Pierre’s Pennenstreken: ‘Radicaalsmeer’

Door Pierre Tuning. Pennenstreek 382. ‘Aalsmeer, nog steeds een vrij ernstig geval?’ vraagt Jan Daalman zich af, in een ingezonden stuk van een paar weken geleden.*) Net als de journalist Bram Leven wijst hij erop dat de nationalistische retoriek van partijen als PVV, FvD en JA21 op belangrijke punten identiek is aan de politieke denkkaders van de jaren ’30 van de vorige eeuw – met name die van Mussert en de NSB.

‘Wie de denkbeelden van de vroegere Mussert nader bekijkt, komt snel tot de vaststellingen dat ze in vrijwel niets te onderscheiden zijn van die van Thierry Baudet,’ schrijft Jan. ‘Daarbij moeten we de PVV ook niet helemaal vergeten.’ En hij wijst erop dat ‘Aalsmeer in de jaren 1930-’40 relatief veel NSB-aanhangers kende. Dat werd veroorzaakt door de zakelijke banden die bestonden tussen de tuinders en Duitsland.’

Maar als je de verkiezingsuitslagen bekijkt, valt het in die jaren nogal mee met het rechtsextremisme in Aalsmeer. De NSB haalde hier in 1937 bij de Tweede-Kamerverkiezingen niet meer dan 6,26 procent van de stemmen; in 1939 bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten was dat iets gestegen tot 6,67 procent.

Vergeleken daarmee zijn in Aalsmeer de verkiezingsuitslagen van dit jaar veel zorgelijker: PVV 10,6 procent, FvD 4,9 procent en Ja21 3,6 procent, dat is bij elkaar 19,1 procent – bijna drie keer zoveel als de NSB in de jaren ’30!

De aanhang van de NSB groeide pas echt nadat Duitsland ons land was binnengevallen en koningin Wilhelmina en haar regering naar Engeland waren gevlucht. De bloemenhandel met Duitsland, ons enige exportland, bloeide op; de omzet van veilingen verdubbelde tussen 1940 en 1945.

Twintig jaar geleden schreef ik over onze bekendste dorpsgenoot uit die tijd: “De Spookschrijver”:

De grootste Aalsmeerse schrijver
Was ongetwijfeld Jacques van Tol
Maar nooit zal een straat naar hem heten
Geen scholier zet hem op de Boekenlijst
Hij werd geboren in het oosten van Oost
Hij was de vader van Snip en Snap
En schreef liedjes voor Louis Davids:
De olieman, Naar de bollen
Als je voor een dubbeltje geboren ben…
Voor dubbel tarief mocht Davids
Die liedjes onder zijn eigen naam presenteren
Jacques van Tol was fout in de oorlog
Terwijl de joden werden afgevoerd
Leverde hij smerige antisemitische teksten
Aan het NSB-radiocabaret Paulus de Ruiter
Maar ook schreef hij, in het donkerst van de oorlog
Als op het Leidseplein
De lichtjes weer eens branden gaan…
Ondanks zijn schrijfverbod na ‘45
Was hij de maker van een revue
Die werd opgevoerd in Bloemenlust
Hij leverde stiekem teksten aan Heintje Davids
Die zei: ‘Je ken niet altijd kwaad blijven!’
En aan Wim Sonneveld het lied:
Ome Thijs heeft een prijs in de voetbalpool…
Jacques van Tol is een schoolvoorbeeld van
Wiens brood met eet, diens woord men spreekt
Dat zie je vaker in dit handelsdorp

Bij de laatste verkiezingen kreeg vastgoedprofiteur en huisjesmelker Wybren van Haga (Sjopperdepop BV) hier dan ook 22 stemmen meer dan zijn FvD-lijsttrekker, de besmettingspropagandist Thierry Baudet: 456 tegen 434 stemmen.

(* Nieuwe Meerbode van 11 maart 2021, pagina 18.

Foto archief AV/Arjen Vos

4 reacties

  1. @Rick Rolleman.
    Vier je eigen successen. Niet de niet successen van de anderen.
    Die anderen komen echt. Althans, zolang er geen duidelijke visie is op zaken die de mensen aangaat. Voeg dan ook de daad bij het woord zodat die begrepen wordt door kiezers waarop zij bereid zijn te kiezen voor een partij die echt iets voor hen kan betekenen.
    En dat zal altijd het “grijze midden” zijn.
    Aan u de taak (ook de anderen die zich in het midden wanen) daar wat kleur aan te geven.

  2. Heel wat mensen lopen ook rond in de politieke arena als ‘blij ei’. Ook Pieter Omtzigt, die maar liefst 342.000 stemmen van de kiezers kreeg, was heel blij met zo’n resultaat. Nu bleek dat het kartel blijkbaar niet alleen de gelederen sluit richting ‘buitenwereld’, maar ook niet schroomt om iemand die zegt waar het op staat, uit het nest te willen gooien. Weer zo’n voorbeeld van te veel (ongewenste) democratie. Wie toch zou zich blij voelen, bij de gedachte deel ut te maken van zo’n achterhaald politiek bestel?

  3. Toch blij dat deze 3 partijen niet in onze gemeentepolitiek vertegenwoordigd zijn, laat dat zo blijven!

  4. De ‘D’ staat in sommige logo’s van politieke partije voor het theoretisch begrip ‘democratie’. In China en Hong Koning kent men dit verschijnsel niet. Hier legitimeert het zgn. Democraten kennelijk om een fatwa uit te spreken opver andersdenkenden. Democratie o.k., maar het mot ook weer niet te democratisch worden, lijkt het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel