Column: ‘Knuffels’ 

Het Boekhuis wordt momenteel verbouwd tot ‘knuffelhuis’ (Foto Dick Piet)

Door: Dick Piet. Laat ze maar komen! Pinkie, Honey, Bunny, Freddy, Prince, Wolfie, Spot, Paige, Jacky, Doodle, Shady en Mousie. Ze zijn meer dan welkom in de Zijdstraat. Hopelijk weten de pluche honden, katten en konijnen het knuffelgehalte in de winkelstraat een beetje op te vijzelen. Want de aaibaarheidsfactor van met name het gedeelte tussen de Dorpsstraat en Weteringstraat, laat nog steeds te wensen over.  

Waar die ‘schattige en onweerstaanbare pluche knuffels’ binnenkort hun intrek nemen? Nee? In Zijdstraat nummer 12. Zegt u niets? Het vroegere postkantoor. Dat zegt u nog minder? Ach ja, je moet ook wel heel oud zijn, om dat nog te weten. Ik zal u helpen. Het is het monumentale pand, waarin tot voor kort het Boekhuis zat. Tupla Vastgoed B.V. maakte vlak voor Kerst ‘met trots’ bekend, dat Studio Pets de nieuwe huurder is. 

Later bevestigde Huisman Hoogendoorn Makelaars de verhuur. En meldde, dat de ‘toonaangevende partij in het luxe segment van hoogwaardige pluche knuffels’, nadat eerst een verbouwing heeft plaatsgevonden, het pand zal betrekken. Met zowel de (web-) winkel, als ook het kantoor. Wilt u meer over de ‘pluche vrienden’ weten en wie hun baasje is? Kijk dan op de website van het bedrijf, dat nu nog aan de Aalsmeerderweg is gevestigd. 

Ik hoop oprecht, dat de knuffels een succes worden. En niet, zoals de in september geopende speelgoedwinkel ‘Tinus Toys’, na drie maanden weer moet stoppen. In ieder geval blijft het centrum met de verhuur van het Boekhuis, (ook als straks knuffels in plaats van boeken in de schappen staan, blijft men de winkel zo noemen, denk ik) een zoveelste leeg pand bespaard. Die staan er helaas nog steeds teveel.  

Toen ik van die knuffelinvasie in de Zijdstraat hoorde, dacht ik even dat het om de winkelruimte tussen Blokker en Van Uffelen ging. Die is namelijk ook verhuurd. Aan wie en waarvoor, hoorde ik op de jubileumreceptie van Aalsmeer Vandaag. Van Ernie Wesselius, ‘van het Boekhuis’ (binnenkort ‘het Knuffelhuis’). Hij wist te vertellen, dat er een Surinaams afhaalrestaurant in komt.  

Wéér een afhaaltent? Het lijken wel kappers, daar barst het ook van. Toch vrees ik dat Ernie gelijk heeft. Onder de Officiële Mededelingen van de gemeente, las ik namelijk een aanvraag voor een exploitatievergunning voor Zijdstraat 83A van Switi (= Zoet) Suri (= Surinaams) B.V. Zoekend op internet vond ik een horecabedrijf in Voorburg met deze naam. Maar ook een massagesalon, die eveneens zo heet.  

Het ziet er dus naar uit, dat binnenkort aan beide einden van de Zijdstraat geknuffeld gaat worden. Dat men zich tussen Blokker en Van Uffelen op ‘onweerstaanbare pluche’ kleedjes kan laten masseren. Nou, dan geef ik de ondernemers in het centrum op een briefje, dat de aaibaarheidsfactor van hun winkelstraat binnen de kortste keren tot recordhoogte stijgt. Ik gun het ze van harte, na die eeuwigdurende herinrichting van de Zijdstraat. 

Nu moet ik me inhouden om niet nog iets over die herinrichting te zeggen. Bijvoorbeeld, dat ik de Zijdstraat er niet echt beter op vind geworden. En de herinrichting van het Raadhuisplein daarom met angst en beven tegemoet zie. Eigenlijk kan ik na de Burgemeester Kasteleinweg het woord ‘herinrichting’ gewoon niet meer horen. Maar goed, ik zeg niks. De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Gido Oude Kotte galmt namelijk nog na in mijn hoofd.

Hem moest namelijk ‘iets’ van het hart: “De wijze waarop soms de gifbeker aan politici wordt geserveerd, is echt onacceptabel. Ze gaan echt niet beter presteren, als je ze continue onderuit haalt, voor rotte vis uitmaakt of betitelt als talentloos. Als je wilt dat talent tot wasdom komt, dan moet je ze positief aanmoedigen. Durf uw leiders te beschermen. Ook als ze fouten maken. Die afrekencultuur (voor Radio Aalsmeer zei hij ‘afzeikcultuur’) moet echt afgelopen zijn.” 

Wat Gido in feite bedoelt te zeggen is, dat we onze ‘leiders’ meer moeten knuffelen. Dat een aai over hun bol stimuleert. Nou vooruit, bij deze een hele dikke knuffel van mij. Maar wee je gebeente, als ik zie dat ook dit jaar niks aan de belabberde fietspaden wordt gedaan. Het onderhoud aan het openbaar groen knudde blijft. En de ‘knip’ in de Burgemeester Kasteleinweg niet wordt verwijderd. Dan was mijn knuffel slechts voor deze éne keer.

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto’s van vroeger op platform ‘Je bent Aalsmeerder als…’ en met nostalgische filmavonden in de Feestweek waarvoor hij tijdens de laatste editie koninklijk onderscheiden werd.

 

3 reacties

  1. Wat voor mij nog een groot vraagteken is, en waarschijnlijk voor Dick Piet ook, waar gaat de voorverkoop van de nostalgische filmavond plaatsvinden? Lijkt mij een gigantische cultuurschok om i.p.v. tussen de boeken dan temidden van de luxe knuffels te staan.
    Gezien de geweldige verkoop wereldwijd van luxe kerstballen door een firma gevestigd op het Schinkeldijkje heb ik er wel vertrouwen in dat het goedkomt met de Zijdstraat. Zeker als er een massagesalon (wel dan niet met “happy end”) aan toegevoegd wordt.

  2. Ik zou uitkijken met het knuffelen van politici. Daar kan namelijk een aanzuigende werking vanuit gaan…

  3. Wat cynisch. Gewoon eens positief zijn mag best. Lege panden worden gevuld, dat is toch prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin