Column: ‘Terugkomen is niet hetzelfde als blijven’

"Groeten uit Playa Aalsmeer"

Door: Anna Maria Mantel. Zomer in Aalsmeer. De tijd dat het Aalsmeerse luchtruim steeds luidruchtiger wordt en het dorp om ons heen steeds stiller. Zelf blijf ik hier en haal ik mijn vakantiegevoel van Youtube. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Webcam streams zijn absoluut verslavend. Wat zie ik zoal? Ik kijk het liefst naar live beelden van over de hele wereld. Puur smullen. Mijn favoriete online webcam is die van de vrolijke beren in Alaska. Behendig als visser Rekelhof vangen die mottige beestjes continu kanjers van zalmen. Daar kan echt geen Kerstcircus tegenop. Al balancerend op een waterval pakken ze vis na vis uit de lucht. Fascinerend spul. Beer Otis met flapoor heeft mijn hart gestolen.

Ranzig
Als goede tweede kijk ik heel graag naar het webcam kanaal met 100! roulerende beelden van wereldplekken. Klik… ik zit in een tjokvol Venetië, klik… ik loer naar een ranzig Thais steegje, klik… coole surfers in grijs Scheveningen, klik…blije mensen in warm Finland bij het huis van de kerstman. Ik bedoel maar, dan hoef je toch niet weg?

Bikini
Ik geef toe. Het is pure bermtoerisme. Op Youtube zie ik al dat toeristengehannes en ik ben dan maar wat blij dat ik niet weg hoéf. De krekels in Aalsmeer maken net zo’n mooi geluid als de krekels daar in La douce France. De kanoroute van Stichting de Bovenlanden is genieten en de pizza’s hier smaken mogelijk hier nóg lekkerder dan in Napels. Geen ‘Attentione Pickpockets’, geen gedoe. Zomer in Aalsmeer is voorspelbaar en saai. Perfect dus. Het zand van de Zijdstraat nodigt zelfs uit tot een middagslaapje in bikini en het poelgevoel is sterker dan ooit. Aalsmeer ademt: “Niks moet, niksen mag.”

Slipperdag
Thuisblijven is natuurlijk wel gevaarlijk. Reizen is namelijk een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet over het land maar over jezelf. Ik kom soms moeilijk weg van de waan. Het werk gaat door en het Aalsmeerse weer nodigt niet altijd uit tot een slipperdag. De enige plek waar ik een vreemde taal hoor is de plaatselijke supermarkt.

Stiekem gedanst
Ook stom als je geen vakantie viert; er zijn geen discodansjes in de avond. Daar heb ik wat op gevonden! Tijdens mijn avondwandeling , als niemand kijkt, maak ik stiekeme danspasjes onderweg met pirouetjes. Op mijn koptelefoon heb ik Harry Styles en ABBA en als een echte Dancing Queen is het dorp plots mijn dansvloer. Als niemand kijkt dus…

Ik wens jou, lieve lezer, een sprankelende zomer. Voordat je het weet is het alweer kerst. Mochten we elkaar tegenkomen dan maak ik graag samen met jou een spontaan pirouetje. Afgesproken? Als niemand kijkt dus.

(Foto Merel Mijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.


16 reacties

 1. Stiekeme dansjes…

  Mijn favoriete soort dansjes, ik merk dat een avondloopje (of lopen onderweg naar werk, of een evenement) een stuk beter is als je zin hebt om stiekeme dansjes te doen… En dat je merkt dat je loopje beter wordt als je het doet!

 2. @Anna-Maria, mijn lievelings plek in Drenthe is in de natuur bij vrienden 🙂 ze hebben een enorme moestuin en een boerderij in een klein dorpje omringd met natuur.

 3. @Hans donderdag een goed plan? Ik ben wel softie qua kracht en fit

 4. @rudolf ik weet niet of ik hier een link kan plaatsen dus ik plaats hier even de titels! De beren vind je bij Brooks Falls Alaska Katmai National Parks op YouTube. Ze vissen ook in de nacht.

  De wereldcams heten op YouTube Live 24/7 Rolling Cam Venice. Ik zet ze ook even op onder de FB Column post! Veel plezier ermee 🍀

 5. kunt u van een paar van die webcam kanalen de links doorsturen of publiceren ? doet u vast een boel lezers een plezier mee.
  alvast bedankt rg

 6. Mooi stuk.
  Wanneer gaan we kanoën ? Op de plas ?
  Pak je moment 👍🏽

 7. Dat dansje doe ik graag met je! Hoewel ik (vooral met mooi weer) heel gelukkig ben op de poel, verbreed ik in de vakantie toch graag mijn horizon. Niet per se in het buitenland, maar wel buiten de gemeentegrenzen. Een museum in Zeeland, door de grotten lopen in Limburg of vanaf onze eigen boot het Skûtsjesilen in Friesland bekijken. Maar ja; het is iedere keer weer heerlijk om bij terugkomst de watertoren en de poel te zien!

 8. Aaaah….dat deed je dus toen ik je afgelopen week voorbij reed…….😊

 9. Geweldig leuk geschreven ♥️ goed uitgelegd hoe het voelt om de zomer in NL te blijven. Ik zoek het vakantie gevoel op met festivals en af en toe een nachtje naar Drenthe.

 10. Toch ervaar ik dat poelgevoel ook een beetje hier op het Comomeer… Maar als ik straks de Watertoren zie ben ik weer thuis!

 11. Blijven en toch vakantie gevoel. Ik ga bijvoorbeeld af en toe naar de Polo Smack, mega supermarkt met allemaal bijzondere producten, enorme weckpotten honing, gedroogde paddestoelen. Mooie soorten tomaten 🍅.. heel even in Polen rondsnuffelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin