Column: ‘Markt’

(Foto Arjen Vos)

Door: Belle Fleur. Koud is het niet. De uitbaters van de markt staan klaar hun clientèle met open armen te ontvangen. Een voor een openen ze hun in kerstsfeer opgetuigde kramen. Ze delen zelfs gratis koffie uit, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Alles voor de omzet, die voelbaar achteruit holt. Meer en meer maakt het publiek gebruik van de digitale mogelijkheden hun boodschappen thuis te laten bezorgen.

De verkoop van onderbroeken, hemden en sokken loont al een hele tijd de moeite niet meer. Ook die kraam verdween onaangekondigd uit ons mooie dorpsbeeld. Samen met een vriendin strijk ik neer op een aangrenzend terrasje, waar een zacht kerstmuziekje uit de luidsprekers klinkt. Langzamerhand verzamelen zich hier en daar ook wat oudjes uit Zorgcentrum Aalsmeer. Ze schuifelen aan bij bekenden uit het verleden.

Een dekentje over de oude, knokige knieën. Een drankje in de hand. Het maakt alles extra aangenaam en gezellig en de ontmoeting leent zich uitstekend om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Mijn vriendin souffleert wie wie is en wie het met wie doet of heeft gedaan. Als we weer voor een week bijgepraat zijn, neem ik afscheid van mijn vriendin om alvorens huiswaarts te keren, nog even bij mijn bakkertje binnen te lopen voor een half speltbroodje.

Voor de toonbank staat een hoogblonde vrouw uit de categorie, lekker ding. Aan een rood riempje houdt zij een hondje in bedwang, dat voortdurend meer dan gewone belangstelling vertoont voor het rechterbeen van een mannelijke klant.

Er ontspint zich een geanimeerd gesprek tussen de twee, met een amoureus tintje. Op afstand hoor ik dat de twee elkaar blijken te kennen. Van opzij gezien heeft de vrouw rond haar fel rood geverfde lippen een woud aan kleine kraaienpootjes. Ze doet haar uiterste best er zo jong mogelijk uit te zien, wat niet wegneemt, dat bij het noemen van haar leeftijd de man even stilvalt.

Desondanks wisselen ze bij het afscheid telefoonnummers uit. Een week later, bij mijn volgende bezoek aan de markt, zie ik het stel hand in hand voor de viskraam staan, vrolijk happend in een haring met uitjes. Amoureuze uitjes.

De hond heeft ze thuis gelaten.

Belle Fleur houdt van de natuur, van wandelen, van buiten zijn. Elke dag. Bloemen spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Erover schrijven ook. Zingen, schilderen en lezen maken het leven compleet. Een Aalsmeerse in hart en nieren.

Eén reactie

  1. Persoonlijk niet woonachtig in Aalsmeer maar via deze column loop ik op de markt.
    Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin