Dat dorp van toen

Waar het hart vol van is loopt de mond van over. Vandaar dat ik het niet kan laten deze column te gebruiken (‘misbruiken’?) om promotie te maken voor het Nostalgisch Filmfestival. Over ruim vier weken vindt het feest der herkenning weer plaats. Dan mag ik voor het zesde achtereenvolgende jaar vervlogen Aalsmeerse tijden doen herleven. Om precies te zijn: op dinsdag 5 september, tijdens de Feestweek. Dus als u nog eens wil zien hoe ‘Het Dorp’ Aalsmeer er vroeger (ook alweer) uitzag, kom dan ’s middags of ’s avonds naar de feesttent op het Praamplein.

In ieder geval heb ik er weer veel zin an! Ik kan niet wachten u het resultaat van maandenlang ‘plakken en knippen’, op mijn eenvoudige computer, te tonen. Om al die unieke beelden van Aalsmeer van weleer met u te delen. Samen herinneringen ophalen aan ‘hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien.’ En met elkaar ‘het tuinpad’ van onze vaders en grootvaders te bekijken, waarlangs vroeger van die mooie ‘hoge bomen’ stonden en nu niet meer.

Of ik heimwee heb naar vroeger? Soms. Als ik al die pareltjes van nostalgische filmbeelden zie… Geert Hazenberg op z’n dooie akkertje fietsend over een stille Oosteinderweg. De stoomtrein, tuffend langs de Aalsmeerderweg. Kinderen spelend op het plein van de Columbiaschool. Klaas Keessen die op zijn kwekerij aan de Uiterweg bloempotten schoonborstelt in een emmer water. Jan Alderden die zijn brievenbus op de van Cleeffkade leegt en weer terugroeit naar het Stokkenland. Dan verlang ik best wel eens naar die ouwe tijd.  

Nee, ik zeg niet ‘goeie ouwe tijd’. Want zo goed was die niet. Het was vaak afzien vroeger. Kijk maar naar die film uit 1930, gemaakt ter promotie van Aalsmeer op de tuinbouwbeurs in Zagreb. De eerste beelden zijn van het baggeren op de Poel. Zie je een man, staand in een overvolle praam, met al zijn krachten, bijtend op zijn pijp, netten vol bagger het water uit hijsen. Die natte derrie schept hij even later weer op een akker. En weer even later in een kruiwagen, om te gaan verdelen over het land. Alleen al als ik naar die beelden kijk, krijg ik het in mijn rug.

Voor de komende nostalgische filmmiddag en -avond, mocht ik gebruikmaken van de uitgebreide collectie oude films van Siep Hazenberg, zoon van eerder genoemde Geert Hazenberg. Hij was een bekende in de tuinbouwwereld en zat in allerlei besturen. Ook was hij mede-oprichter van het Aalsmeerse Bloemencorso. Zijn kwekerij had hij op Aalsmeerderweg, waar nu tuincentrum Het Oosten is. Eind jaren dertig begon hij met filmen. Van zijn jongste zoon, ook Siep geheten, mocht ik de tientallen films van zijn vader bekijken of er interessante beelden bij waren. En die waren er in overvloed!

Ik ontdekte vele ‘pareltjes’ van beelden. Trouwens, ook in de vele films die ik van anderen heb gekregen. Om ermee aan de slag te kunnen gaan op mijn computer, moesten ze wel eerst gedigitaliseerd worden. Gelukkig diende Erwin de Bruijn, van De Bruijn Videoproductie & RetroService Aalsmeer, zich aan als sponsor. Bij hem kon ik met de films terecht om te digitaliseren. Dat heeft hij fantastisch gedaan, waar ik hem zeer dankbaar voor ben. Vervolgens kon ik me op de oude beelden van Aalsmeer gaan uitleven.

De bruikbare opnamen heb ik tot één schitterende film gesmeed, al zeg ik het zelf. Het geeft een beeld van hoe het er tussen 1938 en 1956 in een Aalsmeerse kwekersfamilie aan toeging. Rustieke opnamen van een landelijke Oosteinder- en Aalsmeerderweg, eind jaren dertig. Van druk fietsverkeer op de Buurt, begin jaren veertig. Unieke beelden uit de bezettingsjaren, zoals van het sneeuwvrij maken van de Aalsmeerderweg in de strenge winter van 1942. Vermaak in Het Oosterbad in 1944. Kinderen die in een lange rij van de Columbiaschool naar Dragt gaan om te schaatsen. Dat was in 1956, het jaar dat Siep Hazenberg sr. met zijn gezin verhuisde naar de hoek Zwarteweg-Provincialeweg.

Zoals gezegd, waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Wat ook op het programma staat, zijn beelden van het bejaarden uitstapje van buurtvereniging ‘De Pomp’, met als afsluiting een door de familie Zekveld verzorgd diner in hun café in de Sportlaan. Ook unieke kleurenopnamen van het bloemencorso (en alles daaromheen) van 1949 en 1952. En kluunwedstrijden in de Zijdstraat (1997), de bouw van winkels in de Ophelialaan (1961) en de Corsowielerronde in Zuid (1970). De oudste filmopnamen zijn van Schiphol, inclusief luchtopnamen van Aalsmeer (1922)..

Gelachen wordt er ongetwijfeld ook. Humor zit vooral in een film van ‘Het Seringenpark’, het vroegere bejaardenhuis. Uit drie films, de Amsterdamse dag (1991), het Carnaval (1993) en het Afscheid (vanwege de verhuizing naar het zorgcentrum in 1993) heb ik de leukste opnamen op en rij gezet. Hoogtepunt in deze film, is een hilarisch optreden van Martin Verbeek, zijn laatste als conferencier. Zijn oude makkers uit De Vrolijke Vrijbuiters, Ab Hofman en Jaap Vreeken, horen en zien we ook nog even.

In het Boekhuis gaat donderdag- en vrijdagavond, tussen zeven en acht uur, de kaartverkoop van start. En dan over een paar weken kan het nostalgische feest weer losbarsten. Nemen we massaal ruim twee en een half uur lang (inclusief pauze) een duik in het verleden van Aalsmeer, ‘dat dorp van toen. het is voorbij, dit is al wat er bleef voor mij: een film en herinneringen’

Ik ben er klaar voor!

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Pleziert daarna Aalsmeer met nostalgische filmavonden.

Eén reactie

  1. Ik heb de laatste 25 jaar bij de Vrolijke Vrijbuiters gespeeld. Aanvankelijk nog vele optredens. De laatste jaren en tot 2005 in kleine bezettingen.
    Aan de Uiterweg heb ik laatste jaren vaak nog samen gemusiceerd in het huis van Jan Joren. Daarbij waren dan ook Ab Hofman, Jaap Vreeken, Flip Eickhoff, Jakob Goud en Nelly Beuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel