Column ‘Lente vlindergevoel’

(Foto: archief AalsmeerVandaag)

Door: Anna Maria Mantel. Bij een goed einde hoort een goed begin. De lente in Aalsmeer is eindelijk losgebarsten. Zon, bomen vol fluitende hitsige vogels en niemand heeft meer een scheepje op het droge. Zo hoort het ook. Eindelijk de start van een verrukkelijk zonnige tijd. Hou van Aalsmeer met goed weer. Begrijp mij niet verkeerd…winter is knus maar zon staat dit dorp gewoon beter. Alsof het allemaal wat meer klopt. Met elke graad hoger groeit het Poelgevoel. De mensen worden zachter. Tegen elkaar en voor elkaar.

Afritsbroek
Ik kan je ook precies vertellen wanneer en waar de lente in ons dorp toesloeg. Op de minuut. Tot die eerste lente dag was het pure ellende op straat. Dikke truien, uniseks winterjassen en zelfs een hele afritsbroek heb ik gespot in het wild op de Buurt. Kleurloos, vormloos, hopeloos. Amper gezwaai en diepere fronzen dan normaal. Mopperdemopper en plotsklaps was het vorige week over. We smolten.

Stronk
De doorbraak was zaterdag tijdens de Geraniummarkt. Traditioneel de plek waar iedereen elkaar weer in de armen valt maar nu dus extra fijn omdat er gelukkig weer zon en licht was. Het lente vlindergevoel had ons allemaal te pakken. Op het Raadhuisplein hoorde je constant een blij gemurmel. Ik las laatst dat dieren die het minst op de mens lijken het meest gelukkigst zijn. Zou dat ook gelden voor mensen die het meest op een dier lijken? Denk het wel. Als dartele koeien krioelden we allemaal in een wei vol bloemen en planten en er was geen frons te bekennen. We zigzagden langs elkaar en zagen elkaar gelukkig zijn met zonder jas.

Pillen en kwaaltjes
Dat maakt het leven in een dorp met seizoenen zo goed. Verre familieleden hadden het op de markt met elkaar over de nieuwste kwaaltjes en de pillen die ze daarvoor moesten slikken. De Buurt Jet Set paradeerde met de nieuwste maat borsten en kinderen probeerden in het geniep een te grote plant te verstoppen voor moeder. Transport was ook dit jaar weer top. De Kika rijders spanden de spieren om alle groene blaadjes en stevige stronken naar huis te fietsen in ruil voor een donatie. Geven voor leven, mooi is dat.

Blauwe longen
Enfin, mijn geluk was sowieso deze week al compleet omdat ik alweer een nieuwe kant van Aalsmeer heb leren kennen. Met schipper Piet dobberde ik op een electro boot naar nieuwe Poel pareltjes. Goede verhalen over de Westeinderscheg, schuilhutten met een B en groene en blauwe longen. Weet jij wat een NVO is? Ik weet er nu alles van. Natuur Vriendelijke Oevers… goed voor plant en dier. Voelde mij na de tocht als een meerval in het water. Heb nu ook als doel om minimaal één keer met de kano de Westeinderplas op te gaan. Suppen is niet mijn talent. Ik ken mijn grens.

Zwaai
Tenslotte heb ik als doel een hele saaie zomer. Geen gedoe of gehannes. Geen gekakel en geen gekraai. Misschien koop ik wel een afritsbroek en ga ik schuilen in een schuilhut met een goed boek. Ik wens jou een heerlijke zomer met een mooie Pramenrace, veel Radio Aalsmeer en onvergetelijke feestweek. We zwaaien!

13 reacties

 1. Wat een geweldig stukje weer an , ik wordt hier blij van !

 2. Nooit saai 😉 Nog meer zin in het mooie weer en we maken er wat moois van!

 3. leuke column! ik voel echt in de lente als ik dit lees.nieuwe carrière misschien?

 4. Fijne column Anna Maria! Het warmere weer doet iedereen goed, het bruist en het glinstert. Op naar een lange, mooie zomer!

 5. Ik ken het ‘poelgevoel’ en de onrust die er ontstaat als.de zon gaat schijnen en de temperatuur omhoog gaat. En dan tevens de hoop dat het rustig zal blijven op onze Westeinderplassen, zonder kaboem muziek van in alcohol gedrenkte schippers. Want u weet, de motoren lopen op brandstof, maar de schippers op alcohol (neem dit met een korreltje zout) Geniet van de plas en de NVO’s.

 6. Hoop dat je geniet deze zomer Anna-Maria. Doe ik zeker. Mooie column!

 7. Leuke column Anna Maria! Ik zie meteen weer dat filmpje op m’n netvlies van jou tijdens je sup avontuur. Hopelijk gaat het beter met een kano! Geniet van je “saaie” zomer, hoewel je zelf altijd zegt: #nooitsaai!

 8. Omdat ik wat verder van de poel af woon, heb ik dat gevoel niet zo. Wel kan ik mij er wat bij voorstellen als ik een rondje poel fiets. Hoewel het water er verre van fris uitziet, geeft het wel altijd een lekker fris en opgewekt gevoel. De weerkaatsing van het zonnetje, het ruisen van de wind. Met muziek van….. Waarom Daarom, the Hucksters, NinaLynn of de Hobo Stringband in mijn hoofd…..fietsend het poelgevoel van Anna Maria opsnuiven!

 9. Er bestaan geen saaie zomers 😎. Als iedereen doet wat ze leuk vinden is er niets saai aan 😉

 10. Geef mij ook maar de lente. Wandelweer! Eindelijk de korte broeken weer tevoorschijn en in de zon lopen!

 11. Nu ik 2 zomers met een eigen bootje de Poel hebben kunnen ontdekken herken ik eindelijk 100% jouw ‘Poelgevoel’. Afgelopen week heel goed te voelen, op naar een heerlijk saaie zomer!

 12. Op naar weer een saaie zomer! Met weer lekker saai varen, de boten lekker boring aan elkaar vastleggen, muziek en weer hetzelfde wijntje erbij, en saai kletsen over de saaie dingen van het leven. Misschien nog even zwemmen in de poel, of hebben we dat ook al zo vaak gedaan? Tsja, ’t wordt weer volhouden deze zomer 😉

  Geniet lekker Anna Maria. En geniet, beste inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart. Want wat hebben we het toch saai fijn hier met zijn allen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin