Column: ‘Kiezersgedrag’

Met zijn Pennenstreek over de verkiezingsuitslag liet Pierre Tuning deze week een gevoelig bommetje ploffen. Op Facebook trokken veel lezers van leer tegen zijn vergelijking met de vooroorlogse verkiezingen waarbij hij de cijfers van de NSB tegenover die van de huidige partijen met extreem rechts gedachtengoed zette. De uitslag in Aalsmeer liet ook onze fotograaf Jaap Maars niet onberoerd. Hij kwam toevalligerwijze gelijktijdig met de Pennenstreek van Pierre deze week met een spontane bijdrage over hetzelfde onderwerp die we deze zaterdag als column plaatsen.

Door: Jaap Maars. Schrijver dezes is geen lid van een politieke partij en stemt zelf gematigd links maar is geschrokken van de kiezersuitslag in Aalsmeer/Kudelstaart. Nu hoor ik u al denken: dat is democratie. Toch leek het mij nuttig om mijn gedachten als uitzondering éénmalig in een column onder de aandacht te brengen. Hoewel ik besef dat iedereen tegenwoordig zijn mening, al of niet gefundeerd, wenst te spuien. Nu de kruitdampen van de verkiezingen enigszins zijn opgetrokken en we inmiddels weten hoe de Aalsmeerse en Kudelstaartse kiezers gestemd hebben is het opvallend, of juist niet, dat deze gemeente in totaal 3720 extreemrechtse stemmers telt. Onder extreemrechts schaar ik PVV (2068) FvD (950) en JA-21 (702).

Zoals bekend hebben Joost Eerdmans en Annabel Nanninga veel kiezers weggekaapt bij Baudet. Hoewel de woordvoerders van JA-21 hun uitspraken genuanceerder brengen dan de beide andere partijen hangen zij dezelfde ultrarechtse principes aan, echter in een meer bedekte vorm. Een wolf en wolvin in schaapskleren.

Zelf was ik beroepsmatig aanwezig bij de ‘Vrijheidskaravaan’ van Forum die enkele weken geleden de parkeerplaats van de Bloemhof met een bezoek vereerde. Nog nooit heb ik in één uur tijd zoveel onzin en gebral gehoord van zowel Baudet, huisjesmelker Wybren van Haga als ex-Raboman Ralf Dekker. Ik heb daar verschillende aanhangers gesproken en stond versteld van de ideeën die zij uitkraamden.

Er werd mij zelfs door één van de aanwezigen aangeraden een ionisator aan te schaffen. Met dit apparaat onder de arm heeft Corona geen enkele invloed op onze gezondheid, zo liet hij weten…

Het is een bekend feit dat Baudet een gruwelijke hekel aan de pers heeft en regelmatig wegloopt maar de ANP-fotograaf die naast mij stond kreeg wel een enthousiaste boks van hem. Enigszins hypocriet.

Zoals ik al vermeldde was ik als fotograaf voor AalsmeerVandaag aanwezig om deze poppenkast vast te leggen, niet wetende dat ik korte tijd na deze ‘happening’ een propagandakrantje van FvD (Foto boven) in handen kreeg waarop ik samen met Baudet op de voorpaginafoto prijkte terwijl ik het publiek vanaf het podium fotografeerde. Ik hoef u niet uit te leggen dat ik hier hoogst ongelukkig mee was.

Niet voor niets deed de karavaan Aalsmeer aan aangezien hier veel sympathisanten zijn. Een bedenkelijk gegeven. In WO-II had Aalsmeer ook geen beste reputatie (zie het boek ‘Een vrij ernstig geval’ van Theodore van Houten) maar het is niet te hopen dat de geschiedenis zich zal herhalen. Gezien de onvrede van vele kiezers vanwege de talrijke blunders die het kabinet de laatste jaren en afgelopen week begaan heeft, en zij wellicht daarom extreemrechts gestemd hebben, troost ik mij met de gedachte dat er ook veel dorpsgenoten zijn die op fatsoenlijke rechtse partijen hun stem uitgebracht hebben. En dat zijn gelukkig de meesten.

Foto’s Jaap Maars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 reacties

  1. Jaap, wat ben ik het met je eens. Goed stuk. Het is verontrustend om te zien hoeveel mensen in de ban raken van ‘roeptoeters’ als Baudet.
    Helaas ook in onze omgeving. Juist in onze omgeving, Maar dat is Aalsmeer niet vreemd. Ik heb tegenwoordig de brutaliteit om gewoon aan mensen te vragen op wie ze gestemd hebben. Gelukkig blijken er dan nog veel te zijn die er anders over denken.

  2. Je zou wensen dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt.
    Goed stuk Jaap, volgende keer gewoon je werk weigeren 😉

  3. “extreem rechts” kan alleen maar bestaan bij de gratie van het negeren van een grote groep kiezers door de overige politieke partijen. De opkomst van dit soort partijen geeft alleen maar het failliet aan van de “oude” partijen. De opkomst van dit soort partijen is de schuld van de andere partijen en de zittende macht.

  4. Chapeau, Jaap! Élke vorm van veroordeling van groepen of individuen naar ras, cultuur, visie of geaardheid is discriminerend, behalve veroordeling van hen die discrimineren…

  5. Duidelijk dat dit stuk uit linkse hoek is geschreven, en om JA21 weg te zetten als extreem rechts vind ik ongepast en “fatsoenlijk rechtse partij” , bestaat dat nog na afgelopen week?

  6. Vindt Jaap dat Mark Rutte ‘cum suis’ tot de fatsoenlijke rechtse partijen behoort?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel