Column: ‘Kloothommels en bromberen’

Door: Arjen Vos. Het voorjaar viel zo vroeg dit jaar dat we zelf een tafel en stoelen op het terras aan de plas moesten neerzetten. Dat gaf niet, alle begrip voor het feit dat de beheerder overrompeld was door deze plotselinge zomerse omstandigheden. Door de zonnebril bekeken lag de kleine poel met de strakblauwe lucht erboven er betoverend mooi bij. En werden onze oren verwend door zachte kabbelende golfjes en vrolijke fluiters in het omringende groen. De biertjes en wijntjes kwamen snel. Net als de gesprekken. Sinds we elke laatste vrijdag van de maand een vrijmibomo (vrijdagmiddagborrelmoment) hebben ingelast, steken we als AalsmeerVandaagredactie op wisselende locaties de koppen bij elkaar en bespreken wat zoal ter tafel komt. Goed voor de horeca, goed voor het teamgevoel en goed om onder de mensen te zijn. Je hoort namelijk altijd wel wat. Maar deze middag hoorden we meer dan ons lief was.

Het begon met een zacht onheilspellend gezoem op de achtergrond wat al snel uitgroeide tot een dreunend lawaai wat de glazen deed rinkelen en de borstkas liet trillen. Toen ineens was het er: de orkaan van lawaai. Misschien nog het beste te vergelijken met een 747 die aan de runway begint. Een praam vol jonge gasten met luidsprekers van het formaat klein model auto, stuiterde voorbij het net nog zo rustige terras. Met de handen als kommetjes om mijn oren kon ik door mijn samengeknepen ogen nog net de naam van de platbodem ontwaren. Die deed de bemanning eer aan: ‘Kloothommels’ stond er op de boeg. De motor van het vaartuig, normaal gesproken de herrieschopper, moest zijn meerdere erkennen in Mart Hoogkamer of Hazes Junior. Ik weet niet goed wie of wat er klonk, het geluid stond te hard voor herkenning. In gedachte zag ik het complete Poelse onderwaterleven in paniek een veilig heenkomen zoeken. Hoe de net door Theo Rekelhof uitgezette duizenden glasaaltjes, zich totaal gedesoriënteerd te pletter zwommen tegen het beton van het Waterfront. Het ergste was dat het geluid nooit meer ophield. Uit het zicht betekende niet uit het gehoor. Zelfs ver voorbij Kleine Poel en Dijksloot bleef het gerampestamp klinken. Wat zou ik ze graag te grazen hebben genomen als ik de mogelijkheid had.

Hoe ik ook mijn best doe, ik kan niet begrijpen wat dergelijke kloothommels beweegt om zo het water op te gaan. Zo zijn er veel meer dingen die ik niet begrijp. Een hek neerzetten om de Hogedijk te blokkeren is ook zoiets. Of dat op ruime afstand van de dijk wonende bromberen er niet tegen kunnen dat kloothommels ‘hun dijk’ als honden-wc gebruiken. Of dat er kloothommels op ‘hun dijk’ voorbij scheuren met herrie makende scooters. Ook schijnen er dak- en thuisloze kloothommels te zijn die overnachten in schuurtjes. Als enigszins praktisch ingestelde brombeer grijp je dan dus naar grove middelen en sluit je ‘jouw dijk’ af met een oerdegelijk hek.

Als ik tijdens dat vrijmibomo de mogelijkheid had gehad de Kleine Poel met een hek af te sluiten had ik het zeker weten ook gedaan. Lekker de brombeer uithangen. En vette pech voor al die gezellige bootjes die daarna kwamen…

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

 

 

 

 

 

 

5 reacties

  1. Twee weken geleden gewoon een stukje varen. Bij Nova Zembla hoorden wij een varende boombox achterop komen. Man wat een herrie. Toen mijn vrouw haar telefoon tevoorschijn haalde was de boot aan. Vlak naast ons komen varen: “Wat moet je nou…? Zullen we eens bij jullie aan boord komen…? We kunnen jullie hebben…. Etc. Je snapt dat de lol er af was.

    Nadien wel melding gemaakt bij de politie. De nieuwe wijkagent is bij ons thuis geweest. Maar… anders dan de jongens aanspreken als hij toevallig getuige is van zo’n voorval zal het niet worden.
    In het APV staat namelijk niets vermeld over electronisch versterkt muziek, alleen iets over overlast… En dat is altijd een persoonlijke beleving.

    Overigens weet ik van meerdere mensen die verleden jaar geïntimideerd/bedreigt zijn door dit soort gajes…

    (naam bekend bij de redactie)

  2. Ik begrijp de frustratie echter ben ik er niet mee eens. Hoor en wederhoor wordt tegenwoordig blijkbaar niet meer gebruikt. Het verhaal klopt namelijk niet en daarom extra jammer dat het zo naar buiten wordt gebracht. Voortaan liever hoor en wederhoor plegen voordat er onjuiste informatie wordt gedeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin