Adviesje

U heeft vast & zeker ook zo'n romantisch beeld van de columnisten van AalsmeerVandaag. Dat ze voor hun inspiratie bij de bakker in de rij gaan staan, hun oor te luisteren leggen en hop! daar is weer een column. Kat Willem gaat dood en even later staat er een vijfhonderd woorden tellend eerbetoon op papier. Er is, van de ene op de andere dag, een mysterieus soort hunebed op de begraafplaats en voila, de columnist doet zijn kunstje.

Ik kan u zeggen, van dat beeld klopt weinig. De columnist is zeven dagen per week in training, eet gezond, drinkt nauwelijks, meet zijn krachten met andere columnisten, leest alle plaatselijke kranten, spreekt regelmatig zijn bronnen, heeft zijn oren en ogen wijd open. En dat alles om eens in de twaalf (!) weken een stukje naar Han Carpay te mogen mailen.

Dat is dus niet te doen. Ben je net in topvorm, is Pierre Tuning aan de beurt. Heb je een geweldig idee, staat de naam van Dick Piet op het schema. En dan is het jouw beurt. Eindelijk. Maar als op dat moment, ondanks je goede voorbereidingen, de heilige inspiratie ontbreekt, wat dan te doen?

Op voorhand altijd een reservecolumn paraat hebben? Goed idee, maar voor nu te laat. Onaangekondigd op vakantie gaan en zo je beurt voorbij laten gaan? Heeft Carpay ongetwijfeld direct in de smiezen en volgens hem staan de kandidaat-columnisten te dringen, voor je het weet ben je je plek kwijt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig voor alles en nog wat adviesbureaus, zo ook voor columnisten. Het kost je ongeveer een euro per woord, maar dan komt er ook een prima column uitrollen, zo is me beloofd.

Adviesbureau 1 raadt me aan om de horeca in de Zijdstraat te gaan bezoeken. Wellicht is de oplevende economie in dat stukje Aalsmeer inspirerend genoeg om over te schrijven. Meer horeca  en de Zijdstraat wordt de P.C. Hooft van Aalsmeer, dat idee. Ik zag er nog geen column in, maar ben wel even m'n collega's in Hoofddorp gerust gaan stellen, Aalsmeer is nog niet direct een bedreiging voor ons.

Adviesbureau 2 wilde me gratis van advies voorzien, wilde me zelfs betalen. Als ik maar zou schrijven hoe leuk het zou zijn als het fort Kudelstaart opgeknapt zou worden. Adviesbureau 2, ingehuurd door de gemeente, vroeg me om mee te denken, ik mocht ze een rekening sturen. Ik heb ze aangeraden om eens bij het fort in Uithoorn te gaan kijken, of fort Vijfhuizen eens te bezoeken.

Adviesbureau 3 bleek de gemeente geadviseerd te hebben in de Oude Veiling een restaurant te beginnen en daar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Of dat ook geen idee was voor mijn column, om die eens te laten schrijven door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt? Ik zei dat ik dat al een keer gedaan had en dat niemand het in de gaten had, maar dat dat nog geen garantie was voor het slagen van het restaurant.

Adviesbureau 4 leverde hun plannen aan in een prachtige map, glimmend papier en mooie foto's. Het zou beslist een goed idee zijn als er eens iemand een stukje zou schrijven over de Dementie-app. Bleken ze datzelfde idee twee weken eerder aan Dick Piet te hebben verkocht! Ja, wie heeft er hier nou een Dementie-app nodig?

Daar stond ik dan, met lege handen en een leeg scherm. En berooid, want de adviesbureaus hadden me aardig wat centen uit de zak geklopt. Nou ja, u begrijpt nu waarom er deze week geen column van mij op de site staat. Ik ga weer volop in training, op hoogtestage met Paul Bras en dan hoop ik rond 7 november weer te pieken.
 

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

3 reacties

  1. Erik het wordt tijd dat je een boek(je) gaat schrijven in plaats van verkopen. Of heb ik een pseudoniem gemist?

  2. Jeroen Nobel heeft er net adviesbureau 5 en 6 aan toegevoegd.
    Pffff….hoeveel zullen er nog verschijnen voordat de maat vol is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin