Column: ‘Het leven is als fietsen…’

Fietsen over de Bachlaan (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Anna Maria Mantel-Giannattasio. Zelf geniet ik enorm deze laatste maanden. Alles in balans en ben flink in beweging. Wat voelt dat heerlijk. Iemand leerde mij namelijk dat je bij twijfel altijd moet kiezen voor verandering. Dat was echt een toptip en ik probeer er ook echt naar te leven. Ben eindelijk weer waardevol met mijn bedrijf en ik koos voor een extra portie vrijwilligerswerk bij onze prachtige lokale omroep: Radio Aalsmeer. Wat een topclub is dat.

Weet je wat het geheim is? Eigenlijk is het leven hetzelfde als fietsen. Kwestie van goed balanceren en in beweging blijven. Even flink doortrappen en kilometers maken en niet zeuren als het regent. Ok, een héél klein beetje maar. Als mopperen helpt dan moet je het blijven doen. Zachtjes. Maak het alsjeblieft de mensen om je heen niet al te lastig. Gegrom en meningen mogen maar het heeft pas nut als je uiteindelijk wél met een oplossing komt. Lekker blijven bewegen in je leven en niet star op je plek blijven dus. Schiet namelijk anders niet op zo.

Vooral die radiohobby van mij brengt veel. Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je samen groeit. Aan het einde van het jaar probeer je niet naar de oogst te kijken maar naar de plantjes die je samen hebt geplant. Groei, innovatie en elkaar beter maken. Mooi dat het zo werkt. Begin deze week was er bijvoorbeeld een radioschool bij Radio Aalsmeer. Allemaal jonkies in de studio vol hoop en durf. Scholieren van de middelbare school leerden bij Radio Aalsmeer in één middag nepnieuws ontdekken, redactiewerk en presenteren. Wat waren ze slim en stoer. De toekomst zit wat dat betreft helemaal goed.

Wat hoor ik je zeggen? De toekomst is niet iets waarop je je verheugt want het zijn onzekere tijden? Daar heb je wel gelijk in maar het zijn vooral rare tijden. Normaal hoeven we alleen maar te kiezen voor de makkelijke of de juiste weg. Nu moeten we zelfs bij de voorspelbare handelingen extra nadenken. In de avond kiezen of dat extra lampje wel of niet aangaat. Een uurtje eerder je warme bedje in of langer op de bank met dan maar een extra deken? Het is alwéér een raar jaar.

Rare tijden zorgen ervoor dat je vaker moet omdenken. Het moet maar. Het is wat het is. Ik zei je al eerder dat het goed is bij twijfel te kiezen voor verandering. Heb je een plan om je komende winter extra leuk en gezellig te maken? Wat ga je anders doen? Waar twijfel je over en welke knoop ga je eindelijk doorhakken?

Geluk zit soms in de kleinste dingen. In onze familie hebben we bijvoorbeeld sinds kort een mooie traditie. Heb ik ooit bedacht. Het heet ‘Minuutje van de Dag.” Best wel simpel. In plaats dat je de familieapp vol laat lopen met gedoe en moeilijkheden delen we zo nu en dan even (een klein minuutje of minder) ons gehannes op dat moment. Een klein videovenster naar elkaars leven zodat we extra in verbinding zijn. Dat vind ik mooi en nodig. Van klein tot groot verbonden en op de hoogte. Zo’n klein minuutje maakt al het verschil. Kun je nagaan wat andere veranderingen en grotere aanpassingen voor nog meer geluk kunnen zorgen.

Doel van het leven is namelijk niet alleen gelukkig zijn maar elkaar een zetje geven richting de zon. Als je met je gezicht richting de zon fietst zie je namelijk nooit een schaduw. Het klinkt allemaal logisch toch?

Heb een mooie winter en kijk snel op de vrijwilligerscentrale van Aalsmeer voor elkaar. Misschien zit er een leuke toekomst voor je bij. Twijfel niet. Je kunt meer dan je denkt. Elke expert was namelijk ooit een beginner.

aalsmeervoorelkaar.nl Helpen maakt happy!

(Foto Merel Mijdam)

 Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat nog mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Elke dinsdag programmamaker van de radioshow Uur van Puur op Radio Aalsmeer met prominenten die je motiveren en inspireren. Nooit saai dus. (Foto Merel Meijdam)

22 reacties

 1. Ik heb mijn hele leven intensief gefiets en ik ken dus het heerlijke gevoel. Sinds ik een auto heb en samenwoon is het fietsen een heel stuk minder geworden. Ik mis het. Een van mijn goede voornemens voor het volgende jaar!

 2. Anna, jij behoort gelukkig ook tot de bevoorrechte in deze maatschappij, die al hun keuzes kunnen maken bij twijfel. Helaas zijn er velen die bij twijfel geen keuzes kunnen maken. Voorbeelden hier van, ook in dit rijke Nederland, zijn er in overvloed.

 3. Zonnige positiviteit!
  Fietsen door Aalsmeer is echter wel het leven in de waagschaal stellen…

 4. Ah ik kende die site nog niet, wat goed! Dank weer voor de inspiratie Anna-Maria!

 5. Mooi hoe jij in alles wat je doet het maximale eruit weet te halen en daarmee ons inspireert! Het minuutje neem ik direct over en de winter wordt met dekentjes en eerder in bed weer ouderwetst gezellig!

 6. Mooi geschreven en inspirerend om te zien dat je nog altijd tijd vrij maakt voor vrijwilligerswerk!

 7. Heerlijk verhaal weer van je Anna-Maria!
  Met jou is t ‘nooitsaai’, is er beweging, altijd iets onverwachts en dus plek voor warmte, een glimlach, de zon en verbinding!

 8. Je zet me aan het denken…. Wat wil ik doen deze winter? Heb wel wat ideetjes, ook voor ons samen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin