we u van die bank af, de boekhandel in? U wilt weer zo’n lekker boek voor de zomer, zoals een paar jaar terug de boeken van Stieg Larsson. Ik heb zo’n boek voor u, al lijkt het in niets op de trilogie van Larsson. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry geschreven door Rachel Joyce.

Op een dag ontvangt Harold Fry een brief van Queenie Hennessy, een oud-collega. Vanuit Hospice St. Bernardine laat ze Harold weten dat ze kanker heeft, het is een afscheidsbrief. Harold schrijft haar een onbeholpen briefje terug en besluit, op weg naar de brievenbus, voor alle zekerheid door te lopen tot de volgende bus. Maar ook die passeert hij, op weg naar een volgende. Dan besluit Harold, een doodgewone man, iets ongewoons te gaan doen op een doodgewone manier. Hij gaat Queenie ‘redden’ simpelweg door te gaan wandelen vanuit het uiterste zuiden van Engeland, naar Berwick-Upon-Tweed in het uiterste noorden. “Ik ben onderweg. Je hoeft alleen maar te wachten. Want ik ga je namelijk redden. Ik zal blijven wandelen en jij moet blijven leven.”

Onderweg ontmoet Harold allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er achter te komen waarom Harold vertrok en besluit hem uiteindelijk zelf te gaan zoeken. Ondanks de afstand tussen de twee komen ze steeds dichter tot elkaar. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is het inspirerende verhaal over liefde, hoop, vriendschap en aandacht voor de kleine dingen in het leven.

Tranen van de lach. Tranen van ontroering. Probeer deze zomer op de stranden zoveel mogelijk vertalingen van dit boek te spotten. Van die bank af! Ga naar Boekhuis, Bruna of Read Shop en koop Harold Fry. Of fiets naar Hoofddorp, ik verkoop het u ook graag. Voel u vrij om, net als vroeger, uw boekverkoper om nog een mooi boek te vragen. En dan naar huis: lezen. En daarna mag u twitteren en facebooken over uw mooie nieuwe boek.

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Uitgeverij Cargo – €19.90 – isbn 9789023476061

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin