Column: ‘Niet omgekeerd inzamelen aub’

Afval, of vullis, niet een alledaags onderwerp. Maar de columnist van deze week kwam een berichtje tegen over een oud ‘nieuw afvalbeleid’, vond daar iets van, en vertrouwde dat toe aan het digitale papier. Dick Piet belicht drie varianten en bedient de gemeenteraad gelijk van advies. U mag er even goed voor gaan zitten, want het gaat ons allemaal aan.

Door: Dick Piet. Ziet u het voor u? Een paar keer per week, door weer en wind, zeulend met een zak afval onder uw arm over straat? Op weg naar een ondergrondse container in de wijk, om die daarin te gooien? Tegen betaling, met een chipkaart, als stank voor dank voor alle moeite? Grote kans, dat we aan dit zogenaamde ‘omgekeerd inzamelen’ moeten gaan geloven..

Mogelijk heeft u er door alle coronaberichten overheen gelezen, hoewel het prominent op de voorpagina stond. Maar onlangs berichtte de Nieuwe Meerbode, dat de gemeente afgelopen jaar hard heeft gewerkt aan een nieuw afvalplan.  Het in samenwerking met de gemeenteraad opgestelde plan, verkeert volgens het college in een ver gevorderd stadium.

Omdat het ‘nog niet voldoende is uitgekristalliseerd,’ is de voor deze week geplande raadsbehandeling ervan verschoven naar september. Dan presenteren B en W de raad een ‘voorkeursvariant.’ Hoezo, ‘voorkeursvariant’? Zijn er meerdere varianten, dan? Jazeker, drie maar liefst. Het college heeft echter beloofd, dat de fracties inzicht krijgen in de consequenties qua milieu, kosten en service van al de drie varianten.

Zal wel dienen ook, dat ze volledig wordt geïnformeerd. Overigens zie ik die ‘belofte’ van het college toch ook wel een beetje als een schertsvertoning. Burgemeester en wethouders hebben immers samen met de raad het nieuwe afvalplan opgesteld. Dan mag ik aannemen, dat iedereen daar de nodige inzicht in heeft. Dus de fracties van meet af aan van de hoed en de rand op de hoogte zijn. En nog iets, zo nieuw is het plan ook weer niet.

Toen ik erover in de krant las, werd ik al meteen een tikkeltje achterdochtig. Zit hem in de voorgeschiedenis. De gemeente heeft afgelopen jaar helemaal niet hard gewerkt aan een nieuw afvalplan, zoals ze beweert. Wat er nu is bekokstoofd, dateert van dik drie jaar geleden. In 2017 al, wilde het college ons met vullis op pad sturen naar een ondergrondse wijkcontainer, in plaats van dat te dumpen in onze ouwe, vertrouwde grijze klikobak.

‘Omgekeerd inzamelen,’ heet dat. ,,Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt,’’ reageerde ik toen in een column. Niet zo netjes, maar dan hadden ze niet met zo’n onzinplan op de proppen moeten komen. Alsof ze het ei van Columbus (mag ik deze naam nog wel noemen, zonder racistisch te zijn?) hadden uitgevonden, zo euforisch was het toenmalig college over deze nieuwe vorm van inzamelen.

B en W gingen er destijds vanuit, dat we hooguit veertig keer per jaar een zak van zestig liter restafval zouden wegbrengen. Wat ons 62 euro per jaar zou kosten. Want telkens als je met een speciaal pasje de container opende om een zak vuil te dumpen, werd er pats boem 1,55 euro van af geschreven. Overigens vind ik veertig zakken per jaar wel heel erg optimistisch. Dat is nog geen zak per week. Ik denk, dat bijvoorbeeld een jong gezin met kinderen in de luiers, hier hard om moeten lachen.

Het zou natuurlijk van enorme hoogmoed getuigen, als ik meende dat mijn stukkie een rol heeft gespeeld. Maar feit is, dat het plan om omgekeerd te gaan inzamelen in 2017 door de raad naar de klikobak werd verwezen. En dat is er dus nu, ruim drie jaar en een nieuwe gemeenteraad later, weer uitgevist en afgestoft. Hetzelfde plan ligt weer gewoon op tafel.

Oké, er zijn twee varianten bij gekomen. Waaraan ze op het gemeentehuis echt niet overwerkt zijn geraakt. Want de ene variant is niet meer dan wat we al jaren gewend zijn: restafval in de grijze, gft in de groene en oud papier en karton in de (foeilelijke) blauwe afvalbakken; plastic,metalen (o.a. blikjes) en drankenkartons (pmd) gaan in de wijkcontainer.

De andere variant verschilt hier weinig van. Alleen hoeft hierin het pmd niet meer apart te worden gescheiden. Dat mag voortaan bij het restafval. Voordat dit zooitje bij het verwerkingsbedrijf wordt verbrand, halen ze er eerst het pmd uit. Dit noemen ze ’nascheiding.’ Een wijze van huisvuilinzameling, die niet meer zo uniek is.

Afvalbedrijven in onder meer Rotterdam en Friesland werken al geruime tijd op die manier. Naar eigen zeggen naar tevredenheid. Ook Amsterdam gaat er volgend jaar op over. Omdat het volgens het stadsbestuur efficiënter en effectiever is om plastic en drankkartons pas in de verwerkingsfabriek van het restafval te scheiden.

Welke van de drie varianten de voorkeur van het college geniet? Ik weet bijna zeker die van het omgekeerd inzamelen. Of ik moet me wel heel sterk vergissen. Daarom is het zaak snel aan de bel te trekken, om dit onheil te voorkomen. Laat de gemeenteraad alsjeblieft kiezen voor nascheiding. Dus plastic, blikjes, drankenpakken bij het restafval in de grijze rolemmer.

Niks geen gezeul met vuilniszakken. Geen overvolle wijkcontainers meer, wat weer een hoop zwerfvuil scheelt. Bovendien bespaart het ruim een miljoen euro, die de geplande honderd nieuwe ondergrondse bakken kosten. Dat geld kan de gemeente beter uitgeven aan bijvoorbeeld het opknappen van fietspaden. Om maar wat te noemen.

Zo denk ik er dus over. Maar wat vindt u er van?

8 reacties

 1. In Amstelveen wordt het plastic/drankkartons met haken aan lantaarnpalen gehangen en vervolgens opgehaald. Misschien denk ik te simpel, maar dat scheelt volgens mij sjouwen, aanleg ondergrondse containers en/of een extra bak. En in Nieuwkoop heeft elke bak een QR code waardoor je alleen betaalt als je je restafval aan de weg zet, waardoor mensen toch gestimuleerd worden minder afval te produceren. Vierde variant?

 2. Als je nu ziet hoe men glas en plastic naast de gezamelijke containers zet als ze vol zijn..

  stem ik voor iedereen eigen containers, maar tja ik heb genoeg plek op erf voor rolcontainertje meer of minder..

 3. Begrijp ik het goed dat ik als 82 jarige met een zak afval door weer en wind op mijn rollator
  moet gaan sjouwen??

 4. Goed van Dick Piet!
  Zijn eerdere column van 17 maart 2017 is te vinden op: https://aalsmeervandaag.nl/columns/omdenken-of-dom-denken
  Die gaat over het Afvalplan 2017-2021 – die ik niet in het archief van de gemeente heb kunnen vinden. Ook het verslag van de raadsvergadering was voor mij onvindbaar. Wel de ‘Besluitenlijst’ van B&W over het geplande afvalplan.
  Dus: opletten Aalsmeerders!
  BESLUITENLIJST VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN AALSMEER
  28 FEBRUARI 2017
  Nota Z-2016/066340a/R&B Aanvulling besluitvorming Afvalplan 2017-2021
  Besluit:
  1. Instemmen met het ‘Afvalplan 2017-2021’, met als uitgangspunt het voldoen aan de landelijke doelstelling van 75% afvalscheiding en 100 kilo restafval per inwoner per jaar.
  2. Instemmen met de investeringsconstructie zoals verwoord in bijlage 3, waarbij de gemeente Aalsmeer de aanschaf financiert.
  3. Geheimhouding op te leggen op bijlage 6 (financieel overzicht) van het ‘Afvalplan 2017-2021’ i.v.m. aanbesteding, op basis van artikel 25, lid 3 van de Gemeentewet.
  4. De gemeenteraad voorstellen: 4.1 Het ‘Afvalplan 2017-2021’ vaststellen, met als uitgangspunt het voldoen aan de landelijke doelstelling van 75% afvalscheiding en 100 kilo restafval per inwoner per jaar. 4.2 Instemmen met variant 1 in het ‘Afvalplan 2017-2021’ en het dientengevolge ter beschikking stellen van een krediet van € 1.800.000 voor onder andere de aanschaf van PMD- en GFTminicontainers, ondergrondse verzamelcontainers voor restafval met diftarsysteem en PMD verzamelcontainers t.b.v. de nieuwe afvalinzamelmethode, wat leidt tot een structurele kapitaallast van € 165.000. 4.3 Instemmen met een toename van de structurele kosten van € 82.000 voor afvalinzameling. 4.4 Instemmen met het benutten van de egalisatievoorziening afvalstoffen om het variabele tarief van de afvalstoffenheffing het eerste half jaar van invoering niet door te berekenen aan inwoners. 4.5 De structurele lasten als gevolg van dit besluit ingaande 2018 ten laste van de afvalstoffen heffing te brengen en in de Lentenota 2017 te verwerken. 4.6 Geheimhouding te bekrachtigen op bijlage 6 (financieel overzicht) van het ‘Afvalplan 2017-2021’ i.v.m. aanbesteding, op basis van artikel 25 lid 3 van de Gemeentewet juncto artikel 10, lid 2 sub b. en g. van de Wet openbaarheid van bestuur voor een periode van 5 jaar.

 5. Wij willen wel graag van die kliko’s af.
  De tuinen in aalsmeer zijn al niet zo groot en dan 3 stinkende bakken erin, vooral in de zomer met vliegen erom heen.. ik loop liever een stukje!

 6. Beste Dick,

  Als vanouds een heerlijk onderhoudend leesbaar stuk, dat je zomaar niet als oud vuil aan de kant gooit.
  Integendeel! Terecht een belangrijk discussie punt voor de politiek !

  Maar wat de gemeente of de overheid ook verzint voor de consument, zelfs in samenspraak met zijn bevolking, het gaat mis bij het ontbreken van het sociale gedrag van fabrikanten voor onze natuur.
  Zie de afschuwelijke plastic puinhoop in de oceaan.

  Minder plasticverpakking

 7. Door goed scheiden hebben wíj ook niet veel restafval.
  Ik snap dat het voor de gemeente lekker goedkoop is om niet duizenden losse kliko’s te legen. Die ondergrondse dingen zijn erg praktisch voor ze. Maar niet voor de burgers. Zeker niet voor de luie en asociale burgers die geen zin hebben om braaf naar een inzamelpunt te gaan en daar af te rekenen. Die variant wordt een chaos.

  Laten we lekker nascheiden!

 8. Als ik zie wat mensen allemaal in de PMD container gooien, dan is dat niet alleen plastic, maar ook kunststof! En dan is nascheiding alsnog noodzakelijk, dus zou ik kiezen voor plan 3. Mede om het stuk zwerfafval te voorkomen, want dat zou bij plan A geheid verveelvoudigen!

  N.B. Omdat ik mijn afval zorgvuldig scheid, heb ik maar 1 restafvalzak per maand! Dus zou plan A voor mij persoonlijk voordeliger uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin