Column: ‘Floriade’

Gebouw van de Aeres Hogeschool op het Floriadeterrein in Almere (Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Bent u er al geweest? In de veelbesproken Floriade van Almere? Sinds het tuinbouwfestijn in 2002 nagenoeg om de hoek plaatsvond, zijn mijn vrouw en ik fan. Nog steeds overvalt mij een diep gevoel van heimwee als ik Big Spotters Hill beklim, of over de rotsen langs het meer huppel. De vrolijkheid die de Floriade bij Vijfhuizen bracht hoopten mijn echtgenote en ik ook te vinden in Almere. Het mag dan wel iets verder weg liggen maar met ruim een half uur rijden toch eigenlijk ook om de hoek.

Voor de planten-, bloemen-, tuinen- en groene innovaties minnende Aalsmeerder is de Floriade zo dichtbij natuurlijk een buitenkansje. Als u er al bent geweest, wat was dan uw eerste indruk? Net als vele anderen waren ook wij die eerste keer verre van enthousiast. Met gemak zou ik deze column daarom met azijn kunnen vullen. Maar omdat ik van de nuance hou, verdeel ik zoet en zuur. Te beginnen met de laatste.

Je hebt maar één kans voor een eerste indruk zeggen ze. Als we op basis daarvan hadden moeten beslissen of we een abonnement zouden nemen, hadden we het misschien niet gedaan. Maar nu waren de passen á 70 euro per stuk al besteld en betaald.

Via de A6 zagen we de kabelbaan al voor ons opdoemen. Net als de wegwijzers die ons eerder van de wijs brachten dan dat ze duidelijkheid verschaften. Hee, we passeren hier de Floriade, moeten we er niet af?

Maar nee. Tien minuten snelweg, afslag en slingerweg verder stapten we uit op een immens groot en nagenoeg verlaten parkeerterrein waarna we nog eens tien minuten op de shuttlebus moesten wachten die ons weer tien minuten later afzette bij de entree van het park. Het idee hiermee een half uur tijd verloren te hebben, tijd die aan het eind van de dag bij terugkeer naar de auto opnieuw verloren zou gaan, was al goed voor de nodige irritaties. Opgeteld de vijftien euro parkeergeld die zelfs opliep naar twintig euro omdat we, dom als we waren, niet thuis al een online parkeerticket hadden aangeschaft, maakte helemaal dat de dag niet meer te redden was.

Gelukkig was daar de kabelbaan die ons over de snelweg naar het andere einde van het park zou tillen. Een soepele vlucht, ik kan niet anders zeggen, maar door de stippeltjesfolie op de ramen kun je nauwelijks naar buiten kijken. Slechts een strook van tien centimeter is onbeplakt. Om door deze brievenbusspleet te gluren moet je er echter bij gaan staan. Ook niet handig. Het argument om het glas met folie te beplakken is, zo horen we van een insider, dat een Almeers raadslid bang was voor ongelukken op de snelweg vanwege de passagiers in de kabelbaan. De polderoplossing om dat te voorkomen was het dichtplakken van de ramen. Weg beleving…

Nu het zoet. We hebben toch doorgezet en onze weg gevonden. We parkeren tegenwoordig gewoon gratis voor de poort. U krijgt deze tip van mij cadeau omdat ik het u, gewaardeerde AalsmeerVandaaglezer, gun. Trekt u zich niks aan van de wegwijzers op de A6, gewoon afslag Almere Haven (4) nemen. U kunt bij de P&R naast de MacD gratis parkeren. En als u het aandurft zelfs op de parkeerplaats naast View waar de slagbomen altijd open blijven staan. Vanaf daar is het een kleine tien minuten wandelen naar de entree. Niet zeggen dat u het van mij hebt. Gek is wel dat u dan langs een leeg parkeerterrein loopt waar zeker duizend auto’s op passen maar wat vooral bedoeld is voor bussen.

De voordelen van een abonnement hoef ik u niet uit te leggen. Wij zijn er nu een keer of zeven geweest en genieten volop van al het moois. Met het vorderen van het zomerseizoen neemt de aanwas van de bloemenpracht met de week toe en zijn er steeds weer nieuwe en inspirerende ontdekkingen op het gebied van ‘Growing Green Cities’, het thema van de Floriade. Genieten doen we van de concertjes die gegeven worden. De ene keer luisteren we overdekt in de oranjerie naar het Apollo Ensemble, dan weer naar swingende Surinaamse klanken of van het Nederlands Philharmonisch Orkest op het hoofdpodium. Kopje koffie erbij en daarna weer verder. De paviljoenkas slaan we nooit over. Hier zijn onder meer verschillende Aalsmeerse bloemenproducten te vinden (trots..), maar ook de expositie van Csizik posters en als aardige bijkomstigheid: je kunt hier (gratis!) groentesnacks nuttigen.

De pijn en frustratie van ons eerste kennismaking hebben we achter ons gelaten. We weten dat de gemeente Almere bijna failliet ging op het project en hielden ons hart vast toen er pas vergaderd werd over doorgaan of stoppen. We snappen niet hoe de organisatie tot zo’n absurde parkeerconstructie is gekomen en ook niet waarom de gemeenteraad het een goed idee vond om folie op de ramen van de kabelbaan te (laten) plakken. Almere gaat flink de bietenbrug op met deze tuinbouwexpo maar het is nog geen oktober en er valt heus nog wel wat te redden. Mijn advies: halveer de entreeprijs en laat automobilisten gewoon parkeren op het terrein voor de ingang. En haal vooral die malle folie van de ramen. Als automobilisten zien hoe vrolijk iedereen daar in die kabelbaan voorbij suist, worden ze vast enthousiast om ook de Floriade bezoeken.

Overigens heeft Floriade onlangs besloten het parkeren en de shuttlebus (voor pashouders) gratis te maken

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

7 reacties

 1. Fantastisch evenement. Kost een paar duiten, maar dan heb je ook wat!
  Helaas is de gemeente Aalsmeer daar te klein voor. Maar de “groot regio” kan best wel wat opbrengen om zo’n evenement over tien jaar te organiseren.

 2. Realistische recensie. Als je alle (terechte) negatieve aspecten weglaat, blijft er nog veel moois over. Geniet ervan!

 3. Het is jammer dat het eens in de tien jaar gebeurt en iedere tien jaar weer een aderlating is! Als men eens beslist om het park een stuk kleiner te maken en een jaarlijks spektakel, dan is dat veel interessanter! Bloemen, planten, bomen moeten nou eenmaal groeien! Dus het park ook! Leer van de Keukenhof, daar ga ik ieder jaar meerdere keren naar toe! Het is ieder jaar toch weer anders. Hoevve geld moet er nou nog over de balk gegooid worden voor een Floriade?

 4. Als ik het verhaal zo lees valt het me op hoe weinig positiefs er gemeld wordt over waar de tentoonstelling voor is, de tuinbouw. Wat algemene termen als de paviljoenkas slaan we nooit over en verschillende Aalsmeerse bloemenproducten is het wel zo’n beetje. Wel lees ik over posters van Csizik, koffie en optredens. Het is niet voor niks dat de bezoekersaantallen opnieuw bijgesteld zijn naar 750.000. Oorspronkelijk was begroot 2.000.000. Ondanks het positieve verhaal hierboven heeft de negatieve mond op mond reclame begrijpelijk meer invloed. Het is jammer maar de positief bedoelde Floriade geeft al jarenlang een negatieve uitstraling van een geldverslindende Nederlandse tuinbouw.

 5. Dank Arjen voor deze objectieve berichtgeving van het door in alle andere media net boven de wortels doorgezaagde evenement.
  Ik ga per Scootmobiel een expeditie ondernemen.

 6. Leuk die enthousiasme over de Floriade. Maar het blijft een geldverslindend project voor iedere gemeente die hieraan deelneemt en de Floriade binnen haar gemeente grenzen laat plaatsvinden. Almere is ruim 75 miljoen kwijt en ook voorgaande Floriades in andere gemeenten leverde miljoenen strop op. Laat ik hopen dat onze enthousiaste Aalsmeerse raadsleden het niet in hun hoofd halen om deze geld verslindende tentoonstelling ooit naar Aalsmeer te halen.

 7. Gisteren is de gemeenteraad van Aalsmeer op werkbezoek naar de Floriade geweest en zonder uitzondering waren alle raadsleden enthousiast. Ik onderschrijf het verhaal van Arjen dat de folie een misser is en een aantal zaken had best beter geregeld kunnen worden, maar de algemene indruk die achter blijft is meer dan positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin