Door: Klaas Leegwater. Het zal waarschijnlijk wat gefronste wenkbrauwen hebben opgeleverd onder hulpverleners en zorgpersoneel, de oproep vorige week van Hubert Bruls. De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad adviseerde het kabinet om te kijken of er op Oudejaarsavond kleinschalige evenementen, op initiatief en onder toezicht van gemeenten, georganiseerd kunnen worden voor jongeren zodat ze “wat stoom kunnen afblazen”.
Anniek Jong, teamcoach jongerenwerk van Buurtwerk Aalsmeer en Kudelstaart, vindt het voorstel van Bruls interessant. “Het zou goed zijn als er voor de jeugd iets wordt georganiseerd, we krijgen veel signalen dat ze daar aan toe zijn. Alles wat leuk is voor de jeugd is al enige tijd gesloten, er is echt behoefte om weer eens plezier te maken, elkaar te ontmoeten. Een feestje zal wel onder bepaalde voorwaarden en de geldende coronaregels moeten gebeuren. En er zal moeten worden gehandhaafd.”
Dolgraag
Bedrijfsleider van Cultureel Jongerencentrum Aalsmeer (club/muziekcentrum N201) Sander Jongkind kan “met een knip van mijn vingers” iets neerzetten voor de jeugd. “Ik wacht eerst af wat in Aalsmeer mogelijk is. We willen dolgraag, maar als wij zelf moeten handhaven gaan we het niet doen. En alleen voor jeugd onder de achttien jaar zie ik niet zitten, daar draai je geen omzet mee. Ik hoop op toestemming voor het organiseren van een besloten feest met jeugd waarvan je weet wie er binnenkomt en vooraf een lijst laat invullen met gezondheidsvragen.”
Geen colafeestje
Remco Maarse van Darts- en Poolcafé De Gouwetéén aan De Dreef, een uitbating die veel wordt bezocht door jongeren, noemt eveneens een besloten feest als enige optie: “Dan komen er zoveel mogelijk bekenden in mijn café, dan weet je dat de kans op problemen met bijvoorbeeld meegenomen vuurwerk of anderszins klein is en je geen beveiliging hoeft in te huren. Ik kan dan ook alcohol schenken. Anders wordt het een ‘cola-feestje’, daar heeft niemand zin in.”
In verschillende gemeenten is inmiddels gematigd positief gereageerd op de oproep van Bruls. Zo onderzoekt de gemeente Amsterdam of er activiteiten voor jongeren kunnen worden georganiseerd op Oudejaarsavond, waarbij de anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd. Of er in Aalsmeer al wordt nagedacht of er tijdens de jaarwisseling iets op touw kan of mag worden gezet voor de jeugd is onduidelijk. De gemeente kon daar afgelopen dagen nog geen helderheid over geven.
Adviezen RIVM
Jongste raadslid (20) in Aalsmeer Thirsa van der Meer (CDA) heeft er begrip voor dat jongeren rond Oud en Nieuw met een feestje wat stoom willen afblazen: “Maar dit moet wel altijd in overeenstemming zijn met de adviezen van het RIVM.” Van der Meer, één van haar speerpunten is zich extra inzetten voor de Aalsmeerse/Kudelstaartse jeugd, weet nog niets van initiatieven vanuit de gemeente over een ‘jongerenfeestje’ . “Pas als er een voorstel ligt kan ik hier inhoudelijk over oordelen en er al dan niet een besluit over nemen.”
Bruls liet vorige week in de landelijke media optekenen: “We kunnen ook zeggen: niets mag. Maar dan gaat het spontaan gebeuren en gaat iedereen klagen over de illegaliteit en het gedoe wat het oplevert. Je kunt het beter op een goede manier dan met een nul-beleid doen.” Naar verwachting zal het kabinet binnen twee weken beslissen wat wel of niet kan. Gelet zal waarschijnlijk worden op de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen. Een vorige week ingezette daling is de laatste dagen tot stilstand gekomen.