Omdenken of dom denken?

Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt? Dat was mijn eerste reactie, toen ik vorige week in de Nieuwe Meerbode las, dat het college van burgemeester en wethouders wil dat we ons afval ‘omgekeerd’ gaan inzamelen. Heus, dit verzin ik niet. Het staat in het nieuwe afvalplan, dat de verantwoordelijke wethouders Ad Verburg (CDA) en Jop Kluis (AB) onlangs in een gezamenlijke commissievergadering uit de doeken hebben gedaan.
 
Ad en Jop zijn er maanden mee bezig geweest, vertelden ze. En al zeggen ze het zelf, het resultaat mag er wezen. Over het omgekeerd inzamelen van afval zijn ze laaiend enthousiast. Ze kunnen dan ook niet wachten om u en mij van die geneugten mee te laten genieten. Over wat nou precies onder omgekeerd afval inzamelen moet worden verstaan, zijn de heren vaag: “Hiermee pakken we kansen voor een duurzame ontwikkeling.”
 
Wat ze vooral willen, is, dat we beter ons best doen met afval scheiden. Om ons daarbij een handje te helpen, krijgen we van Ad en Jop nieuwe containers. Zelfs eentje extra. Vriendelijk doch dringend worden we verzocht het huishoudelijk afval daarover te verdelen. Wat daar niet in thuis hoort, het zogenaamde restafval (waar nu nog de huidige grijze rolemmer voor dient), moeten we – tégen betaling – dumpen in een ondergrondse verzamelcontainer in de wijk.
 
Wel ja, drie containers in je tuin. Als je langs de lintbebouwing woont, zoals Aalsmeerderweg, Oosteinderweg, Uiterweg en Kudelstaartseweg, maar liefst vier. Ik weet wel, dat er nu al heel veel huishoudens zijn die er drie containers op na houden: een grijze, een groene en een blauwe. De laatste, voor oud papier, is niet verplicht. Bij veel huizen zie je die bakken naast de voordeur staan, waarbij die blauwe wel heel erg opvalt. Geen gezicht!
 
Ad en Jop (ik wil iedere keer Ad en Keessie zeggen) willen het nu nog bonter maken. Want zoals gezegd, onze huidige containers worden omgeruild voor nieuwe, die allemaal verschillende gekleurde deksels krijgen. De kleuren geven aan wat voor soort bak het is. Men is anders bang, dat we bijvoorbeeld onze etensresten bij het oud papier gooien, of lege jampotten bij het plastic.
 
Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De opzet van het plan is om tot een afvalscheiding van 75 procent te komen en de hoeveelheid restafval terug te brengen naar maximaal 100 kilo per inwoner in 2020. Dat moet volgens de wethouders Verburg en Kluis niet zo’n klus zijn. ,,Het is gewoon een kwestie van omdenken. Omdenken is wennen.” Ja, ja.
 
Maken we er nu zo’n zooitje van, dat we en masse moeten gaan omdenken? Kijk ik naar mezelf, dan vind ik het nogal meevallen. Ik heb nu twee containers: een grijze voor het restafval en een groene voor groenten-, fruit- en tuinafval (gft). Zo’n foeilelijke blauwe papierbak heb ik niet. Het oud papier stapel ik op in de schuur en breng die om de zoveel tijd naar de container van een sportvereniging.
 
Nee, het plastic gooi ik niet bij het restafval, mocht u dat soms denken. Daarvoor heb ik een mini containertje aangeschaft. Past keurig een afvalzak in. Als die vol is met plastic troep, knoop ik de zak dicht en breng die naar de ondergrondse verzamelcontainer bij mij in de wijk. Neem ik meteen de lege flessen en potten mee, want de glasbak staat er vlak naast, evenals trouwens de container voor textiel.
 
Dus Verburg en Kluis, wat willen jullie nou nog meer? Ja, nog meer kliko’s en ons iedere dag met het restafval de straat op sturen naar de verzamelcontainer. Kon je het restafval daar nou zo inkieperen, zoals dat nu met glas en plastic het geval is, maar nee, je moet de container eerst met een pasje openen. Zo’n pasje heeft een chip en iedere keer als je de container opent, kost je dat 1,55 euro. Word pats boem van je pasje afgeschreven. Dat belooft dus goud geld voor de gemeente.
 
Op Radio Aalsmeer hoorde ik Kluis zeggen, dat er in Aalsmeer honderd van die ondergrondse bakken geplaatst gaan worden. Die komen voor de bewoners op loopafstand in de wijk, volgens de wethouder maximaal 300 meter. Hij gaat er vanuit, dat je niet meer dan 40 keer per jaar een zak van 60 liter restafval wegbrengt. In totaal ben je dan voor het wegbrengen 62 euro kwijt.
 
Voor het ophalen, wordt voor iedereen een basistarief van 240 euro ingevoerd. De wethouder rekent ons voor, dat het inzamelen van afval een huishouden dan komt op 302 euro per jaar. Trouwens, wat dat ophalen betreft, we krijgen niet alleen drie of vier nieuwe afvalcontainers met verschillende kleuren deksels, maar ze krijgen ook een chip. ,,Zodat de ophaler weet van wie die bak is,’’ zegt Kluis. Met andere woorden, als een ouwe krant in de plastic bak wordt aangetroffen, dan hang je.
 
Wat wel en niet onder restafval moet worden verstaan, vinden de wethouders moeilijk te zeggen. In ieder geval wel incontinentieverbanden en luiers. Nòg wel, zeggen ze er uitdrukkelijk bij, dus komt daar misschien ook nog een aparte container voor. Met een bruin-gele deksel, denk ik. Maar zolang die er nog niet is, willen Ad en Jop jonge gezinnen en ouderen die de boel niet meer zo goed op kunnen houden, compenseren met een paar gratis klikken op hun afvalpasje. Dat treft de luierbrigade toch maar eventjes…
 
Voor die hele grap van het omgekeerd inzamelen van afval, moeten wij als gemeenschap 1,8 miljoen euro dokken. Voorts wordt een toename van kosten voor de inzameling verwacht, dat nog eens 82.000 euro per jaar kost. Geen wonder, dat niet alle fracties staan te juichen. De VVD en AB vinden het een hele investering en achten het verstandiger te wachten op een systeem waarbij alles bij het eindstation wordt gescheiden. PACT verwacht vooral meer illegale stort in de bosjes, textielbak of in de container van de buren.
 
Alleen het CDA omarmt het plan. Deze club van wethouder Ad Verburg, had dan ook niets liever gewild, dan in de raad van afgelopen donderdag hierover een besluit te nemen. Maar daar staken de andere partijen een stokje voor. Die willen er eerst nog eens een nachtje over slapen. Verstandig! En ze willen eerst de wensen van de inwoners peilen, alvorens een knoop door te hakken. Nog verstandiger!
 
De wethouders zeggen er begrip voor te hebben, dat de raad wat meer bedenktijd nodig heeft. Neemt niet weg, dat ze ‘hun’ plan het ei van Columbus vinden. Dat ondervonden ze, toen ze zelf de proef op de som namen en thuis aan de slag gingen met omgekeerd inzamelen. ,,Je houdt echt bijna geen restafval over,” jubelde Ad Verburg enthousiast in de commissievergadering. ,,Nou,” viel Jop Kluis zijn collega bij, ,,het is eigenlijk best leuk om te doen, zeker als je weet dat het beter is voor het milieu.”
 
Zoals gezegd, de meeste fracties willen, voordat zij hun standpunt bepalen, eerst wel eens van de inwoners horen wat die van het plan vinden. Dat willen Ad en Jop ook, zeggen ze. Met dit verschil, dat zij dit pas willen als de zaak al lang en breed is beklonken. Kluis meldde voor Radio Aalsmeer, dat begin volgend jaar middels een proef met 100 huishoudens bekeken wordt of in 100 dagen het afval voor 100 procent gescheiden kan worden.
 
De wethouders willen dus niet alleen omgekeerd afval inzamelen, maar ook omgekeerd besluiten nemen. Dat noem ik dom denken in plaats van omdenken.
 
Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 50 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Pleziert daarna Aalsmeer met nostalgische filmavonden.

4 reacties

  1. Als we toch moeten omdenken….. afval bestaat helemaal niet meer, afval is een grondstof. Dus moet het afval ook als zodanig zien. En grondstoffen kosten geld. Dus ipv van een afvalstoffenheffing een grondstoffen beloning… das pas omdenken…..

  2. Ik heb het idee dat de wethouders de Inwoners niet serieus nemen . Wij doen ons best om het afval te scheiden .Dan denk je dat als deze slimme mannen het plan uitvoeren dat je dan minder conteners in je tuin of voor je huis krijgt ,maar nee dus Maar misschien zou wethouder Verburg het geld beter besteden aan asfalteren​ van de slechte wegen hier in Aalsmeer

  3. Wat een ondoordacht idee, deze wethouders schijnen heeeeel veel tijd over te hebben , om het afval bij de mensen thuis op te halen, die een of andere beperking hebben.
    Deze Wethouders blijken geen enkele binding meer te hebben met wat er zoal speel bij het gewone volk.
    Zij lijden werkelijk aan een regenten- mentaliteit.

  4. Complimenten, precies wat mijn idee ook is. Volgens mij wordt er al behoorlijk bewust afval gescheiden. Maar per keer betalen voor je restafval, dat gaat fout lopen. Goed dat het College even pas op de plaats maakt, maar ik hoop dat ze deze tijd ook benutten om te luisteren, niet om verder door te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel