Amstelveense regelneven

Ze krijgen er een sik van. De organisatoren van onder meer Feestweek Aalsmeer, Pramenrace en Bandjesavond. Met name van de regelneven uit Amstelveen. Die weten hier amper de weg, zijn nog nooit in de feesttent geweest of hebben de Pramenrace gezien, maar maken wel de dienst uit. Het jaarlijkse Bruggenfestival in Oost hebben ze al om zeep geholpen.
 
Ieder jaar weer moeten ze vergunning aanvragen voor iets dat ze al jaren op voortreffelijke wijze organiseren. Telkens moeten ze opnieuw tekst en uitleg geven over dingen, die al uitentreuren zijn besproken en voorgaande jaren zijn goedgekeurd. Vooral sinds Aalsmeer is overgeleverd aan Amstelveen, zijn het vooral de zuurpruimen uit die hoek, die spats maken.
 
Nee, die lui uit Amstelveen zien van onze evenementen absoluut de lol niet in. Nou hebben ze volgens mij überhaupt nergens lol in. Want noem mij één evenement dat in Amstelveen wordt gehouden. Ik zou het echt niet weten. Maar zij wel onze vrijwilligers de meest onzinnige eisen stellen (en het Aalsmeerse gemeentebestuur staat erbij en kijkt ernaar).
 
Zo hoorde ik, dat die vergunningverleners uit Amstelveen eisen dat er strobalen langs de route van de Pramenrace aangebracht worden. Want er mocht eens een praam de bocht uitvliegen. Ziet u het voor u? Neem me effe niet kwalijk, zèg. Het lijkt mij beter strobalen langs het gemeentehuis van Amstelveen te leggen. Ter bescherming van uit de bocht vliegende ambtenaren…
 
En het is heus niet alleen bij evenementen, dat Amstelveen bij ons de dienst uitmaakt. Pas geleden stapte ik uit mijn auto, toen een wagen naast me inparkeerde. Van de gemeente Amstelveen. Dat stond met koeienletters op de auto vermeld, inclusief het Amstelveense gemeentewapen, dus dat kon niet missen.
 
Wat had Amstelveen bij mij in de straat te zoeken? Twee mannen, een grote en een kleine, stapten uit de auto. Ook hun kleding verraadde dat ze van de gemeente Amstelveen waren. Ze sloften richting het speelpleintje. Dat ging in een dusdanig tempo, dat ik even bang was dat ze zouden omvallen. Maar dit terzijde.
 
De kleine liep met zijn handen diep in zijn zakken naar de glijbaan. De grote hield halt bij de basket. Hij keek er met een bedenkelijk gezicht naar. Waarom, was me een raadsel, want de basket ziet er picobello uit. Zo lang staat hij er nog niet. De paal staat kaarsrecht overeind en aan het net mankeert niets. 
 
“U gaat hem toch niet weghalen,” vroeg ik, argwanend als ik ben. Gek, dat heb ik altijd bij lui van de gemeente die met de handen in hun zakken rondkijken. Zeker die van Amstelveen. “Wordt ’ie gebruikt dan,” bromde de man, terwijl hij de paal omarmde en deed alsof hij hem wel eventjes uit de grond zou trekken. “Nou en of! Elke dag. Niet alleen door kinderen, ook door volwassenen,” zei ik.
 
“Maar, als ik vragen mag, waarom bent u hier eigenlijk?” Ik was nieuwsgierig naar wat hen had bewogen om helemaal vanuit Amstelveen af te zakken naar die boeren in Aalsmeer. De man zuchtte eens diep. Zijn collega was nog steeds niet uitgekeken op de glijbaan, wat me totaal niet beviel. “Die mag zeker niet weg, hoor, want daar glijden veel kindertjes vanaf,” riep ik.
 
 “Is anders weinig van te merken, er is geen kind te bekennen,” zei de grote. “Ja, hallo! Het is wel schooltijd, hè,” reageerde ik. Zijn kleine collega had de inspectie van de glijbaan inmiddels beëindigd en begaf zicht richting wipkip. Even maakte hij aanstalten om erop te springen, maar daar zag hij op het laatste moment toch maar vanaf.
 
“Die schommels daar moeten wel weg,” hoorde ik de grote ineens verontwaardigd roepen. “Hoezo,” vroeg ik geschrokken, “die staan daar toch op een prima plek?” “Natuurlijk niet,” zei hij, “die horen niet op het grasveld.” Ik was het niet met hem eens. “Ze horen op het pleintje,” besliste hij.
 
De grote en kleine hadden elkaar weer gevonden en maakten aanstalten om te vertrekken. “Nou heeft u me nog steeds niet verteld waarom u hier bent,” zei ik. “Wij zijn gevraagd om te kijken wat er met dit speelpleintje moet gebeuren. Want zoals u weet, gaat deze hele buurt in de Hornmeer op de schop,” antwoordde de grootste.
 
“Hoezo, op de schop? Weet ik niks van,” reageerde ik verbaasd. “Ja, alle straten hier worden opnieuw bestraat. En ook de beplanting gaan ze aanpakken.” Zo hoor je nog eens wat…, via Amstelveen. “Gaat dat al snel gebeuren?” “Ik denk het wel, maar u kunt dat het beste even op het gemeentehuis vragen.”
 
Ze stapten in hun auto en reden de straat uit. In mijn verbouwereerdheid was ik vergeten te vragen welk gemeentehuis ze bedoelden, van Aalsmeer of Amstelveen. Ach, eigenlijk kon ik het antwoord wel raden…
 
Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.

 

7 reacties

 1. Ter zake kundig

  ”Ter bescherming van uit de bocht vliegende ambtenaren…….”Nee,Dick ik vind dat je overdrijft.Wim Kan memoreerde zo’n 30 jaar geleden al:”Altijd dat gehakketak op die ambtenaren,die mensen doen toch niks…..” Nee,D je moet wel bij de feiten blijven.Neem nu de berichtgeving onder evenementen aanvragen op de gemeente pagina in de Nieuwe Meerbode van vorige week: Bevrijdingsvuurceremonie op 5 mei 2016,ontvangen 22 maart 2016: Stationsstraat vanaf Kolenhaven en Raadhuisplein.Toch niets mis mee? Hoewel….Stationsstraat…..?

 2. Volgende keer een gezellig potje honkbal in de Haarlemmermeer op 300 ton Amerikaanse klei, Jaap?

 3. Vanmiddag met Dorpsraad Kudelstaart en College van B&W door Kudelstaart gefietst. Gemerkt hoe betrokken onze bestuurders zijn bij het wel en wee van ons dorp.

 4. Laat ik nu het idee hebben dat het hier, in Kudelstaart, opknapt sinds ik de Amstelveense autotje’s zie rijden! Natuurlijk moet er nog verschrikkelijk veel gebeuren na 40 jaar verslonzen. Ik heb daar legio voorbeelden van vereeuwigd de afgelopen 10 jaar! Niet voor niets schrijf ik soms AALSMEERIG. Ik weet het wel de verantwoordelijke wethouder heeft het veel te druk met WEER een foto in de krant dus die neem ik het “niet kwalijk”! Als hij er een keer niet in staat maak ik mij ongerust en ben BANG dat hem iets mankeert, ziek is! Het was echter beter als hij die tijd, zomaar een simpel voorstel, zou besteden aan een rondgang, per fiets of te voet, door “zijn gemeente” en dan een “luisterend oor” voor zijn “onderdanen” te hebben. Ik vermoed echter dat dit te weinig publiciteit oplevert en dus achterwege blijft! Hoewel, ook dan kan en mag hij een fotograaf inhuren. Als het moet wil ik het wel doen, dan gaan die “verdiensten” naar een goed doel! Ga zo door AMSTELVEEN misschien wordt Aalsmeer dan weer leefbaar!

 5. In de Nieuwe Meerbode van 18 september 2014 wordt uit de mond van wethouder van der Hoeven de juichende kop opgetekend “Ambtelijke fusie belangrijk voor Aalsmeer”. Het artikel is geschiedenis, maar wat biedt de toekomst?

 6. Onze gemeenteraad zelf besloten om een samenwerking op ambtelijk nivo met de gemeente amstelveen aan te gaan.
  Reden: het zou kosten besparen, blijkbaar nooit naar de nadelen gekeken
  Amstelveen is een grote stad met andere regelgevingen en meer verantwoordelijkheid als je daar bij wilt horen krijg je ook te maken met hun regels

  Het bruggenfestival heeft niets met amstelveen te maken onze eigen gemeente heeft een andere partij gekozen om met de jongeren samen te werken. Alleen deze partij heeft een mentaliteit van 8-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin