Column: ‘Hondenpoep geen probleem voor Aalsmeerse politiek’

Hondenbelasting wordt afgeschaft

Door: Hermen de Graaf. Steevast staat het bovenaan, als bewoners wordt gevraagd naar de grootste ergernissen in hun directe omgeving: hondenpoep. Dat wil zeggen, niet opgeruimde hondendrollen. Met de verkiezingen voor de gemeenteraad voor de deur is het daarom best verwonderlijk, dat deze bron van irritatie in geen enkel programma van de lokale partijen in Aalsmeer/Kudelstaart voorkomt. Kennelijk zijn ze het erover eens, dat het geen probleem is? En ze zijn het over heel veel zaken eens. Dit blijkt uit een scan van de programma’s op de onderwerpen hondenpoep, Schiphol en duurzaamheid. Misschien had ik andere onderwerpen moeten kiezen? Qua campagne zijn er wel behoorlijke verschillen, afgaand op de gehanteerde slogans.

Gemiddeld twee keer per dag raap ik tijdens #wandelinghond de uitwerpselen op van onze enthousiaste West-Friese Stabij Bo. Ik zie dan ook wat andere hondenuitlaters laten liggen. Als ik dat zou moeten oprapen zou zo’n wandeling niet meer een aangename ervaring zijn. Meestal aangenaam dan, het regent tenslotte 6 procent van de tijd en dan kan het wel eens tegenvallen.

Schiphol
Van VVD (rechtser kan het niet in ons dorp) tot GroenLinks (linkser kan het ook niet) zijn ze het erover eens: de overlast van vliegverkeer en van Schiphol moet minder. De VVD vindt ‘genoeg is genoeg’ en noemt dat een ‘ferm standpunt’. En inderdaad, dat wijkt behoorlijk af van de landelijke liberalen, die vinden dat Schiphol groei verdient. Dus er is werk aan de winkel voor de VVD Aalsmeer. En dat geldt ook voor het lokale CDA en D66, die met de VVD (en ChristenUnie, maar die hebben we hier niet) landelijk in de huidige regering zitten. In het Haagse coalitieakkoord staat dat er een ‘integrale oplossing moet komen die zekerheid en perspectief biedt voor zowel de hubfunctie van Schiphol (lees: meer vluchten) als de omgeving van de luchthaven (lees: minder vluchten). Hoe dan?

Duurzaamheid
Van links tot rechts, de lokale partijen vinden duurzaamheid belangrijk. “Het moet een uitgangspunt zijn bij alles wat we doen,” stelt D66. GroenLinks zegt hetzelfde, maar dan in andere bewoordingen. En de VVD bijvoorbeeld bepleit een minimaal percentage groen bij bebouwing. Het CDA koppelt duurzaamheid aan economie. (Zouden ze dat in Den Haag hebben afgekeken bij de vorming van een nieuw ministerie van Economische Zaken en Klimaat?) En ook de plaatselijke PvdA wil duurzaamheid stimuleren. Het standpunt van Absoluut Aalsmeer, ‘van het gas af als het kan, niet als het moet’, spreekt mij persoonlijk wel aan. De brave eensgezindheid over duurzaamheid bij onze plaatselijke politici spat eraf.

Verschillen in campagneleuzen
Eensgezind in de campagneleuzen in Aalsmeer/Kudelstaart zijn de partijen niet, de kiezer suggererend dat er verschillen zijn. De VVD is nadrukkelijker dan ooit aanwezig en bouwt de ideeën slim uit, allemaal gekoppeld aan ‘wij doen het samen’. Het CDA vertrouwt op het succesvolle thema ‘#AltijdDichtbij’ van de vorige verkiezingen. Die leverde een zetelwinst op van 30 procent waarmee het met acht zetels de grootste lokale partij werd. De slogan van D66 is te lang om te onthouden. GroenLinks probeert het met een ‘groener, duurzamer en eerlijker Aalsmeer’ en de PvdA wil ‘liever Aalsmeer’. Liever dan Kudelstaart? Absoluut Aalsmeer trapt een open deur in: ‘in het stemlokaal stem je lokaal’ – alle kandidaten van alle partijen wonen in Aalsmeer of Kudelstaart. Niet alle wethouders, trouwens…

Tóch gaat die lokale partij waarschijnlijk winnen, althans als je naar de landelijke trends kijkt. In deze eeuw steeg het aantal lokale zetels in alle gemeentes in Nederland van 28 procent naar 37 procent. Zo bezien loopt Aalsmeer met 4 (of 5?) van de 23 lokale zetels achter.

Geen hondenpoep
Vaak wordt er op lokale partijen gestemd uit onvrede met de politiek in Den Haag. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar juist door lokaal te kiezen verklein je de toch al minimale invloed die je als kiezer hebt. Want lokale partijen hebben nauwelijks tot geen verbinding met partijen in andere overheidslagen als provincies, waterschappen, Den Haag (Tweede en Eerste Kamer) en Brussel.

En juist die politici en bestuurders in die overheidslagen moeten zich aanrekenen waardoor die onvrede is ontstaan die steeds groter wordt. En ja, dat is ook een taak voor onze nieuwe raadsleden: verklein de onvrede door het vertrouwen te vergroten.

En zorg ervoor dat eigenaren hondenpoep opruimen.

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

Foto archief AV/Arjen Vos

(advertentie)

 

5 reacties

  1. Beste Hermen, deze Metafoor komt mij bekend voor.
    Het begint niet bij de hond het begint bij hun eigenaren,
    Mochten zij vanuit Den Haag een hond aanschaffen? Werd er gekeken of ze daar geschikt voor waren? Het antwoord ligt op straat.
    Ruimen de “lokale” landelijke partijen het dan op ?
    Juist de lokale partijen zoeken de verbinding met inwoners en brengen het geloof in de politiek weer langzaam terug, gevolgen zijn dan wel dat AbsoluutAalsmeer een stempel opgedrukt krijgt van “rel partij”. Wij ruimen de “shit” wel op die de landelijke hautaine partijen, vanuit DenHaag, lokaal veroorzaken.

  2. Dit is de leus van D66 overigens ook te zien op alle verkiezingsborden. Aan u zelf te beoordelen of deze langer is dan de andere.

    ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’

  3. Mocht u nog een zwevende kiezer zijn, raadpleeg dhr. G. Zelen.

  4. Beste Hermen,
    Met een column kan je vrijblijvend alle kanten op als maker ervan, soms is die vrijheid ook best verhelderend voor ons als lezer. Toch wil ik 1 citaat van je eruit lichten:
    Er zou op lokale partijen worden gestemd, uit onvrede in Den Haag.
    Den Haag niet nodig: Volgens mij heeft Aalsmeer en Kudelstaart ‘genoeg zelf verbeterpunten’, om juist lokaal te gaan stemmen.
    De burger wilt meer lokale invloed, door middel van constructieve participatie, op zijn eigen welzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin