Column: ’60 jaar en 300 meter’

Door: Maarten Alderden. Ik had afgelopen jaar het genoegen om met een goede vriend (ik noem hem Kees) op Texel te zijn. Dit was niet zonder reden, Kees werd namelijk 60 jaar. Voor zijn verjaardag boden wij hem een rondvlucht boven het eiland aan en zelden heb ik Kees zo verrast gezien.

Toen het moment daar was stapten we in een piepklein vliegtuigje waarin je eigenlijk door niets beschermd werd. Ja, misschien een millimeter aluminium en een paar popnagels, maar dat was het wel zo’n beetje.

De dames wilden niet mee, voor geen goud! Dus wij, Kees en ik met piloot de lucht in. Wat mij eigenlijk al direct opviel als je de lucht in gaat dan zie je geen verschil meer tussen mensen. Ik wist waar onze vrouwen zaten maar na 25 meter in de lucht kon ik mijn eigen vrouw al niet meer onderscheiden van de vrouw van Kees. Wie was wie?

Maar we gingen hoger en vlogen over een dorp. Ik zag fietsers of waren het bromfietsers, zaten er mannen of op vrouwen. Ik kon het verschil niet meer zien.

We gingen nog hoger, over het strand. Ik zag mensen. Geen verschil tussen gewoon strand of naaktstrand, geen verschil tussen Hollanders of buitenlanders, ouderen of kinderen, ziek of gezond. Geen verschil!

We gingen uiteindelijk naar 300 meter hoogte. De piloot wees ons op een plek met zeehonden. Het hadden inderdaad zeehonden kunnen zijn, dat wel, maar het had ook iets anders kunnen zijn. Ik ga maar op de piloot zijn informatie af. Op die hoogte is het verschil tussen mensen en zeehonden niet zo groot.

Wat wil ik hier nu allemaal mee zeggen? Er wordt hier op de grond zo vaak over mensen gepraat. Hoe ze zijn, hoe ze eruit zien, hun afkomst, hun geaardheid enz. enz. vult u zelf maar in. Hierdoor worden mensen soms (vaak) in hokjes geplaatst. En als je iemand in een hokje plaatst dan kun je vervolgens zeggen wat diegene wel of niet mag. Soms gebeurt dit zelfs in kerken.

Beste mensen, als wij vanaf een geringe hoogte naar beneden kijken dan zijn er geen verschillen. Wij zijn allemaal mensen. Wel met onze eigenaardigheden, maar wij zíjn mensen! En als u wilt oordelen over anderen, wat zo vaak gebeurt, stap eens in een vliegtuigje en ga naar 300 meter en bedenk dan vanaf die hoogte wat er nog te oordelen is. Ik verzeker u, dat is bar weinig!

Maarten Alderden is een veelzijdige Aalsmeerder. Niet alleen als kweker van seringen en sneeuwballen, ook timmert hij aan de weg met zelfgemaakte decoratieve uilen en draagt hij zijn steentje bij tijdens begrafenissen. Actief en betrokken lid van de Oosterkerk waar hij al zijn hele leven pal naast woont.  

Aalsmeer Over Hoop is een platform waarin zeven Aalsmeerse en Kudelstaartse kerken vertegenwoordigd zijn. Door het jaar heen worden evenementen georganiseerd waarmee de kerken hun liefde voor Jezus willen uitdragen. Met regelmaat verschijnen op zondag columns die tot nadenken stemmen.

10 reacties

 1. Geweldig verhaal Maarten goed verwoord en eigenlijk
  Zouden mensen ook in andere landen dit stukje moeten lezen
  Dan krijgen we meer begrip en liefde voor elkaar

 2. Zou zeker mooi zijn wanneer alle mensen eens op deze manier naar elkaar zouden kunnen kijken. Wat lijken we eigenlijk allemaal op elkaar met onze mooie en minder mooie kanten.
  Wordt alleen wel wat druk in het luchtruim !

 3. Boeiend stuk! Toevallig sprak ik gister op mijn werk over ‘discriminatie. Iets wat nu erg veel speelt.
  Maar na lang praten vertelde ik dat dit al heel lang bestaat. Als 2 mensen met elkaar wilde trouwen en verschillend geloof hadden, dan werd daar al iets over gezegd (iets met duivel), en ook de eerste gastarbeiders (italianen in de jaren 50) zijn net als onze opvolgers ‘beoordeelt’ op hun zijn.
  De vraag is dan ook, waar zou dit door komen?
  Zou de mens zich altijd beter willen voelen dan de ander?

  Op scholen worden kinderen ook gepest als ze anders zijn. Maar wat is dan anders?

 4. Vanaf welke hoogte zag je nog verschil tussen je vrouw en een zeehond?
  Prachtige column, Maarten. Eigenlijk lijken we allemaal op elkaar. We hebben zoveel overeenkomsten. Dat zie je al van ver! En van heel dichtbij, als we het heel goed kunnen zien… zien heel veel mensen het ineens niet meer. Zo jammer…

 5. Mooi Maarten! Het is mooi om zo op deze manier naar schepping te kijken. Het zou zo mooi zijn als we op de aarde geen vliegtuig nodig hebben om liefdevol naar anderen te kijken zonder een oordeel over hoe iemand eruit ziet of doet. Dank!

 6. Wederom een geweldig verhaal van je, zo waar! Kijk uit naar je volgende bijdrage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin