Column: ‘Bouwput Aalsmeer’

Door: Ilse Zethof. Het zal altijd een ergernis voor velen blijven in Aalsmeer en Kudelstaart: de wegwerkzaamheden. In januari schreef ik er ook al mijn column over. Het is inmiddels september en het lijkt alleen maar erger te zijn worden. Het houdt me behoorlijk bezig die speurtochten in je eigen dorp. Negen maanden geleden was de grootste frustratie de drukte die het bijna onmogelijk maakte om Aalsmeer Centrum in te komen. Dat is minder geworden door de afsluiting van de Van Cleeffkade nu en hopelijk blijft het goed gaan als alles straks weer open is. Ik blijf het echter nog steeds een uitdaging vinden om van het Raadhuisplein de Stationsweg veilig op te draaien zonder een fietser te raken of geen botsing te krijgen met een andere auto die bij de Lidl uit de parkeergarage komt. Ik pleit er nog steeds voor om het bruggetje voor het raadhuis weer te veranderen naar de oude situatie, eenrichtingsverkeer van de parkeerplaats af dus. Maar dat is eigenlijk een ander verhaal. Terug naar de wegwerkzaamheden.

Je kunt er als inwoner van deze gemeente niet omheen. Of nou ja, eromheen moet je natuurlijk sowieso. Het lijkt wel of er op verschillende plekken tegelijkertijd gewerkt wordt, wat in feite ook zo is. De grootste frustratie van vele weggebruikers, bewoners maar ook de ondernemers is toch wel het werk aan de N196. Of de Burgemeester Kasteleinweg zoals die weg officieel heet. Maar goed nieuws, het einde is in zicht. De Dorpsstraat rotonde gaat aanstaande dinsdag weer open. Mits er geen extreem weer roet in het eten gaat gooien. Want dan kan er niet geasfalteerd worden. Probleem één voor het dorp lijkt dan opgelost te zijn. Ook voor de fietsers is het dan beter geregeld, want nu is het erg gevaarlijk om daar te rijden. Als het goed is komen de fietsers dan niet meer van alle kanten en hoef je maar op één kant te letten. Door alle betonblokken en borden is het voor de automobilist erg uitkijken geblazen op dit moment. En helaas is het dus mis gegaan lees ik net op AalsmeerVandaag. Een fietser is helaas aangereden.

En dan de Van Cleeffkade nog. Die rotonde zou 1 oktober klaar moeten zijn. Daar hebben ze met een maand vertraging te maken gehad. Vervuilde grond doordat er toch nog een verdwaalde brandstoftank in de grond zat. Eerst saneren dus. En omdat het zo’n enorme klus is dat Dura Vermeer heeft aan de N196, hadden ze rekening te houden met andere stukken waar ze bezig zijn. Alles moest opnieuw worden ingeroosterd, van mankracht tot asfalteermachines. Met deze uitleg begin ik het iets beter te begrijpen. Jammer dat al die mopperaars zo ver gaan op Facebook en zich niet in de mensen van de gemeente of de aannemer kunnen of willen verplaatsen. Zo makkelijk om te schelden vanachter je computer of via je telefoon. We moeten nu eenmaal geduld hebben met elkaar!

Toch ben ik wel ontzettend verbaasd over de afsluiting van de Kudelstaartseweg sinds vorige week. Er schijnt aan het fietspad gewerkt te worden en de fietsers worden veilig over de weg gestuurd. Nu zijn ze bezig in de Fortbocht heb ik me laten vertellen. Dit is duidelijk. Maar hoe lang gaat dit duren? Op de Facebookpagina ‘Je bent Aalsmeerder als’ verscheen deze week een bericht dat het tot februari gaat duren. Zo lang? Daarover hadden ze weleens wat meer duidelijkheid kunnen geven. Staat niet op de borden, stond niet in de krant. Nergens! Zou het niet enorm handig zijn als we dit soort informatie ergens centraal kunnen opzoeken? De website van de gemeente zou zich hier prima voor lenen, dat is tenslotte de bron waar het vandaan komt. Of waar het gemeld zou moeten zijn. Een kopje ‘afsluitingen in uw gemeente’. Dan kun je voordat je op pad gaat even kijken of je om moet rijden. Lijkt me een prima service. Dat wordt ook bij snelwegen gedaan ‘Van A naar beter’.  Nu moet je het vernemen via via en is dat dan betrouwbaar? Ik moet nu eigenlijk denken aan de slogan van de Belastingdienst. ‘Mooier kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. Al zou het op den duur wel mooier moeten worden natuurlijk. Misschien is ‘informeren voor confronteren’ hier beter van toepassing.  Maar of dit ooit gaat verbeteren? Ik droom nog even lekker verder.

Ps. Via een bewoner aan de Kudelstaartseweg ben ik erachter gekomen wat er aan de hand is. Liander is de komende 21!! weken bezig nieuwe elektriciteitskabels te leggen onder het fietspad. De voetgangers en fietsers rijden nu over de weg en dan kunnen daar geen auto’s rijden. Wel lekker rustig voor de bewoners daar.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

6 reacties

 1. Inderdaad complex en dus logisch dat niet alles tot op de dag te plannen is. Zeker niet als je bij de werkzaamheden onverwachte zaken tegen komt. Alle begrip daarvoor, maar er zijn toch veel zaken die beter hadden gekund, zoals de omleiding voor fietsers. Tientallen per week die het niet kunnen volgen bij het vinden van de juiste route naar hun bestemming.
  Verder de werkzaamheden tussen de rotonde bij de Burgemeester Hoffscholteweg en de Stommeerkade. Hier is enkele weken geleden het voetpad (weer) opgebroken, gat gegraven en er een paar vrolijk gekleurde rollen kabel in gegooid. Daarna geen enkele activiteit meer te bespeuren. Wacht dan gewoon met graven tot dat er echt iets gaat gebeuren. Planning, logistiek en voorlichting krijgen van mij echt een dikke onvoldoende

 2. Wat een heerlijke chaos in Aalsmeer. Leve alle planners en verkeersdeskundigen in het gemeentehuis. Een nascholingscursus zou aan te bevelen zijn.

 3. Jaap, je hebt helemaal gelijk. Ik kon het eerst niet vinden. Er staat inderdaad een kopje ‘wegwerkzaamheden’ op de gemeentewebsite. Zo hoort het ook. Ben daar erg blij mee!

 4. Toch even een reactie op de reactie van Erik. Het klopt dat ik in Kudelstaart woon maar dat betekent natuurlijk niet dat ik nooit bij de Dorpsstraat kom. Ik schreef duidelijk dat ik het nu ook gevaarlijk vind daar. Sterker nog, ik ondersteun de ondernemersvereniging Aalsmeer Centrum en in die hoedanigheid heb ik met het bestuur onlangs de onveilige situatie ter sprake gebracht bij de aannemer. Er zijn inmiddels aanpassingen gedaan werd gezegd en over drie dagen is de rotonde weer open en gaat alles hopelijk weer goed. Misschien hadden de fietsers daar nu nog geen voorrang moeten krijgen, al zouden de auto’s daar dan wel weer harder rijden. Ik weet de oplossing helaas ook niet. Maar ook ik maak me als Kudelstaartse zorgen over de veiligheid daar!

 5. Op de website van de Gemeente Aalsmeer onder het kopje “wegwerkzaamheden” staan alle werken aan de weg. Bijvoorbeeld ook de werkzaamheden aan de Ambachtsheerweg (de andere kant van Kudelstaart) die deze week gaan beginnen. De afsluiting van de Kudelstaartseweg staat hier niet op. Zou dat komen omdat de opdrachtgever Liander is en niet de Gemeente? Het is wel een omissie.

 6. De N196 is zeker geen makkelijk project voor de aannemer, provincie Noord-Holland en gemeente. Complexiteit is echter ook een makkelijk gevonden excuus. Deze partijen hebben een verantwoordelijkheid en dit schuurt soms. Projectbelang versus de taken en verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. En op dit laatste vlak gaat het te vaak fout.

  Zeker nu er meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden ben ik oprecht verbaasd over jouw column. Hoeveel ongelukken wil je dat er op dir project nog gebeuren?

  Bij de rotonde Dorpsstraat hadden echt alle alarmbellen af moeten gaan voor iedere veiligheidsheidskdeskundige. Een half uurtje observeren en de piramide van Heinrich (ongevals- of veiligheidspiramide) toepassen en je weet genoeg. Laten we asjeblieft hopen dat we de top van de piramide niet bereiken.

  Maar ja, jij woont in Kudelstaart en hoeft hier over heen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel