Column ‘Over het verleden en visionairs’

Door Anna-Maria Mantel-Giannattasio. Als ik vroeger had geleefd was ik nu allang dood. Waarschijnlijk had ik dan ook niet zo vaak sushi gegeten, minder Netflix gekeken en heen en terug moeten roeien naar de Poel. Geen fijn idee. Hou van het nu maar ik heb zeker een zwak voor het verleden. Praten over ‘toen’ heeft iets knus, het is zo lekker af. Klaar! In Aalsmeer ligt het verleden op straat. Mooie tradities, prachtige monumenten, eilanden vol oude seringen die nog van opa zijn geweest en de fenomenale Historische tuin vol geuren en kleuren van toen. Dat vind ik mooi. De jonkies staan op de schouders van de Aalsmeerders dáárvoor en plukken daar soms letterlijk de vruchten van. Je merkt dat aan het oude dorp. Veel bezige, betrokken bewoners en mannen en vrouwen die denken in oplossingen. Zo hoort het ook. Het verleden moet een springplank zijn, geen hangmat.

Wat brengt de toekomst voor Aalsmeer? Hopelijk alles lekker open deze winter en een top Feestweek in September. Nieuwe avonturen. Nieuwe herinneringen maken met elkaar. De toekomst kan natuurlijk ook een valkuil zijn. De mens brengt zijn leven door met herkauwen van het verleden, klagen over het heden en zich zorgen maken over de toekomst. Dat is niet bedoeling dus is het goed om elkaar te helpen en samen te zorgen voor een mooi dorp.

Zorgen genoeg maar gelukkig heeft Aalsmeer ook de kracht om lokale ellende op te lossen. Voor onze nieuwe bestuurders een flinke uitdaging maar ze zijn vers, pril en hebben zat focus en zin om problemen op te lossen. Wat is bijvoorbeeld nu belangrijk voor de Aalsmeerse jeugd? Maak hun toekomst makkelijker en hoopvoller! Geef ze zicht op een betaalbaar huis in de buurt van de familie, een directe verbinding naar Schiphol en een mooi lang gezond leven in hun dorp. Dan kan jong en oud later dankbaar terug kijken op die visionaire bestuurders uit 2022.

Meer weten over het Aalsmeer van toen?  Zoveel is het dorp niet anders dan vroeger toch? Tja, de boten worden elk jaar een beetje groter en sneller, de Poel voller en je hoeft niet meer verplicht een meisje van buiten Aalsmeer te zoeken want de huwelijksvijver is een stuk groter dan pakweg honderd jaar terug. Gelukkig maar. Een aanrader voor deze zomer is de site van Stichting Oud Aalsmeer. Iedere maand kun je daar een historische Aalsmeerse film zien. Dat vind ik echt smullen. Ook mooi zijn de soundbites die je kunt horen van het Oude Aalsmeerse Dialect, het Buurts. Geeft ook een goed beeld van de omgang met elkaar. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Scherpste vind ik: ‘Bezijden de dijk lopen’. Een uitdrukking voor iemand die erg verwaand is.  Hier hoor je ze allemaal.

Lekker oefenen en goed luisteren. De beste voorspeller van de toekomst is namelijk het verleden.

(Foto Merel Mijdam)

 Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat nog mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Elke dinsdag programmamaker van de radioshow Uur van Puur op Radio Aalsmeer met prominenten die je motiveren en inspireren. Nooit saai dus. (Foto Merel Meijdam)

Lees vorig bericht

LEDSign, partner voor lichtreclames

Lees volgend bericht

Foto 403: verzin en win


10 Reacties

 • Nooit saai, niet alleen Anna-Maria, ook Aalsmeer blijkt weer uit dit mooie stukje.

 • Buongiorno Anna Maria,
  Wist je dat er een dag uit Italie is komen overwaaien om de opa’s en oma’s te bedanken en in het zonnetje te zetten? “la Festa dei Nonni”; we de Festa dei Nonni dit jaar vieren in het Italie-paviljoen op de Floriade op zondag 2 oktober. Je ben van harte welkom!

 • Heel mooi!

 • Ik vergat de datum van de start van de kaartverkoop voor het Nostalgisch Filmfstival te melden: donderdagavond 18 augustus om 7 uur in het Boekhuis.

 • “Het verleden moet een springplank zijn, geen hangmat.“ deze neem ik mee ter overdenking en in mijn coaching. Dank!

 • @wilco Escaperoom materiaal!

 • @Dick Piet. Lijkt mij geweldig. Hoor er via schoonouders mooie dingen over

 • ‘Vroeger’ (zo oud ben ik niet) de ‘Oud Aalsmeer’ boeken verslonden die mijn ouders in de kast hadden staan en een werkstuk over Aalsmeer geschreven. Een geschiedenis die terugleidt tot 1100, ik vond het onvoorstelbaar! Zoeken naar de sporen van ver verleden in ons dorp en op het water blijft fascinerend. Dank voor de link, ik wist niet dat ze elke maand oude beelden publiceerden, smullen 😁!

 • Als je echt het vroegere Aalsmeer wilt beleven, prachtige historische films wilt zien op een groot ‘bioscoopscherm’, kom dan naar het negende Nostalgisch Filmfestival op 6 september in de feesttent op het Praamplein. Er is een middag- en avondvoorstelling. Kaartverkoop start donderdagavond om 7 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat.

 • Mooi!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *