Column: ‘Verkeersdrukte’

“De weg naar verbetering is lang,” schrijft de columniste van vandaag. De oefening in geduld waar we vanwege corona toe worden gedwongen zullen we ook in moeten zetten bij het wachten op een betere verkeerssituatie in het dorp. Ilse Zethof houdt de moed erin. Als inwoonster van Kudelstaart en verantwoordelijke voor de pr van onder meer de ondernemers in Aalsmeer centrum maar ook voor Radio Aalsmeer, weet ze hoeveel last mensen van alle omleidingen kunnen hebben. Lees hieronder haar beschouwing

Door Ilse Zethof. In Aalsmeer wordt op verschillende plekken aan de weg gewerkt. Dat zal niemand zijn ontgaan. De N196 wordt tussen Uithoorn en Hoofddorp grondig aangepakt met als doel een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding. De OV-reizigers moeten een comfortabele en betrouwbare verbinding gaan krijgen. Ik reis zelf bijna nooit met de bus, maar betere verbindingen gun ik iedereen. Ik heb me er nooit echt in verdiept, maar weet dat er heel wat verbeterd kan worden vanuit Aalsmeer. En wie weet krijgen ze hiermee ook nog wat mensen uit die auto. Binnen no time in Hoofddorp of op Schiphol zou ook fijn zijn. Ook wordt de N196, met de fietspaden, opnieuw ingericht. De eerste rotondes zijn al verschenen. Dat is wennen, maar moet ook een verbetering worden. Fietsers hebben voorrang, dus dat is wel uitkijken geblazen.

De weg naar een betere en veiligere N196 is lang en de werkzaamheden zorgen voor veel irritaties. Er werd en wordt wat afgemopperd op social media over de omleidingen, onduidelijke borden en wegafzettingen. Vooral dat er op verschillende plekken gelijk wordt gewerkt kan de Aalsmeerder niet waarderen. De gemeente krijgt er flink van langs. Ik heb onlangs gehoord dat de gemeente en aannemer Dura Vermeer afhankelijk zijn van de kabelaars. En daar gaat het vaak mis. Voor dit enorme project is uiteraard een strakke planning gemaakt, waarbij de weggebruiker zo min mogelijk last moet hebben. Maar de nutsbedrijven kunnen die hele planning danig in de war schoppen. Als zij de grond in gaan zien ze vaak wat er gedaan of gerepareerd moet worden en dat kan flink tegenvallen. En ja, zij moeten eerst en zitten ook met een planning. Op elkaar afstemmen lijkt simpel, maar is dat blijkbaar niet. Zijn de kabelaars hierin de baas?

En dan die drukte in Aalsmeer Centrum. De Dorpsstraat is afgesloten en omdat de N196 is afgesloten tussen de Stommeerkade en de Ophelialaan voor een week of 5, rijdt het verkeer nu door het dorp over de Van Cleeffkade. De bedoeling is dat verkeer over de N201 gaat rijden richting en van Uithoorn, maar die moeite neemt niet iedereen. Zeker niet als je de weg kent, dan pak je toch de kortste weg. Zelfs vrachtverkeer komt nu door het dorp. Erg druk dus. Het was al een hele toer om de Uiterweg of het Raadhuisplein veilig te verlaten, maar nu moet je echt het geluk hebben dat iemand je ertussen laat of dat de auto’s moeten wachten bij de zebrapaden. Dat de uitgang van het Raadhuisplein vorig jaar (of is dat al twee jaar geleden?) is veranderd en nu tegenover de Lidl is, vind ik nog steeds een bijzondere keuze overigens. Je moet daar heel goed opletten wil je veilig de Stationsweg opdraaien. En dan zijn de meeste winkels nog gesloten en zouden mensen meer thuis moeten werken. Maar gezien de avondspits lijkt het daar totaal niet op.

Ondanks dat ook ik regelmatig last heb van die drukte en extra tijd moet uittrekken om op tijd in Aalsmeer Dorp te komen, denk ik dat Aalsmeer er toch mooier op wordt. Het is nu even doorbijten, maar het is maar tijdelijk. Dus kom op. Heb vertrouwen in de verkeersdeskundigen en gooi niet zo met modder richting die mensen en de aannemer. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat een mailtje sturen over een bord dat niet helemaal handig stond, echt serieus opgepakt wordt en wordt aangepast. Sterkte met de drukte!

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel