Column: ‘Nieuwe hoop’

(Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: René Spaargaren. Het is oudejaarsdag 2023. Ten minste voor mij op het moment van schrijven, want ik ben morgen jarig. Maar als u dit leest is het dat ook voor u. De dag van Oud en Nieuw. Morgen start er een nieuw jaar. 2024. Weer een heel jaar voor ons en wat zal het nieuwe jaar ons brengen. Misschien heeft u allemaal plannen gemaakt en neemt u ‘nieuwe’ voornemens om het komend jaar beter of anders te doen. We wensen elkaar morgen de beste wensen. Een gelukkig nieuwjaar. Of: veel heil en zegen.

Maar als u nu eens terugdenkt aan oudejaarsdag 2022. U zichzelf weer eens verplaatst naar dat moment. Welke voornemens en plannen had u toen voor 2023? Wat is er tussen toen en nu allemaal gebeurd? Heeft u alle goede voornemens waar kunnen maken? Zijn de plannen die u toen had ook allemaal gerealiseerd? Heeft u veel heil en zegen mogen ervaren het afgelopen jaar? Misschien moet u constateren dat de tijd is omgevlogen.

Persoonlijk kan ik zeggen dat ik een mooi en goed jaar achter de rug heb. Gelukkig kunnen we vele zegeningen tellen. Maar als ik naar mijn omgeving en de wereld kijk is dat niet altijd het geval en is het niet te bevatten dat het allemaal in één jaar kan gebeuren. Ziek en zeer in familie- en vriendenkring. De politieke aardverschuiving in Nederland. De oorlogen in Oekraïne en Israël en de Gazastrook. Aardbevingen. Klimaatveranderingen: Hitte en kou, Regen en wateroverlast. De stijgende prijzen. En noem maar op. Omstandigheden om bang en heel onzeker van te worden. Misschien hadden we allemaal gehoopt dat de wereld de kerstdagen in ‘peis en vree’ hadden kunnen doorbrengen. Maar al snel is die hoop weer vervlogen.

Toch blijf ik geloven in nieuwe hoop. Als we helemaal geen hoop meer zouden hebben wordt ons leven onleefbaar. Op een dag als vandaag hebben we allemaal (hoe klein ook) hoop op een jaar waarin het beter met ons gaat. Vorige week mochten we het Kerstfeest vieren. Licht in de wereld. Gloria in excelsis Deo. Het Kind in de Kribbe. Hoop voor de wereld. Ik geloof nog steeds dat het kindje Jezus de hoop voor deze, onze en  mijn wereld is.

Een prachtig lied van Sela (Tekst: Hans Maat) verwoordt het als volgt:

In de nacht van strijd en zorgen
kijken wij naar U omhoog,
biddend om een nieuwe morgen,
om een toekomst vol van hoop.
Ook al zijn er duizend vragen,
al begrijpen wij U niet,
U blijft ons met liefde dragen,
U die alles overziet.
U geeft een toekomst vol van hoop;
dat heeft U aan ons beloofd.
Niemand anders, U alleen,
leidt ons door dit leven heen.
U heeft ons geluk voor ogen.
Jezus heeft het ons gebracht.
Mens, als wij, voor ons gebroken
in de allerzwartste nacht.
U bent God, de Allerhoogste,
God van onbegrensde macht.
Wij geloven en wij hopen
op het einde van de nacht.

Ik wens iedereen een klein beetje nieuwe hoop voor 2024.

(Foto Arjen Vos)

René Spaargaren is lid van de Hervormde kerk van Aalsmeer Dorp waar hij zich onder meer inzet als muzikaal begeleider. In het dagelijks leven is René verantwoordelijk voor de Computerwerkplaats bij Ons Tweede Thuis, locatie Mendel.

 

 

2 reacties

  1. Goedemorgen Rene allereerst nog van harte gefeliciteerd. Ik vind het een heel leuk stukje wat je hebt geschreven 👍ben het helemaal eens wat het geloof betreft. We houden moed hoor daar moeten we vertrouwen in hebben. Als we dat niet meer doen is de wereld helemaal van slag . Blijft bidden dat heel Aalsmeer enz ons gaat volgen 🙏🙏

  2. ik heb de hoop opgegeven en durf niet meer de deur uit.
    Er wordt hier zoveel zeer zwaar vuurwerk afgestoken dat ik het te gevaarlijk vind.
    Politie en/of handhaving is een wassen neus. HELP
    MIJN VERTROUWEN IN DE MENSHEID IS TOT EEN ZEER DIEP DIEPTE PUNT GEZAKT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin