Broeckmanski

Een dezer dagen opent in de Zijdstraat een Poolse supermarkt. Op de hoek met de Dorpsstraat, tegenover de plek waar Lidl zou komen. Hoewel, in de Nieuwe Meerbode las ik dat de aanvraag voor een sloopvergunning van het voormalige Rabogebouw aan de Stationsweg is ingetrokken. Zou Lidl alsnog voor de nieuwbouw in de Zijdstraat kiezen? Hebben we hier straks twee supermarkten tegenover elkaar.

Ik kan me overigens indenken dat Lidl zegt: ‘Doei Aalsmeer, bekijken jullie het maar.’ Want laten we eerlijk wezen, erg welkom moet Lidl zich hier niet voelen. Eerst maakten de toekomstige bewoners van de in aanbouw zijnde appartementen in de Zijdstraat bezwaar tegen een supermarkt onder hun kont. En toen bekend werd dat Lidl dan maar een supermarkt ging vestigen aan de Stationsweg, brak de hel helemaal los.

En nu komt op één van de meest prominente plekken in Dorp een Sklep Polski. Een Poolse supermarkt, in de voormalige modezaak van Broeckmans. Hier wordt alles verkocht wat Polen te bieden heeft. Van tijdschriften tot pantoffels, van sojaproducten tot worst. Waar tientallen jaren dames- en herenmode te koop hing, staan nu koelvitrines en schappen waarin de honderden Poolse producten worden uitgestald.

Afgelopen week is de naam Broeckmans van het monumentale pand verwijderd. Als ik eigenaar van de Poolse supermarkt was, had ik het wel geweten. Dan had ik die mooi laten hangen en er gewoon ki achter geplakt. Broeckmanski, een toepasselijke naam voor een Poolse supermarkt op deze plek, toch? En zou ook zijn opgevallen op de reclameborden, die we de komende tijd ongetwijfeld overal aan de lantaarnpalen gaan zien.

Niet dat ik daar op zit te wachten, want ik erger me kapot aan al die reclameborden. Door de borden zie je Aalsmeer niet meer. Het is een ware plaag, die ons dorp nu al geruime tijd teistert en waaraan geen einde lijkt te komen. Binnenkort staan ze zelfs op rotondes. Bedrijven die het onderhoud van de rotondes voor hun rekening nemen, mogen van de gemeente als dank er hun visitekaartje op plaatsen.

Vooral in de buurt van kruispunten vind je reclameborden vastgeketend aan lantaarnpalen. Daar is natuurlijk over nagedacht. Immers, bij kruispunten moet je stoppen voor verkeerslichten. Is er even tijd om te lezen wat er nou precies op zo’n bord staat. Opvallend vaak reclame voor een Vlooienmarkt in Uithoorn of Amstelveen.

Aan de lantaarnpaal op de hoek Van Cleeffkade-Provincialeweg hangt ook een bord. Dat ding ontneemt automobilisten, die rechtsaf moeten, het zicht op fietsers die oversteken. Het absurde is dat het pal vóór het bord hangt dat automobilisten voor overstekende fietsers waarschuwt.

Heeft u bij de Van Cleeffkade trouwens die joekels van reclameborden gezien, op de punt van het Stokkenland? Echt een verfraaiing van dit unieke stukje natuur middenin het centrum van Aalsmeer…, maar niet heus.

Ik dwaal af, we hadden het over Broeckmanski. Die brengt ongetwijfeld weer wat loop in dit deel van de Zijdstraat. En Lidl? Misschien is de plek van het voormalige postkantoor aan de Stationsweg iets voor ze? Dat leegstaande pand gaat zo hard achteruit dat daar niet eens een sloopvergunning voor aangevraagd hoeft  te worden. Eén duwtje, en het ligt plat.

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.

 


 

2 reacties

  1. Dit artikel, vooral het kritiek op de reclameborden, is mij “uit het hart gegrepen”! Al meer dan een jaar strijd ik tegen de onverantwoord geplaatste reclame-uitingen op vele plaatsen in dit reclamewoud, Aalsmeer! Op veel plaatsen, ook enkele genoemd in dit artikel, zijn ze een gevaar voor, vooral, het langzame verkeer. Voorbeelden: de borden vlak voor het zebrapad op de Van Cleeffkade, de onverantwoord geplaatste borden op de Stommeerweg waar GEEN vrijliggend fietspad is. Graag zou ik eens een ronde willen doen, met een onafhankelijk eerlijk persoon, door deze gemeente en deze kolderieke geplaatste ongeluk genererende borden aan de kaak stellen. Lees de artikelen “Opmerkelijk” geplaatst door Groot41 op: http://www.dichtbij.nl//amstelland/home/amstelland.aspx.
    Ik ben gelukkig en blij met elke vorm van steun betreffende de reclame-onzin in deze gemeente!

  2. Wat jammer dat u bij uw betoog over reclameborden en ander verval van het dorp, de komst van een Poolse supermarkt als voorbeeld wilt nemen. Natuurlijk mag u in uw stukjes alles schrijven wat u wilt. En uiteraard in welke bewoordingen u dit wilt doen. Maar wellicht draagt uw stukje zelf wel bij aan een zeker verval in de maatschappij. Namelijk in normale omgangsvormen en respect voor andere bevolkingsgroepen. En u gaat voorbij aan het feit dat de ‘Poolse werkers’ een van de steunpilaren zijn van de Aalsmeerse economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin