Column: ‘Wees sociaal en koop lokaal!’

Aalsmeer is een echt ondernemersdorp. En zoals we allemaal weten hebben ondernemers het in deze periode best zwaar. De een wat zwaarder dan de ander. Columniste van dienst, tevens zelf ondernemer, Ilse Zethof, zet zich in voor de ondernemers in Aalsmeer Centrum. En ziet mogelijkheden. In haar column van deze week legt zij het haarfijn uit.

Steun en koop lokaal

Sinds een aantal maanden ondersteun ik de ondernemers in Aalsmeer Centrum met secretariaatswerkzaamheden en communicatie. Dagelijks heb ik contact met ze waardoor ik hun ondernemersdrang, enthousiasme en doorzettingsvermogen zie. Maar ik merk natuurlijk ook hun frustratie en zie hun angst of ze het gaan redden om hun winkeltje of horecazaak voort te laten bestaan. Op een paar uitzonderingen na, hebben ze allemaal last van de corona-maatregelen. Maar ze respecteren ze en maken er het beste van. Ze voeren de maatregelen door, zoals desinfectiegel bij de ingang, pijlen op de vloer en maken posters en borden met regels. Je hoort er eigenlijk niemand over klagen. Ze zijn creatief in het bedenken van nieuwe ideeën en komen met dingen die wel mogelijk zijn, ook al kost het ze veel meer tijd en energie. Daar heb ik heel veel respect voor. Ik kan me ook goed voorstellen dat voor diegenen waarbij het water bijna aan de lippen staat, het makkelijk is om te mopperen, depressief te worden of zelfs de tent te sluiten. Maar ze blijven optimistisch, organiseren nog steeds leuke dingen voor hun klanten en zetten de schouders eronder. Kwaliteit en service bieden staat bij iedereen hoog in het vaandel. Ze zijn de klant dankbaar dat ze nu soms wat meer geduld moeten hebben en dat ze zich, meestal dan toch, netjes aan de regels houden. Ik vind dat ze lef tonen, vaak ook blijven investeren en heel veel veerkracht tonen. Zelfs als het spannend wordt.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat deze ondernemers een grote bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie en samenleving. Zij zijn het die de klant goed kunnen adviseren, er altijd zijn voor een praatje, de lokale goede doelen steunen en zich verbinden aan bijvoorbeeld de lokale voetbalclub als shirtsponsor van de jeugd. Want zie je de Alie Expressen en Amazones van deze wereld weleens iets doen voor de lokale samenleving? Nee toch? En toch blijven we daar maar kopen omdat het soms ietsje goedkoper is. Of omdat het makkelijker is de deur niet uit te hoeven. Ook al roept het kabinet op om zoveel mogelijk thuis te blijven, we willen natuurlijk ook dat die goede schoenenzaak, die aardige bloemist, de kroeg om de hoek en dat schattige cadeauwinkeltje voort blijven bestaan. En zolang ze open zijn moeten we blijven gaan, want het kan echt wel met alle veiligheidsmaatregelen die er genomen zijn.

Natuurlijk realiseer ik me heel goed dat je je euro maar één keer kunt uitgeven en dat het voor veel mensen in deze tijden soms beter is om de hand op de knip te houden of minder te besteden. Ook voor ons in dit gezin zijn het spannende tijden, omdat mijn man en ik beiden een eigen zaak hebben en waarbij vooral bij mijn man de omzet ook in elkaar gestort is. Hij moest ook afscheid nemen van personeel wat er behoorlijk ingehakt heeft. Maar ook wij blijven optimistisch dat het tij gaat keren en roepen steeds maar ‘als we maar gezond blijven’. Toch proberen we ons geld lokaal uit te geven en trakteren we onszelf echt nog weleens op een afhaalmaaltijd om de lokale horeca te steunen.

De lokale ondernemers zijn vaak bekenden van je of mensen die daar werken. Die kun je steunen door bij ze te kopen of diensten af te nemen. Want het zou zomaar kunnen dat je buurman of buurvrouw depressief thuis komt te zitten omdat ze door te weinig klandizie de boel moest verkopen. Gun ze daarom iets en geef je geld bij hen uit. Doe sociaal en koop lokaal!

4 reacties

 1. Zeker doen! en als het kan dan ook Fairtrade producten kopen. Je steunt dan de boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Zij hebben het ook moeilijk met de Covid-19.
  Zij krijgen geen steun van de overheid.
  De producten zijn te koop bij de supermarkten, de Wereldwinkel en nog heel veel andere winkels in onze gemeente. Let daarbij op het keurmerk.

 2. Prachtige column Ilse! Wij van ShopsIN proberen een tegengeluid te geven aan al die grote platformen door de lokale ondernemer dezelfde kansen te geven. Wel met de lokale (persoonlijke) service en kwaliteit, maar met veel meer mogelijkheden. Virtueel zaken doen wordt de toekomst, maar het moet iets toevoegen en niet afbreken! We verkopen nu vlaggen, sokken, puzzels etc van Aalsmeer en als het moet via de bakker.. Hoe? lees de site http://www.shopsin.nl Samen sterk!

 3. Helemaal eens met Ilse en Dirk. Koop bij de lokalen. Bovendien heeft Amazon ons geld helemaal niet nodig. Amazon is een werkelijk asociaal bedrijf

 4. Wat een prachtige column van Ilse Zethof.
  Als voorzitter van Meer Aalsmeer (voormalige winkeliersvereniging Aalsmeer centrum) kan ik Ilse’s verhaal over het belang van lokaal kopen alleen maar onderstrepen.
  En daarbij wil ik mijn complimenten uitspreken naar Ilse wat ze allemaal voor de gemeenschap van Aalsmeer en Kudelstaart doet, want naast de werkzaamheden voor ons als Meer Aalsmeer, doet ze nog veel meer. Bijvoorbeeld voor de Stichting Dag van je Leven en de stichting Downtown Ophelia.
  Nogmaals mijn complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin