De knie van Henk

Verdomme, Han, alweer twee jaar vandaag dat jij begraven bent, gek toch, hoe vlug dat went. Want god, je weet, ik mocht je erg graag, ik wist wat ‘k aan je had. Nou ja, hoe noem je dat. Behalve dus dat ik je een beetje mis, nou ja, op mijn manier, is bijna alles eender hier. Maar het zou wel lekker zijn als jij de Aalsmeerse politiek even voor ons zou kunnen duiden, want man, wat een gedonder in de glazen! Waar begin ik? AB doet niet meer mee, de partij is geïmplodeerd. Eindelijk wordt de verkiezingsbelofte uit 1982 om maar één raadsperiode mee te doen dan toch nog ingelost, zouden we tegen elkaar zeggen. Helma Persoon plukt er de wrange vruchten van en zit even thuis, bij te komen. Een mooie tegel op Aalsmeer Vandaag met ‘barst’ of ‘tegelbreuk’ zou je  dan verwachten, maar ook de tegelbakoven van Helma staat op stand-by. AB is nog wel bezig geweest met een kandidatenlijst voor de verkiezingen, Dick Kuin vond zijn naam daar niet op terug, hij heeft zich afgesplitst en komt nu met Absoluut Aalsmeer. Jij zou daar mooie stukken over schrijven, Han. Je zou de betekenis van het woord absoluut (los van alles) vrolijk en vrijelijk gebruiken. Aalsmeer lijkt in veel opzichten al ‘los van alles’ hoeveel losser kan het nog?  René Martijn stapt ook over van AB naar AA. Ingewikkeld, want ook hij zit in de raad namens AB. Heeft AA nu al twee raadsleden zelfs vóór er verkiezingen zijn geweest? PACT is  ontbonden, Groen Links, D66 en PvdA doen zelfstandig mee. Joop Kok is uit de PvdA gestapt, maar we begrepen toch al nooit goed wat hij daar te zoeken had. En dan ook nog voorzitter! Joop is een dwarsligger of  een luis in de pels, maar voorzitter… Maar dat is wel gelijk het laatste nieuws dat we over de PvdA vernomen, het is er nu al ruim twee maanden oorverdovend stil. Daar mis ik je dus, met je mooie lange stukken over de (dorps)politiek.

Ik weet nu  dat Dick Kuin met een eigen lijst komt, maar niet waarom en met welk programma. Wel dat Martijn Schok (nummer 7 op de lijst) een boogie woogie pianist is. Rick Rolleman staat bij D66 op de veertiende plek, kennelijk in goed overleg, want ik hoor niets over een afsplitsing.

Dus denk niet Han, dat er veel veranderd is, hoogstens een kleinigheid, in nauwelijks twee jaar tijd.

Er is nog steeds geen Lidl in Aalsmeer, Jobke Vonk is nu burgemeester in Halderberge, Henk van Leeuwen is lelijk door zijn knie gegaan, Jan Willem de Wijn is gestopt als voorzitter van Oud Aalsmeer en stort zich nu volledig op zijn studie geschiedenis.

In de landelijke politiek gaat het bijna niet meer over Geert Wilders. Da’s mooi nieuws, zou jij zeggen, is Nederland ineens weer een redelijk land geworden dan? Niks is minder waar, Geert Wilders is opgevolgd (voorbijgestreefd?) door Thierry Baudet. Minstens dezelfde standpunten, verpakt in een wolkje lavendelgeur en begeleid door pianomuziek. In Amerika is Trump al weer een jaar president en dat is ook nog geen dag saai geweest.

Twee weken terug had Dick Piet een geniale column op AalsmeerVandaag. Hij had begrepen dat de Lidl toch niet doorging en heeft toen dé oplossing bedacht waarmee Aalsmeer de concurrentie met Hoofddorp en Amstelveen aan zou kunnen. Hij verplaatste de Decorette, Hartelust en Annemieke’s Kramerie naar de Zijdstraat, haalde weer een Chinees restaurant naar dorp en verhuisde de Action naar het pand van de ABN-Amro. Al lezende moet je gewoon wel enthousiast worden over zijn plan, jammer dat hij op het laatst tóch nog een mail van de Lidl krijgt waarin staat dat ze wel degelijk gaan bouwen, alleen nog (steeds) niet weten wanneer.

Maar verder valt er niets te melden, nou ja, dat mensen nog sneller zijn gaan schelden, er zijn nog steeds cafés. Waar Westmalle wordt geschonken en plannen worden beklonken. Over een nieuw tijdschrift, een column op een site. Maar dat komt er niet meer van, naar ik vrees, Han.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

Lees vorig bericht

Inschrijving kunstroute 2018 geopend

Lees volgend bericht

Heen en weer met noodveer


1 Reactie

  • Ik kan u melden dat het met mijn knie ietsje beter gaat. Nog 6 weken revalideren en dan schrijf ik mijn eerste column weer!
    Dank U!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *