Column: ‘Gelukzoekers’

De units voor de vluchtelingenopvang in aanbouw

Door: Arjen Vos. Er zijn momenten dat ik me schaam om Aalsmeerder te zijn. Zo’n moment deed zich afgelopen week voor. Toen ik met mijn wijsvinger een ferme tik gaf op de enterknop van mijn toetsenbord en daarmee het bericht de sociale media inslingerde dat vertelde dat Aalsmeer 50 vluchtelingen tijdelijk gaat opvangen, voelde ik de bui al hangen. Hier zou een aantal van mijn fijne plaatsgenoten wel raad mee weten.

En ja hoor daar waren ze. Nog voordat ik de reacties kon raden, verschenen ze al op de tijdlijn. Eerst eentje onder het artikel op AalsmeerVandaag zelf. Vanwege het niet (durven) achterlaten van een volledige naam én door het gebruik van een krachtterm die we liever niet op onze site willen hebben, kon ik die vrijwel direct offline zetten. Kort daarna ging het op Facebook helemaal los. Het ‘oprotten’ en ‘weg met die gelukzoekers’, ‘het zijn aso-mensen’, ‘Nederland is vol’, of ‘ramen en deuren op slot’ was niet van de lucht. Angst voor vrouwen die worden lastiggevallen, steek- en vechtpartijen in het vooruitzicht en dat ‘ze’ de huizen inpikken van ‘onze’ kinderen, ja veel Aalsmeerders zijn bijzonder ruimdenkend als het gaat om vluchtelingen en blijken ook over parate feitenkennis te beschikken. ’70 Procent van de vluchtelingen zijn gelukzoekers…’ kraamde een hardnekkige Facebooker uit. Langzaamaan klonk er gelukkig ook een tegengeluid wat me de hoop over de hartgesteldheid van de Aalsmeerders niet helemaal deed verliezen. ‘Waar kan ik me aanmelden om te helpen’ vroeg iemand. Of: ‘Ik neem er met liefde een aantal in huis’. Het zijn lichtpuntjes in een betreurenswaardige discussie waarbij de balans helaas toch doorslaat naar het antivolk.

En waar hebben we het helemaal over? Ver weg op de Legmeerdijk, achter een muur van groen op een stuk land van wat eens in mijn ogen het mooiste huis van Aalsmeer was, worden momenteel prefab woonunits neergezet waar 50 vluchtelingen straks een tijdelijk dak boven hun hoofd hebben. Hier kunnen ze op adem komen en de ellende achter zich laten nadat ze succesvol ontsnapten aan oorlog en terrorisme in landen waar de haat heerst en doodsdreiging de dagelijkse realiteit is.

Flower Tower

Gelukzoekers? Ja natuurlijk zijn het gelukzoekers. Ik vind het alleszins begrijpelijk dat ze een beter leven zoeken. Deze week verdronken er voor de zoveelste keer tientallen van die ‘profiteurs’ in een helletocht naar een beter leven. Gaan wij last van krijgen van de geluksvogels die wel de overkant haalden en ons veilige Nederland bereikten? Ik geloof er niks van. Het stelletje xenofoben dat zich zo ongenuanceerd uitspreekt op de (a)sociale media vreest echter van wel. Net als degenen die jaren geleden doodsbang waren voor de bouw van de zogenaamde Polenhotels op Green Park. De angst was destijds groot, zo bracht ondernemer John Celie deze donderdagavond nog fijntjes in herinnering tijdens de Businessclubavond van FC Aalsmeer. De omgeving had volgens hem slapeloze nachten van het idee dat hun huizen en tuinen niet meer veilig zouden zijn voor dronken Polen die de buurt gingen afstruinen. En nu de Flower Tower en ook de Ruygrok Tower in gebruik zijn genomen, blijkt die angst van toen volkomen onterecht. Er is geen enkele sprake van overlast. Het zijn volgens Celie prima functionerende accommodaties voor de arbeidsmigranten die hard werken en helemaal geen tijd noch behoefte hebben om een hark uit een schuur te stelen.

Ruygrok Tower

Ik ben trots op het gemeentebestuur van Aalsmeer dat ze het aandurft om vluchtelingen een plek te geven op Aalsmeers grondgebied. Ze toont hiermee daadkracht en helpt zo mee de schande van Ter Apel weg te poetsen. Wat mij betreft hoeven deze vluchtelingen niet eens weggestopt te worden achter een heg aan de Legmeerdijk waar het ook nog eens levensgevaarlijk is om over te steken en waar ze welbeschouwd weinig kanten op kunnen. Huisvest ze gewoon in de bewoonde wereld zodat ze zichtbaar zijn, er makkelijk contact gemaakt kan worden en de koudwatervrees beetje bij beetje kan verdwijnen. Bij het voormalige Proefstation is plek zat. En tegen de kretenslakers op Facebook wil ik zeggen: Kop op Aalsmeerse angsthazen, toon een beetje lef en laat je ook eens verbaal van de positieve kant zien. Dat zou ons dorp nog mooier maken.

(Foto’s Arjen Vos)

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

15 reacties

 1. Mooi stuk Arjen waarvoor je tegenwoordig bijna dapper moet zijn.
  Ik ben ook zo’n gelukzoeker van buiten de gemeente Aalsmeer maar vier dagen per week te vinden op de Zwarte Weg 98, zonder strafblad en laat vrouwen en kinderen met rust.

 2. Iedereen is een gelukzoeker, maar niet iedereen heeft het gevonden. Als wij, gelukkige Aalsmeerders, hen helpen hier gelukkig te worden, worden wij daar nóg gelukkiger van!

 3. Helemaal mee eens Arjen en laten we eens stoppen met dat afzeiken op social media

 4. Haal eerst de balk uit uw ogen en dan de splinter bij de ander. Heeft u naaste lief als uzelf ….

 5. Heel blij met dit positieve artikel
  Ik ben ook geschrokken van alle “bagger” op aalsmeervandaag. Over naastenliefde gesproken….

 6. Wat fijn Arjen dat je dit schrijft. Op Aalsmeerder als heb ik zoveel als mogelijk weggehaald. Schaamteloos is het.

 7. Arjen, dank voor je artikel. Inderdaad te verwachten hier. Ik hoop dat de Aalsmeerse Baudet en PVV stemmers ‘de schellen van de ogen vallen’. En dat AV dit goede geluid blijft publiceren.

 8. Arjen, wat een goed verhaal. Wie zou van zichzelf durven beweren geen geluk te zoeken?

 9. Arjen, ik ben het helemaal met je eens. Aalsmeer en Kudelstaart huisvesten een aantal notoire racisten, helaas.

 10. Ook op bovenstaande column zullen wel negatieve reacties op facebook verschijnen vrees ik.
  Zoals ik op fb al vermeldde verbazen deze reacties mij niet gezien de duizend Aalsmeerse inwoners die destijds op de racist Baudet gestemd hebben. Gelukkig telt Aalsmeer niet uitsluitend hersenloze inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin