Column: ‘Hoe heurt het eigenlijk?’

Buxusmot (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Erik van Itterzon. Ook op AalsmeerVandaag bestaat de mogelijkheid om als lezer te reageren op een artikel. Ooit bedacht omdat De Baas van AalsmeerVandaag dacht, of hoopte, dat die reacties de discussies of gesprekken naar een hoger plan zouden tillen. Dat we als het ware, door het aan elkaar koppelen van verschillende breinen, tot gezichtspunten zouden komen die voorheen onmogelijk leken. Ach, De Baas van AalsmeerVandaag slaat de plank ook wel eens lelijk mis. Want laten we wel wezen, uw reacties brengen ons niet heel verder. Toch? Hoog tijd om daaromtrent het een en ander met elkaar af te spreken.

* Probeer in uw reactie niet binnen de kortste keren uw eigen problematiek voor het voetlicht te brengen. Wordt er een kwieke honderdjarige in het zonnetje gezet en u wilt reageren, zeg dan ‘Van harte!’ Neem niet de gelegenheid te baat om via het getal honderd te klagen dat de auto’s in uw straat wel honderd lijken te rijden en dat de gemeente, ondanks uw gedetailleerde klachten hieromtrent weigert iets te doen. Dat die dure verkeersdeskundige, die via de gemeente Amstelveen in Aalsmeer is gedropt er werkelijk niets van snapt en beter bij de honderdjarige koffie en gebak kan gaan serveren.

* Maak in uw reactie nimmer gewag van spanningen in uw huiselijke situatie. Dat Aalsmeer op de derde plaats van onderen staat in de ranglijst Meest Groene Gemeenten is op zich al heel treurig. Als er in de reacties dan gesteld wordt dat er heus nog wel ernstiger zaken aan de gang zijn en het blijkt dan te gaan om ‘Buxesbollen’ die, zo vindt de huisgenoot, niet bespoten mogen worden met Luxan, dan wordt er toch echt een grens overschreden. Niet alleen is het ‘buxus’, maar ik voel ook direct sympathie voor de huisgenoot. De rest van het betoog is bij mij tussen wal en schip geraakt, ik kon alleen nog maar denken aan wat de huisgenoot in kwestie nog meer te verduren heeft. Dat kan de bedoeling nooit geweest zijn, daarom mijn dringende advies: hou de vuile was binnen!

* Over rotondes is inmiddels wel zo’n beetje alles gezegd, denk ik. De argumenten voor en tegen zijn benoemd, de argumenten steken nooit hun hand uit en blijven dus voor eeuwig op de rotonde hun rondjes draaien.

* Zorg er altijd voor dat Caps Lock uitgeschakeld is.

* Vermijd ook het gebruik van dooddoeners als Alles voor het geld. Het woord azijnpisser mag zeker gebruikt, maar toon dan tenminste helder aan waarom iemand een azijnpisser is.

* Lees uw eigen reactie altijd nog een keer door, alvorens deze te plaatsen. Vaak is er een zin die niet lekker loopt, of een niet zo goed gelukte beeldspraak. Wijzig gerust nog het een en ander.

Plaats vervolgens uw reactie. Of wis ‘m, vaak nog beter.

* Wissen is zeker en vast soms de beste optie. Heeft u bij voorbeeld nog een oud appeltje met iemand te schillen, doe dat dan met volle overgave. Laat hem of haar alle hoeken van de kamer zien, rotte vis of varianten daarop, alles is toegestaan. Maar aan het eind van het verhaal: wissen. U zult zien, uw hart is gelucht en u kunt opgewekt verder. Doel bereikt.

* Verdient iemand uw bewondering en wilt u dat op AalsmeerVandaag kenbaar maken? Is het uw overbuurman? Steek dan de straat over en steek voor het keukenraam van uw overbuurman uw duim op. Hij zal het begrijpen. Is het uw neef en staat u op goede voet? Dan komt u elkaar binnen afzienbare tijd ergens tegen en is uw compliment een mooi begin van een fijn gesprek.

* Wilt u de honderdjarige feliciteren? Dan is uw toetsenbord wel een heel gemakzuchtige keuze. Bezorg liever een mooie bos bloemen of een fles jenever bij de jublilaris. Omdat u er toch bent, lapt u ook even de ramen en trekt u wat onkruid uit de tuin. Reageert u tóch via het toetsenbord om de honderdjarige te feliciteren, pas dan op dat u niet al in de tweede zin zegt dat in uw straat te hard gereden wordt, dat het lijkt of alle auto’s én fietsen met een gangetje van 100 door uw straat rijden.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

 

 

6 reacties

  1. Mooi stukje, boekenman! We gedenken ondertussen kort Oscar Wilde (1854-1900):
    “There are people who have to say something and there are people who have something to say.”

  2. Ik durf bijna niet reageren… Goed stuk, Erik!
    Meningen gaan vaak aan het denken vooraf…
    En het bedenken komt dan te laat…

  3. Tot zover de vrijheid van meningsuiting. De bedenkers van de DSA wet zijn u erkentelijk.

  4. Och wat een fijn stuk!
    Ik zat al lezende te denken aan alle platformen -met reactiemogelijkheid- waar deze tekst zeer veel hoge ogen zou kunnen gooien. Daarom een pluim voor schrijver dezes & ik denk in dichtregels dus daar komt de pluim:

    Stukke vooruit

    Wat kan een spiegel toch fijn zijn,
    Wat helpt ons een handreiking vooruit,
    Is goed voorbeeld navolgbaar,

    En verleid t goede tot een stap vooruit

    Want let wel:

    Handelen zonder reflectie
    Verandert de mens in een beest
    Het lijkt t gemoed te klaren

    Maar maakt in werkelijkheid alles stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel