Column: ‘Dus 2020 is anders dan anders’

De coronatijd maakt wat los in de mensen. Dat is voor columniste van dienst, Anna-Maria Mantel-Giannattasio, niet heel veel anders. In het normale leven behept met een overvolle agenda, nu tijd over voor een dagelijks rondje door het Dorp. Tijdens die dagelijkse wandelingetjes ontdekte Anna-Maria een ander Aalsmeer.  Anders dan anders, behalve het Poelgevoel, dat blijft.
Door: Anna-Maria Mantel. De lucht boven Aalsmeer is stil, veel handel is stil en de Poel is stil. Dit jaar niet op Koningsdag het woord BEZET op de straten maar in onze hoofden het woord BESMET. Wat heeft 2020 jou tot nu toe gebracht? Zorgen of juist vrijheid? Of beide een beetje…
Zelf heb ik goede en slechte dagen. Ben ontzettend trots als ik zie hoe snel Aalsmeerse bedrijven nieuwe kansen zien en pakken. We hebben in het dorp nu een drijf-in van Het Tuinhuis, van onze favoriete restaurants peuzelen we de lekkerste afhaalhappen thuis op. Goede zielen vinden elkaar op het vrijwilligersplatform ‘Aalsmeer voor Elkaar’ en niemand vergeet de komende 73 jaar hoe geweldig de Aalsmeerse pubquizzen zijn van de Marc en Eric-show op Radio Aalsmeer. Zo tof om dit mee te maken. 
De mooiste situatie zag ik afgelopen maandag. De ongekroonde koning van Aalsmeer, Mike Multi was in koningsmantel het verkeer aan het regelen bij Sven Mullers Kingsday Drive. Echt episch. Even zag iedereen elkaar in de ogen en bij het voorbijgaan kon er een lachje en opbeurende blik vanaf. Even waren we samen en bijna weer normaal. Een glimpje van het oude normaal. 
Op slechte dagen maak ik mij zorgen. Vooral om mensen en wat het nieuwe normaal doet met ze. Afstand houden zorgt voor meer eenzaamheid en onrust achter voordeuren. Ik denk aan al het stille verdriet van nu en later. Dit is nog maar de start van het begin. Minder geld maakt mensen kribbiger en extremer. Da’s stom en gevaarlijk. Zelf heb ik een evenementenbureau met nu NUL omzet maar ook dus NUL voldoening. Een creatieve uitweg zie ik nog niet. Dus ga ik in het dorp wandelen na een dag kantoor. Weliswaar met mijn ziel onder mijn arm maar ik sta niet stil. Althans zo voelt dat. En zo komt het dat ik een ander Aalsmeer ontdek.
Ik sjok in de avond mijn tienduizend stappen bij elkaar en gluur in tuintjes en verwonder mij erover hoe verschillend iedereen is. Niet alleen de vensterbanken en smaak is anders …maar nu zie ik pas de verschillen tussen de wijkjes. Dorpjes in een dorp. Soms pocherig, soms stijlvol. In een artikel las ik ooit dat Nederlanders frutsels op de vensterbank nodig hebben om een grens te laten zien tussen binnen en buiten. geloof mij, die frutsels zijn een museum ervaring op zich. Elk huis leest als een boek. 
Mooiste moment tijdens mijn loopje is de stop voor het Poelgevoel. Rust en ruimte aan het water. Het water en de lucht is nooit gelijk. Het licht soms dramatisch maar vaak zacht roze met een toefje kas licht dat weerkaatst op de wolken. Zit je de komende tijd op een dood spoor? Pak dan een loopje door je dorp. Nog even en dan is alles weer normaal en de lucht weer vol vliegtuigen en je weekagenda een strakke puzzel. Pak nu je rust en wees extra lief voor elkaar. Deze tijd laat het verschil zien tussen hufters en helden. Wees #radicaalmild en help iemand die eenzaam is of het moeilijk heeft. Alles komt goed.
(Foto: Merel Meijdam)

Lees vorig bericht

Eet smakelijk met ‘In de Zotte Wilg’

Lees volgend bericht

Foto 292: verzin en win


8 Reacties

  • @finn ga ik doen! Tot snel op de buurt

  • @elja goed om digitaal en fysiek altijd nieuwe plekken te ontdekken.

  • @esthergons ik wil mee! Zijn er ook wilgen daar?

  • @jacco rust is soms roesten. Ik doe mijn best. Wandeling helpt

  • Alles komt goed! En wandelingen door je dorp geven je een hele nieuwe kijk op een vertrouwde omgeving die je altijd voorbij gaat maar nooit echt ziet.

  • Mooi stukje! Er komt jammergenoeg inderdaad weer een moment dat de planning weer vol staat, nu even lekker rust pakken! ✌🏼

  • Precies Anna Maria! Ik ontdek met je mee, zowel mijn interne flexibiliteit en weerbaarheid als ondernemer en mens als Aalsmeer. Zo ontdekte ik de Aalsmeerse volkstuintjes.. sommige strak en zonder onkruid, sommige vol met longkruid en pollen smeerwortel. Ieder zijn eigen stijl.

  • Pak je rust en alles komt goed 🙂 … mooi stukje weer!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *