Eenhoorn

Bas Eenhoorn wil Aalsmeer opheffen! Is dat erg? Valt wel mee, denk ik. We hebben nu al het meest luxueuze kantoor om je rijbewijs te verlengen of een paspoort aan te vragen van de hele wereld. Als dan ook nog de raadszaal vrijkomt om er een mooi biljart neer te zetten, dan zit ik in team Eenhoorn.
Gaat er verder veel veranderen? Ik denk van niet. Je komt over de Ringvaart Aalsmeer binnen, onder de plaatsnaam staat 'Gemeente Amstelland'.  Ik kan er mee leven.
 
Het maakt mij niet uit wáár de ambtenaren zitten die over Aalsmeer gaan, zolang Aalsmeer maar een plekje in hun hoofd en hart heeft. Het maakt me niet uit wáár de gemeenteraad van Amstelland vergadert, als de raadsleden maar weten voor wie ze er zitten.
 
Nel constateert dat de kastanjebomen langs de Stommeerweg gesnoeid worden, maar dat er twee bomen worden overgeslagen vanwege géén kastanje. Spreekt de snoeiers daar op aan. Snoeier wijst op de opdracht: kastanjebomen snoeien. Ja maar, zegt Nel, juist die twee aangewaaide elzen zorgen voor overlast, met hun overhangende takken. Geen kastanjes, zegt de snoeier. Dan snoei ik ze zelf, zegt Nel ten einde raad. En overmoedig, maar dat terzijde. Dat is strafbaar, zegt de snoeier.
 
Als Frans zich zorgen maakt over de verhuur van de appartementen in Polderzoom(komen er wel voldoende Aalsmeerders in aanmerking?) en een mail stuurt aan allepartijen in Aalsmeer en geen antwoord krijgt, dan is dat toch een veel groter probleem dan de vraag waar de raad vergadert?
 
Als ik laat weten dat het fietspad overwoekerd wordt, krijg ik als antwoord: bedankt voor je melding, we gaan er naar kijken. Keurig, correct en klantvriendelijk, maar niet wat je wil horen.
 
Je hoopt op: “Ja, wat denk je zelf? Dat hebben we allang gezien, het is al opgelost, ga maar kijken!” Maar zo werkt het niet. 
 
En ondertussen vergaat de wereld natuurlijk niet. Of wel, dat is maar hoe je het bekijkt. Maar alles gaat gewoon z’n gangetje. De meeste bomen langs de Stommeerweg zijn gesnoeid. Alle huizen in Polderzoom zijn verhuurd of verkocht. Het fietspad weer vrij van oprukkend groen. De Aardbeienbrug is er nog, de Barende brug ligt nog steeds ergens lekker warm in de opslag. 
Het zou niet uit mogen maken waar de ambtenaren werken of waar de burgemeester de raadsvergadering voorzit, wat uitmaakt is een beetje meer liefde en toewijding.
 
Er moet toch een partij te vinden zijn die de mail van Frans ‘gewoon’ beantwoordt? Er moet toch een raadslid zijn (Dick! Jelle! Thirsa!) die eens een vraag stelt over de Barende brug? Of over de verkeerschaos op de Uiterweg. Het Raadhuisplein?
 
Ik haal nog maar weer een keer mijn stokpaardje van stal. Raadsleden en ambtenaren moeten op gezette tijden, door weer en wind, op de fiets de gemeente doorkruisen. Zie zelf dat de regenputten verstopt zitten. Dat er twee aangewaaide elzen op de Stommeerweg niet gesnoeid zijn. Dat de verkeerssituatie bij datzelfde Polderzoom levensgevaarlijk is voor fietsers.  Kom eens kijken hoe om een uur zeven de eerste vrachtwagen van de Jumbo zich de Primulastraat in worstelt. Daar soms twintig minuten mee bezig is. Nee, kom naar niet kijken, los eerst de situatie rondom de Lidl op en kom dankijken.
 
Fiets door de Zijdstraat, probeer alle voetgangers te ontwijken. Ga een winkel in en vraag eens hoe het gaat, als winkelier, in de Zijdstraat. Trap lekker door, ga zeker onder het viaduct aan de Hornweg. Test de echo en durf te staan op je pedalen. Raak met je kruin het beton. Laag hè?
 
Stap eens af, maak een praatje. We bijten niet, we zijn beste redelijke burgers in Aalsmeer. Of Amstelland. 
 
Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

2 reacties

  1. Lees daarover mijn column van november 2017
    Maximale Doorrijhhoogte 2.50 meter

  2. Hallo Erik, even over het viaduct dat is op verzoek van de bewoners gegaan. Ik kan dat weten, want een oom van mijn vrouw woont er vlakbij en hij zei dan ook dat dit het werk is van goede participatie. Dat er ruim 200 mensen dan niet de borden lezen dat zij echt niet hoger dan 2,5 meter mogen zijn is niet de fout van de gemeente. Als het aan mij lag dan had er minstens een brandweerwagen onderdoor gemoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel