De verbouwing

We hikken er al jaren tegen aan. Ons huis dateert van 1966 en verkeert nog tamelijk in originele staat. De plavuizen in de gang en de keuken, de granieten vloer in wc en bijkeuken, het parket in de woonkamer; allemaal door de vorige eigenaar uitgekozen. De Fins berkenhouten lamellenvloer hobbelt en kiert hier en daar, de tegels worden wat sleets. Wanneer is een huis eigenlijk uitgewoond? Dat hangt ervan af langs welke lat je het legt. Kijkend naar ‘Dromen over China’ van televisiemaker Ruben Terlou zie ik Yi-Chinezen die op een lemen vloer rond een open vuur een potje koken. Zouden die wel eens verbouwplannen hebben? 
 
Onze keuken is twintig jaar oud, alles doet het nog maar ‘we moeten van het gas af’ zeggen ze. Voor het milieu en de toekomst van onze kinderen. Schieten we daar op wereldschaal heel veel mee op als miljoenen Yi-Chinezen gewoon fikkie blijven stoken voor hun dagelijkse maaltijd? Toch is er een grote kans dat onze keuken vernieuwd wordt en dat we een stuk aan de woonkamer laten bouwen. De kinderen worden groter en nemen inmiddels hun verkeringen mee. Een beetje meer ruimte zou in een groeiend gezin dus best welkom zijn. 
 
Een maand geleden is onze dakkapel geschilderd. Dat was nodig omdat we straks niet door gebrek aan onderhoud met nog hogere kosten opgezadeld willen worden. Toen hij net geschilderd was, keek ik omhoog en werd blij van de aanblik van de strakke lak. Maar dat blijf je ook niet doen. Te weten dat het voor tenminste vijf jaar goed zit, geeft rust. 
 
Op het moment dat u dit leest heeft zich net een verbouwing van geheel andere orde voltrokken. Gisteren heeft een chirurg namelijk mijn linkerheup vervangen. Hoe dat precies afgelopen is weet ik nog niet. Ik schrijf dit immers een dag voor de operatie. Maar omdat dit soort ingrepen tot de meest succesvolle operaties van de laatste eeuw behoort, mijn chirurg er vier op een dag doet en het slagingspercentage 99 procent is, ga ik ervan uit dat het helemaal goed komt. Ik doe mijn best om me niet af te laten leiden door een lotgenoot die me onlangs vertelde dat als je bij die andere één procent hoort, je wel 100 procent ellende hebt…
 
“Op je vijftigste al een nieuwe heup, is dat niet wat jong?” vragen veel mensen. Dan beaam ik dat. Toen ik op mijn zevenentwintigste te horen kreeg dat slijtage de oorzaak was van de pijn in mijn lies, ben ik gelijk gestopt met voetballen. Heb ik het toch mooi nog 23 jaar weten te rekken. Maar nu is het hard nodig. “U invalideert,” sprak de orthopeed. Ik vind dat een mooi woord. Als je door de pijn en napijn steeds minder gaat bewegen, roest je vast. Zelfs zonder metaal in je lijf. En dat wil ik niet op mijn vijftigste. Daar ben ik inderdaad veel te jong voor. En over de grote kans van slagen: ik hou me maar vast aan tennisser Andy Murray die met een kunstheup gewoon weer een ATP-toernooi wint. Maar ook aan de verpleegkundige die het intakegesprek deed. Hij stelde zich voor als Richenel. De enige Richenel die ik ken is een zanger uit de jaren '80 die maar één hit had: 'Dance around the world'. Dat is precies wat ik straks wil doen. Zonder pijn en zonder gestrompel. 
 
Dus terwijl ik nu in een ziekenhuisbed lig bij te komen van mijn verbouwing met het nodige zaag-, boor- en timmerwerk (want dat is het), u tijdens de koffie gezellig mijn column leest, gaat het leven gewoon door. Dat geldt ook voor AalsmeerVandaag. Ik ben dan wel een tijdje geveld, maar de belofte dat er elke dag wat nieuws te lezen valt op uw gewaardeerde nieuwssite, blijft fier overeind. Met dank aan een team trouwe schrijvers en fotografen.
 
We komen elkaar vast snel weer tegen.
 
Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

13 reacties

 1. Van harte beterschap met je nieuwe heup, Arjen…! Lekker rustig werken aan je herstel in je pas verbouwde huis…! Groetjes Eddie

 2. Arjen van harte beterschap gewenst. Gaat wel wel lukken met zo een prachtig boeket je bent vast wel weer snel op de been

 3. Dag Arjen.
  Dat is een tijd geleden dat ik jou sprak ?! Woon ook niet meer in Aalsmeer, maar mijn ouders nog wel zodat ik regelmatig in Aalsmeer ben.
  Veel sterkte met je nieuwe heup. Als ik kennissen van mijn moeder moet geloven, dan is een nieuwe heup bijna hetzelfde als nieuwe schoenen: je went er zo aan en je bent weer als nieuw.
  Groetjes, René

 4. Ik wens je van harte beterschap, Arjen, en een snel herstel, zodat je van de winter weer op de schaats kunt genieten van de bevroren Molentocht en Molenvliet (maar dan zonder er doorheen te zakken!).
  Marcel

 5. Hoi Arjen 5 jaar geleden een nieuwe linker heup gekregen inmiddels heb ik daar 40.000 km mee gefietst en hij doet het nog prima hou je daar maar aan vast.sterkte met je herstel.groet Bart.

 6. Hee veel sterkte Arjen,na de operatie , komt vast helemaal goed, wat dat betreft scheelt t vast dat je nog maar 50 bent !

 7. Dag Arjen, ik eens je een snelle en hopelijk pijnloze revalidatie. En met de energiebesparende verbouwing en aardgasvrij maken van jullie huis help ik jullie graaget deskundig advies. Je weet me te vinden bij Sienergie. Hartelijke groet, Ulla

 8. Beterschap Heer Vos voor U het weet klimt U weer op het dak om van de mooie dakkapel te genieten

 9. Hoop dat de verbouwing goed is verlopen.
  Wat een pech Arjen. Wij bouwen hier verder ???? aan deze prachtige site en spreekbuis voor Aalsmeerders.

  Beterschap!

 10. Hoi Arjen beterschap en hopelijk huppel jij straks ook weer vrolijk rond groetjes Helma

 11. Hallo Arjen, Als je dit leest is de operatie al voorbij en kun je waarschijnlijk met stokken alweer een beetje lopen. Zelf heb ik ruim een half jaar geleden een nieuwe heup gekregen. Van de heup heb ik geen last meer. Ik wens je sterkte en verwacht, gezien je leeftijd dat je heel gauw weer gewoon kunt lopen!
  Gr. Inie Thöt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel