Column: ‘Zo traag als dikke…’

(Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: Erik van Itterzon. Ineens was ie er, de schildpad op het asfalt, op diverse plekken in Aalsmeer. Lang was onduidelijk wat de bedoeling was, sommige mensen meenden er een aansporing in te zien niet te hard te rijden. Leuk bedacht, maar dat werkt natuurlijk niet, elk voertuig, elke bestuurder is altijd sneller dan een schildpad. De link met de borden langs de weg die je vragen maximaal 30 kilometer per uur te rijden kan niets met schildpadden te maken hebben, die kunnen slechts dromen van zo’n snelheid.

En dan zou er dus een bureautje zijn geweest die dat idee van de schildpad bij de gemeente gepitched heeft en het daadwerkelijk heeft mogen uitvoeren. Tegen een mooie vergoeding, neem ik aan. Wethouder, ‘s avonds aan tafel: “Ik heb dat probleem van dat veel te hard rijden in Aalsmeer ook weer opgelost, schildpadden op het asfalt! Mag ik een toetje?”

Zo is het dus niet gegaan, dat snapt iedereen. Maar wat is het  dan wel? Ik weet het. Het is een boodschap aan ons allen, aan ons onderbewuste. Het is de bedoeling dat langzaam bij ons indaalt dat in Aalsmeer alles zo traag gaat als dikke stront in een trechter. Excusez les mots, maar dat is wat het is.

De Hogedijk, sinds april staat er een hek, sinds april bemiddelt de gemeente. Geen idee of die gesprekken in goede sfeer verlopen, maar het hek staat er nog steeds. Als ik wethouder zou zijn, dan had ik mijn plannen om naast de bestaande en afgesloten Hogedijk een tweede, wél voor iedereen toegankelijke Hogedijk aan te leggen al aan de raad voorgelegd. Hogedijk 2.0 Of, nog beter, een Hogedijk een meter of drie boven de bestaande Hogedijk, dan noemen we die: de Hogeredijk!

Of de verdozing van het landschap, overal worden loodsen neergezet, grote, hoge blokkendozen. Niemand vindt ze mooi, vooral de blokkendoos aan de Jac. Takkade roept nogal wat emoties op.

Denk niet dat er een raadslid of wethouder is die daar op reageert. Misschien is er niks tegen te doen, misschien levert het de gemeente heel veel geld op, misschien is het wel een goed idee maar snappen wij burgers dat nog niet, maar leg het dan uit.

“Het Spoorlijnpad, het veel gebruikte fiets-wandelpad tussen de Stommeerkade en Wissel, zal volgend jaar zomer terugkeren.” (AV september 2021) Klopt, maar alleen voor de geoefende mountainbiker. Nooit meer wat van gehoord, zo traag als dikke…

Het monitoren van het verkeer op de rotondes, de leegstaande Poolse supermarkt in de Ophelialaan en het door onkruid overwoekerde babbelbankje in het Seringenpark, we horen er nooit meer wat van. Aan de hand van de door mij gekozen voorbeelden kunt u afleiden dat ik in Aalsmeer-zuid woon. Dat klopt. Als de voorbeelden u niet bevallen, verander ze dan door voorbeelden uit uw eigen woonomgeving. Het verandert de strekking van mijn verhaal nauwelijks en dan hebben we de eerste  interactieve column op Aalsmeer Vandaag.

Maar: er gloort hoop. Eerst leek het erop dat Aalsmeer een Raadsbreed College zou krijgen, met mogelijk wel zes (!) wethouders. Aalsmeer bestuurd door zes witte mannen, we zouden zomaar de hoofdstad van Forumland kunnen worden. Gelukkig, dat gevaar is afgewend, Jelle Buisma en Ronald Fransen zitten in de oppositie. Ik hoop dat zij er in slagen de ramen van het gemeentehuis eens lekker tegen elkaar open te zetten, beetje doortochten daar.

Ik hoop dat Ronald en Jelle de lastige vraag niet schuwen en de wethouder na het verstrijken van een paar maanden eens naar de voortgang vragen. Ze zijn niet gebonden aan een raadsbreed akkoord en kunnen zich dus vrij en onafhankelijk (zoals het hoort!) opstellen. Oppositie voeren wil niet zeggen dat je overal klakkeloos tegen bent, oppositie voeren kan ook vrolijk, slim en elegant.

Ik raad Jelle en Ronald aan om niet de schildpad als mascotte te nemen, ik denk aan de ijsvogel. Sierlijk en razendsnel.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

11 reacties

 1. Ho Ho, Er is nu een heel degelijk fietspad aangelegd over de Hogedijk!
  Bravo gemeente, daar kunnen we nu volop gebruik van maken, wandelen, de hond uitlaten, fietsen enz enz!

  Maar wacht even, was dit niet het werk van de provincie?, hebben zij dit niet keurig voor elkaar?
  Helaas wel, de Hogedijk is ten onder gegaan aan haar succesvolle opknapbeurt.
  Het werd te mooi, te druk, te vol, te uitnodigend voor jan (ik) en alleman.

  Het idyllisch karrespoor van weleer is nu alleen nog nostalgie.
  De bewoners kregen overlast en plaatsten een hek, begrijpelijk maar jammer.

  Als we nu het onderhoud verder overlaten aan de gemeente, wordt het misschien vanzelf weer een karrespoor. Nou ja, dit is misschien iets te sarcastisch, maar geef mij maar weer de kuilen en plassen van de oude Hogedijk.

  mvg
  Jan N te A

 2. Mooie column, Erik
  Zoals helaas ook bijna elk fietspad in Aalsmeer zich leent voor ongelukken. Vanaf de Legmeerdijk richting Hornweg/Zwarteweg moet je ongeveer 7 trottoirtegels omzeilen, die als een driehoek uit de grond steken. Het fietsen gebeurt dus nu op de weg zelf, waar je voorbij wordt geraced door gepimpte (speed) pedelecs en steps. Een ding hebben we als voordeel: als je valt, waar dan ook, is het onkruid zo hoog, dat je een zachte landing maakt.

 3. Mooie collumn Erik.
  Hoe is het toch mogelijk dat er toch een loods op het mooiste stukje Aalsmeer bijna een Feit is aan de MR Jac Takkade. Iedere dag als ik langs fiets denk ik hoe heeft gemeente Aalsmeer dit kunnen laten bouwen. Gewone burgers worden niet meer gehoord. En project ontwikkelaars mogen overal maar overal loodsen neerzetten…. Inderdaad zet in dat gemeentehuis maar is lekker een paar ramen tegen elkaar open. En dat ze is op locatie gaan kijken wat te bouwen en waar. Want ook al maak je bezwaar daar heeft gemeente AALSMEER niks mee te maken je wordt mond dood en ontvankelijk verklaart…..

 4. Top column Erik.

  En dan nog maar te zwijgen over de door de gemeente veel gebezigde doorverwijzing naar de app ‘FIXXIE’ ofwel door ons genoemde FICTIE app daar er zelden tot nooit tot actie wordt over gegaan bij meldingen in dit onding.

  Hebben we het al over het opruimen van het OUDE BUSSTATION gehad?, het Metershoge onkruid in alle straten, de aanblik van Ophelialaan nabij de nieuwe rotonde.. het lijkt wel oekraine aldaar..
  ohnee dat valt ook onder zuid 😉

 5. De fietspaden daar mag ook wel wat aan gebeuren.
  Ik kom zelf uit kudelstaart en rijd regelmatig over deze hobbelpaden.
  Maar het zijn kuilen paden en niet lekker te fietsen.
  Er wordt gezegt niet in de auto maar beter op de fiets gaan, maar dan wel op goede fietspaden.
  De asfalt stukjes zijn een zege en fijn te fietsen.
  Hoofdweg , kudelstaartseweg ,Mijnsherenweg ,zijn paden met veel kuilen
  Hoop dat er iemand op staat en het laat maken, zoder veel problemen.
  Dus niet maken en er voldende week weer de gas buizen na kijken maar een mooi fietspad,
  Tenslotte betalen we allemaal belasting.

 6. Beste Erik,

  Mooie Column. Herkenbaar, zeker als je het vergelijkt met jouw werkgemeente Haarlemmermeer. Daar wordt veel meer ambtelijk opgepakt en minder politiek bedreven. Wij ergeren ons ook aan de verloedering van de Ophelialaan ter hoogte van de dichte shoarma!

 7. Een column die reflecteert wat ik ervaar. Ik wacht al maanden op een heroverweging van de super gevaarlijke rotondes die Aalsmeer tegenwoordig verbindt met de rest van de wereld. Ik ga als een ware schildpad over die rotondes maar kijk niet te kunnen voorkomen dat ik links of rechtsom al een aantal keer hevig geschrokken e bike fietsers in de ogen heb gekeken. Gemeente pak dit in godsnaam snel een daadkrachtig op en die iets voordat er meer ongelukken volgen

 8. Prachtige column! Zo waar en moest hardop lachen op de Hogeredijk!

 9. Eens zelfde irritatie hier. Bewoners hebben te weinig te zeggen over hun eigen leefomgeving. Raad en bestuur vertegenwoordigen niet altijd het algemeen belang van Aalsmeerders bij het werk dat momenteel wordt afgeleverd. Een ambtenarenapparaat in Amstelveen, waarvan sommige ambtenaren minimale kennis van en interesse in onze woonplaats hebben helpt ook niet.

  Als je geen verantwoording behoeft af te leggen over het werk dat je levert en de manier waarop je dit doet. Dualisme in onze raad afwezig is en de raad wel/niet (vul maar in..) beslissingen neemt met de juiste kennis van zaken, dan heeft dat invloed op het resultaat.

  Lang Leve de democratie dan maar – helaas blijken verkiezingen ook niet altijd een oplossing. Ondernemers stemmen nu eenmaal VVD, gelovigen en hele oude mensen CDA en de rest wordt verdeeld over AA, D66 en beetje GL/PvDA. Zo is het nu eenmaal altijd geweest in Aalsmeer. Wordt Aalsmeer bestuurd zoals het al jaren wordt bestuurd.

  Richt je toch je eigen partij op, CDA en VVD beetje wegduwen; landelijk brengen deze twee het er ook al niet best vanaf….. Aantrekkelijk, maar persoonlijk liggen mijn interesses op dit moment niet bij politiek. Ik wil wel een beetje prettig wonen en voorkomen dat Aalsmeer verandert in betondorp. Vol met langsrazend verkeer omdat er een debiele ‘knip’ is bedacht, omringd wordt door zwarte blokkendozen zodat weids uitzicht zich beperkt tot de schutting in de eigen achtertuin of alleen mogelijk is boven op de watertoren.

  Wat dan wel. Pimp de democratie ter plaatse en het onderbezette bestuur een beetje op. Aalsmeerders moeten meer te zeggen krijgen over hun eigen wijk en leefomgeving. Niet eenmaal per vier jaar of nadat beleidsplannen zijn gemaakt en gegoten in beton…. Maar nu, direct en continue. Bewoners moeten kunnen meepraten en geconsulteerd worden bij het maken van plannen en beleid, al in de ideeën fase, maar zeker ook tijdens uitvoering en nadien bij oplevering. Mening en ideeën die er dan ook toe moeten doen.

  Dat schept een verplichting als bewoner, je actief inzetten voor je eigen leefomgeving. Waarschijnlijk dat niet iedereen hier zin in heeft, maar ik weet zeker dat er per wijk in Aalsmeer voldoende mensen zijn die dit wel willen. Die willen meepraten en beslissen hoe hun wijk zich ontwikkelt. Zonder zich direct te moeten aanmelden bij een politiek partij om mee te draaien in een circus.

  Hiernaast kan met digitale middelen veel vaker een simpele peiling worden gedaan onder Aalsmeerders bij onderwerpen van belang. Geen moeilijke internetsites, die er nu al zijn, die niemand kan vinden er waar dan drie Aalsmeerders op een onderwerp een mening hebben gegeven.

  Wat mij betreft werk voor Oude Kotte om hiermee aan de slag te gaan. Hierbij meld ik mijzelf in ieder geval alvast aan.

 10. Wat dacht u van het voetpad van de Kerkweg richting Amstelveen.
  Daar kan een gewoon mens niet op lopen doen ze ook niks aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel