Aalsmeer schaft Zwarte Pieten af

Bij de intocht van Sinterklaas in Aalsmeer, vandaag over twee weken, zijn geen Zwarte Pieten meer te zien. Er worden voortaan roetveegpieten ingezet. Dit heeft de Stichting Sinterklaas in Aalsmeer gisteravond laat bekendgemaakt, na een zeer emotionele vergadering. Aanvankelijk wilde de stichting hier absoluut niets van weten en gewoon, zoals ieder jaar, het kinderfeest organiseren met Zwarte Pieten. 
 
Pas toen de anti-Zwarte Piet-winkeliersvereniging Meer Aalsmeer samenwerking met de stichting dreigde op te zeggen, ging het zevenkoppige bestuur overstag. Helaas haakten na het bekend worden van deze onverwachte ontwikkelingen, meteen tientallen ‘pieten’ af. Ze passen ervoor om alleen met een paar roetvegen om hun neus de straat op te gaan. 
 
“Met een paar roetvegen op mijn gezicht, word ik door iedereen herkend. En natuurlijk zien ook mijn kinderen en hun vriendjes dat ik het ben,” aldus Paul (die liever niet met zijn volledige naam genoemd wil worden). Hij heeft er geen goed woord voor over, dat het bestuur zich om heeft laten praten. “Ze waren zeker bang, dat ze anders naar die gratis 450 kilo pepernoten konden fluiten.”
 
Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, noemt het schrappen van Zwarte Piet in Aalsmeer ‘een historische dag.’ Volgens hem was Aalsmeer één van de laatste Zwarte Pietenbolwerken in ons land. Afriyie zegt ‘wel even bij te moeten komen van dit geweldige nieuws.’ En Sylvana Simons schrijft op Twitter: ‘Hè, hè, eindelijk is Aalsmeer overstag. Zwarte Piet mag hier niet meer terugkeren.’
 
Overigens heb ik uit betrouwbare bron vernomen, dat ook het gemeentebestuur sterke druk heeft uitgeoefend op de organisatie, om alleen nog roetveegpieten in het gezelschap van Sinterklaas op te nemen. Het schijnt dat het college hiertoe is gedwongen door Amstelveen, die, zoals bekend, de dienst uitmaakt bij ons. Maar dat is binnenkort gelukkig afgelopen. 
 
Eerst was ik van plan mijn column te wijden aan de breuk tussen Aalsmeer en Amstelveen. Maar daar is al zoveel over gezegd en geschreven. En dat gaat nog wel een poosje door ook, vrees ik. Zeker twee jaar. Want de uiterste datum voor onze ‘brexit’ (‘aaexit’ klinkt niet) is door de raad vastgesteld op 1 januari 2022. 
 
Amstelveen is echter zo gepikeerd over de scheiding, dat ze nu zo snel mogelijk van Aalsmeer af willen en niet nog eens twee jaar ‘doormodderen’. Dat Aalsmeer die tijd nodig heeft om een en ander te regelen, zal ze worst wezen. “Het gaat niet alleen om wat Aalsmeer wil,” aldus de getergde Amstelveense wethouder Herbert Raat, onlangs in het Witte Weekblad.
 
Aalsmeer moet nu als de wiedeweerga ‘op zoek naar andere creatieve en verfrissende oplossingen en partners,’ zoals fractievoorzitter Dirk van der Zwaag (VVD) het verwoordde, tijdens het raadsdebat over de ambtelijke samenwerking met Amstelveen. Ik ben benieuwd waar Aalsmeer nu zijn heil gaat zoeken. Bij Uithoorn? Daar had Aalsmeer al eerder een latrelatie mee, totdat het zo nodig vreemd moest gaan met Amstelveen. Uithoorn heeft gelijk als zij dit keer de boot afhouden. 
 
Als ik de vele juichende reacties over de breuk met Amstelveen lees, lijkt iedereen te denken dat Aalsmeer straks weer volledig op eigen benen staat. Helaas, die klok kan niet meer worden teruggedraaid. Voor ambtenaren is immers geen plaats meer in de Aalsmeerse herberg. Het kantoorgedeelte aan de zijde van het Drie Kolommenplein, is reeds in bezit genomen door huisartsen, bloedprikkers en apotheek.
 
Ook het raadhuis zelf is niet meer berekend op huisvesting van ambtenaren. Het gebouw heeft net een renovatie achter de rug, waaronder een ‘functionele herindeling’ van de publieks- en kantoorruimten. Nee, voor de destijds naar Amstelveen vertrokken ambtenaren is het opgestaan plaatsje vergaan. Tenzij voor hen elders huisvesting wordt gezocht. Dat kan ook, de ambtenaren hoeven niet per se op de lip te zitten van het gemeentebestuur.
 
Ik weet trouwens wel een geschikte plek voor zo’n stadskantoor: de voormalige Rijks Middelbare Tuinbouwschool en Proefstation aan de Linnaeuslaan. Komt eindelijk een einde aan de verpaupering daar, want wat is het er een gribus bende. Of de vervallen gebouwen omgeturnd kunnen worden tot stadskantoor, weet ik niet. Anders gooien ze de hele boel maar plat voor nieuwbouw.
 
Genoeg over het gedoe met Amstelveen. Ik dwaal af. Terug naar het Pietengedoe. Ik weet zeker, dat u zich mateloos zit op te winden over wat ik er over schreef. En ik voel, dat u zit te popelen om hierover uw ongezouten mening te geven. Lekker flink tekeer gaan, zoals u dat op Facebook al zo vaak hebt gedaan, wanneer het weer eens over Zwarte Piet ging.
 
Nou, rustig maar. Dat hele Zwarte Pietenverhaal is lulkoek. Nepnieuws. Niks van waar dus. Bij gebrek aan inspiratie voor een column, vond ik het leuk u op stang te jagen. En met een stukkie over Zwarte Piet, is succes verzekerd. Wees dus gerust, bij de intocht van Sinterklaas doen heus geen roetveegpieten mee.
 
Bent u van de schrik bekomen, toch nog even serieus. Is er nou echt niemand in Aalsmeer, die liever wèl roetveegpieten ziet? Waarom stelt dan niemand Zwarte Piet ter discussie? Bang voor een digitale afranseling met de roe? Ik niet, hoor. Ik durf wel voor mijn mening uit te komen. Al mijn hele leven kies ik gewoon voor Piet. Niks meer, niks minder!
 

 Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto's van vroeger op platform 'Je bent Aalsmeerder als…' en met nostalgische filmavonden in de Feestweek.

 

 

9 reacties

  1. Ach zwarte piet of roetveegpiet. Vind een roetveegpiet eigenlijk nog wel geloofwaardiger in het hele Sinterklaas verhaal. Komt door de schoorsteen dus heeft wat vegen van de roet.

  2. Een meesterlijke column van de enige echte Piet. Wie zou hem nog zwart kunnen maken?

  3. Zwarte Piet grap geslaagd!
    Ik zat al op de kast……

    Wordt wel moe vd discussie. Is ook niet meer op te lossen denk ik.

  4. Zwarte Piet is een traditie voornamelijk ouderen zo willen houden, als ik in mij eigen omgeving 30ers kijk boeit het echt niemand iets of hun kinderen een roetveegpiet of volledig zwarte piet zien. Tradities zijn onderhevig aan veranderingen, dat is altijd zo geweest. Carry on.

  5. Ik vind dat we Dick tot Opper-Roetveeg-Piet moeten benoemen en hem het leger beveegde Pieten moeten laten aanvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel