Column: ‘Vrijheid is een goed geweten’

Door: Anna-Maria Mantel. Lieve leuke lezer. Als je mijn columns leest dan weet je dat ik geloof in halfvolle glazen. Niet omdat ik een drankorgel ben maar omdat ik een sterk vertrouwen heb in positiviteit. Je hebt niets aan slap gedoe en een leven vol lege glazen. Zit het tegen? Aanpakken die handel. Niet zeuren, laat het maar gebeuren.

LIEFDE
De liefde bracht mij ooit naar Aalsmeer en mijn eeuwige rusteloze aard en liefde voor boeken brengt mij overal. Het antwoord op domme vragen is al duizend jaar geleden gegeven. Daarom lees ik graag, zo weet ik steeds meer en minder hoe alles werkt. Met lezen ontmoet ik goede vrienden en kijk ik door hun ogen naar dezelfde wereld maar dan anders.

ZEN
Zo herontdekte ik dit jaar de stoïcijnen. Ben nu dol op deze filosofen én ik benijd ze om hun rust en berusting. Prachtige praktische denkwijze. Ze hebben het goed voor elkaar. Dat wil ik ook maar ik heb nog hele lange, lange weg te gaan voordat ik zo ZEN ben. Ben te temperamentvol denk ik. De mix van Zuid- Italiaanse vader en hartje Jordaan. Ik zie iets en ik wil het verschil maken. Gelijk en nu. Het lijkt mij zo mooi om soms iets stoïcijns naast mij neer te leggen. Incasseren en accepteren.

KEI
Hoe denken stoïcijnen? Stoïcijnen zijn mensen die een kei zijn in zelfbeheersing en geduld. Ook is het volgens de stoïcijnen goed te beseffen dat er een verschil is tussen zaken die je kunt beheersen en zaken die buiten je controle liggen. Accepteren en incasseren.

Lijkt mij zalig maar zo moeilijk

· Moet ik accepteren dat tussen nu en eind december nog mensen worden geschept op dat misbaksel van een mislukt stukje Russische roulette rotonde?
· Moet ik accepteren dat er amper Aalsmeerders met geboortejaar tussen 1990- 2000 in Aalsmeer een huis kunnen vinden in de buurt van hun vrienden, hobby en familie?
· Ga ik accepteren dat de enige nieuwe bomen in mijn leven de heipalen zijn die bij bosjes op de Buurt liggen?
· Moet ik accepteren dat de vliegtuigen loeiend als walvissen steeds gewoner worden in de nacht?
· Ga ik accepteren dat de Poel steeds voller raakt met bootjes met Amsterdamse en Amstelveense vlaggen?
· Moet ik accepteren dat Aalsmeer steeds lelijker wordt met zwarte huizen, poorten voor de deur en een Domino Day woud aan blokkendozen om ons heen?

Nee, dat ga ik niet doen. Dan maar een halve stoïcijn, lekker veel vrijwilligerswerk en een flinke dot positivisme. Ik hoorde deze week Joop van den Ende zeggen: Uiteindelijk gaat het niet om plannen en woorden maar om DOEN, DOEN en DOEN! Een mooie tip voor mij en voor jou. Het verschil maken in onze eigen straat, in ons eigen dorp. Ben benieuwd wat dat jou en mij gaat brengen. Vrijheid is namelijk een goed geweten. Oh ja. Heb een mooie weekend en als je een blij ei op een elektrische fiets tegenkomt met oenige helm en testbeeld fietstassen dan ben ik dat. Wel zwaaien hé?

(Foto Merel Mijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.

20 reacties

 1. @Frans Je hebt gelijk… het een hoeft volgens jou en mij zeker niet zonder het ander. Daarom een halve stoïcijn.

 2. @karin soms is het goed om even het geweten te zijn. Zo houden we elkaar scherp

 3. @klaas Weet niet wanneer dat rare walvisgeluid is gestart. Was het dit jaar?

 4. Leuk stukje. Ik proost met mijn halfvolle glas op jou motto, niet lullen maar poetsen. Maak het verschil om je heen.

 5. Vliegtuigen die loeien als Walvissen, dat is het geluid. Nooit gedacht dat ik nog eens zou zeggen: ‘ik hoop dat deze Walvissen snel zullen uitsterven’. Inspirerend verhaal!

 6. Heerlijk om zo even te lezen wat dwarszit maar uiteindelijk ook iets is wat je opzij kan zetten. Samen voor een mooier dorp, laten we bij onszelf beginnen 🙂

 7. Prachtig stuk en goed geschreven. Een halve stoïcijn lijkt mij een goed idee.

 8. Laten we wat moois gaan DOEN, Puur. Omdat we dat best kunnen, tussen al deze malligheid door. What else?

 9. Geweldig geschreven an , helemaal mee eens ! ! Als ik je zie fietsen zal ik met een glimlach zwaaien naar jou !

 10. Volgens mij hebben wij dezelfde genen 😉 Ik kan ook niet echt stoïcijns kijken naar zaken waar ik mogelijk positieve invloed op kan uitoefenen. Daarentegen kan je aanpak om zaken in gang te zetten en mogelijk ten geode te veranderen wel stoïcijns gebeuren: zonder energieverlies, in alle rust, in het vertrouwen dat het gat lukken, dat dus. Dus het een hoeft volgens mij zeker niet zonder het ander 😉

 11. Je hebt gelijk, zou het net als jij allemaal groots aanpakken. Ik probeer nu maar een beetje om me heen te kijken waar ik invloed op kan hebben en daar moet ik soms al keihard om lachen want lukt bijna. Meneer zou het een idee zijn om in de Tolhuissluis tijdens het schutten uw motor uit te zetten? Ach mens bemoei je er niet mee is nog netjes uitgedrukt, blijf het luchtig proberen

 12. Weinig onder ons dragen het positieve geluid zo uit als Anna-Maria. Niet stoïcijns wel Puur. En niet bang haar mening te vertellen. Van Anna-Maria word ik blij.

 13. Haha ik doe mee met me daar WEL om druk maken! Vooral dat gebrek aan huizen frustreert deze jongen uit 1990 mateloos… Tot zwaaize!

 14. Heerlijk dit, benoemen waar je je allemaal NIET druk om gaat maken is bijzonder effectief en ventilerend bovendien. Zelf probeer ik selectief Stoïcijns te zijn: waar ik geen invloed op heb maak ik mij zo min mogelijk druk om.. ik ga zwaaien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin