Gastcolumn: ‘Van bloemendorp tot blokkendoosdorp’

Bouwproject Jac. Takkade

Met grote regelmaat doet Jaap Maars op deze plek middels beelden van zich spreken. Vandaag combineert hij beeld en woord in een gastcolumn waarbij hij zijn verwondering of eigenlijk: ergernis rondom de ‘verdozing’ van het Aalsmeerse landschap uitspreekt.

Door: Jaap Maars. Rijdend op de N-201 richting Schiphol zal het grote aantal loodsen, dat langs de weg de laatste jaren gebouwd is, u ongetwijfeld opgevallen zijn.

Dit fenomeen heeft deels te maken met ons veranderd koopgedrag door veel online bestellingen te doen en deels met de projectontwikkelaars waarbij eurotekens in hun ogen te zien zijn. Het is geen fraai gezicht maar zolang er langs de N-wegen en snelwegen gebouwd wordt is dit niet onoverkomelijk.

Anders wordt het wanneer een dorpsgezicht aangetast wordt en dat is nu de laatste tijd het geval in Aalsmeer. De ene blokkendoos na de andere verrijst momenteel in ons dorp. Locatie Green Park is begrijpelijk en is daar ook oorspronkelijk voor bedoeld. Na jarenlang braakliggend terrein te zijn geweest wordt het nu in rap tempo volgebouwd. Onlangs is plotseling het voormalige Met & Co pand met de grond gelijk gemaakt en ook daar zullen waarschijnlijk nieuwe dozen verschijnen. DHL is ook van de partij en bouwt thans een Cityhub achter de Bloemhof. Ook het gigantische ‘groene’ pand van de bloemenveiling is in de maak. Allemaal begrijpelijk op een industrieterrein.

Stommeerhoff

Wat ik echter onbegrijpelijk vind zijn de zwarte loodsen die tegenover de huizen staan in de nieuwbouwwijk Stommeerhoff. Wie interesse heeft; er staat nog een kavel te koop met fraai achteruitzicht op een zwarte wand.

Nog onbegrijpelijker is de blokkendoos die ondanks felle protesten toch gebouwd wordt aan de Jac. Takkade. De weinige natuur die er nog is wordt hier volkomen verpest door deze hal. Waar voorheen de paarden liepen rijden straks de vrachtwagens af en aan.

Onvoorstelbaar dat de gemeente destijds kwistig gestrooid heeft met het afgeven van de vergunningen en zich kennelijk niet afgevraagd heeft hoe het toenemende vrachtverkeer zich een weg gaat banen door het toch al overbelaste wegennet.

Aalsmeer wordt er in mijn ogen niet fraaier op maar misschien ben ik te pessimistisch en zien anderen het als moderne kunst.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van H2 Makelaars

 

18 reacties

 1. Mooie Column Jaap, hoog tijd voor dorpsarchitect, supervisoren of welstandcommissie om het op de agenda te plaatsen. Hoop dat dit college het lef heeft!

 2. Juist Jaap!!!! Ik wilde weer een heel verhaal schrijven maar ben er ook wel klaar mee. Ik ga lekker in mijn tuin in de zon zitten.

 3. Uit de vele reacties op de site en facebook is wel gebleken dat dit onderwerp leeft onder de Aalsmeerders. Wel opvallend is dat er geen enkele reactie binnen gekomen is van onze bestuurders die er destijds voor gezorgd hebben dat de vergunningen verleend werden. Of zouden zij nu met het schaamrood op de kaken rondlopen tussen alle blokkendozen, of trots zijn op hetgeen zij “gepresteerd” hebben?

 4. En dan zit het gedeelte tussen de Oosteinderweg (Hoge dijk )en de Aalsmeerderweg er nog niet eens bij wat vol gebouwd moet gaan worden ?
  Het eerste bedrijf staat er al en kijken wij vanaf een zeer korte afstand op industrie en komen er gebouwen van max. 12 meter hoog in de toekomst ?
  En de vraag wat komen er voor bedrijven en wat geeft het voor overlast aan geluid voor de hele omgeving ?
  Wij dachten dat we met de aanleg van de N201 tunnel op 100 meter afstand en de Aalsmeerbaan toch wel het maximale aan geluid en fijn stof hadden bereikt in onze leef /woonomgeving ?
  Maar doe een rondje Aalsmeer en de tranen schieten in je ogen en noem het tijdsverandering/gedrag/geld en alle argumenten die je maar kan op noemen maar je kan het ook in toom houden en eisen stellen ?
  Maar de tijd van landschap en paarden is voorbij ook voor Aalsmeer .
  Er is niets dat blijft met alle gevolgen van dien !

 5. Mooi geschreven Jaap!
  En bedankt dat je onze paardjes even noemde.
  Als ik langs fiets schieten de tranen in mijn ogen.
  Wat was het een MOOI en UNIEK stuk land.
  Bedankt MOOI weiland in de schinkelpolder!!!!!!

 6. dan ook nog doortrekken middenweg naar aalsmeerderweg.
  het onzalige plan de rotonde boven aan de aalsmeerderweg.Een mooie sluiproute naar aalsmeer dorp. Dwars door het stommeerhoff vanuit greenpark. je zal er maar een huis gekocht hebben

 7. Blokkendozen zijn nodig omdat steeds meer mensen zo vreselijk lui worden om even de fiets of auto te pakken on even naar de winkel te rijden om even boodschappen te gaan doen en daar ook misschien nog een keer hun buurvrouw over buurman tegen komen, maar nee we moeten nog even snel donderdagavond om 2 minuten voor elf een nieuw rokje, schoentje of ander ding kopen wat eigenlijk ook best nog ergens in de kast zal liggen want tot elf uur kan je bestellen dan heb je het de volgende dag voor tien uur in huis, maar verdorie het is er niet op tijd!!!! Wat een drama, je bent zelf niet thuis, op het werk, je alarm camera doet het niet, want ook dat was een aanbieding, de brug gaat niet dicht vanwege de warmte, er is een stroomstoring geweest, de tunnel zat dicht, de middenweg even afgesloten, ja….. het zal je gebeuren, moet je in je truitje die je 1 dag eerder had besteld en gelukkig wel op woensdag binnen kwam. Dan nog maar even afwachten wat er nu komt tussen naast het Met en co terrein, zal dan toch AH of Picnic hier even 500 bussies komen laden en rond laten knorren, de middenweg is ooit met veel bombarie geopend met een mooie open auto met vlaggen erbij, nou ga hem maar verbreden. Het gaat een zooitje worden. Eerst een huurder hebben en dan pas bouwen!!!! Dan weet je ook of het past ivm verkeers bewegingen. Maar ja wij hebben daar denk ik geen verstand van, misschien moeten wij de aalsmeerse vlag maar op zijn kop gaan hangen

 8. Jaap heeft gelijk. Ik heb het hier wel eens eerder geschreven: waar visie ontbreekt is het niet gek dat Aalsmeer de rommelzone van stad en luchthaven wordt. Rij over de Aalsmeerderweg. Mooi voorbeeld van verrommeling. Jammer.

 9. Aalsmeer is in de uitverkoop gegaan. Jaren van CDA en VVD bewind zorgen ervoor dat Aalsmeer druk op weg is een van de lelijkste dorpen van Nederland te worden. Voor zover er nog van een dorp te spreken is. Als geboren Aalsmeer pijnlijk om te zien.
  Stelselmatig mishandeling van de openbare ruimte. Ik kan het niet anders omschrijven.

  Van Rijn spreek trots over zijn wethouderschap van ‘B.V. Aalsmeer’. Pijnlijk te lezen dat deze carrière wethouder (niet woonachtig in Aalsmeer) uitstraalt waar het misgaat in onze ‘woonplaats’.

  De gemeenteraad mist de ballen en inzicht om
  van onze ‘woonplaats’ een prettige leefomgeving te maken. Ik ben hier geboren, maar of ik hier zal sterven….

  Is het allemaal de schuld van onze gemeente, ik denk van niet. Den Haag heeft de regie t.a.v de inrichting van ons land weggeven aan lokaal bestuur. We zien door heel Nederland wat daar van terecht komt; verrommeling van het landschap. Aalsmeer is hier geen uitzondering op.

  Over een aantal jaar is in onze gemeente ieder stukje gras volgebouwd, sommigen vinden deze verstening prima. Persoonlijk zie ik het als armoede van beleid. Er zijn andere manieren. Ook een grasveld, weide of stukje groen binnen de gemeente grenzen kan functioneel en mooi zijn. Niet aan alles hoeft verdiend te worden.

 10. Kan Jaap Maars geen vaste columnist in woord en beeld worden ? Ik geniet ook al zo van zijn reacties op de reacties…

 11. Mooi is het niet, en ik begrijp ook niet waarom er ineens zoveel meer van die blokkendozen nodig zijn in NL?
  Gemeente moet wel scherp op blijven letten, voorbeeld is de geurende broodfabriek in druk bewoond gebied is niet handig!

 12. Volgende keer bij het vaststellen van een bestemmingsplan in de gemeenteraad goed kijken wat wenselijk is en wat niet in een gebied.
  Als de bouwwerkzaamheden volgens het bestemmingsplan zijn, heb je juridisch gezien geen mogelijkheden om de bouw tegen te gaan.

 13. ONBEGRIJPELIJK dat een wereldbekend “Bloemendorp” dit toelaat!
  Goed omschreven Jaap!
  Ondanks alle protesten (waaronder meer dan 800 ingezonden via een petitie) geeft gemeente aalsmeer geen krimp. Het bouwen gaat door en DRUKKER wordt het op alle wegen in en rondom Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin