“Het moet na zes uur vanmorgen gebeurd zijn, toen heb ik de krant uit de brievenbus gehaald en was er nog niets aan de hand. Later kreeg ik een appje van mijn kleinkind dat langs fietste en meldde dat er een boom was omgevallen.” De heer De Vries is op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ met de kastanjeboom die precies tussen twee leiboompjes door in zijn tuin belandde. Aan de andere kant: beter in een stille tuin dan over de drukke Stommeerweg.
De schade aan de tuin lijkt aanzienlijk. De takken van de twee karakteristieke boompjes moeten als lucifers zijn geknakt onder het donderend geraas van de vallende kastanje. Hoewel meneer De Vries geen hoge pet zegt op te hebben van de gemeente wordt er voortvarend te werk gegaan. Nog voor het einde van de ochtend is de boom in stukken gezaagd en afgevoerd. “Ik hoop wel dat de gemeente de schade aan mijn tuin vergoedt,” aldus de gedupeerde bewoner die de laatste tijd wat te stellen heeft gehad met de lokale overheid. “Pas is tijdens het maaien van de graskant de kabel doorgesneden waardoor we ruim twee weken zonder internet en tv hebben gezeten. En hier in de tuin is een kast voor een elektrische pomp die al een paar jaar open en bloot ligt en waar niks aan gedaan wordt. Levensgevaarlijk…”
Onderzoek
Opmerkelijk is dat er vanmorgen nauwelijks een zuchtje wind stond. Als een monumentale boom als deze kastanje spontaan kan omvallen, hoe is het dan gesteld met de overige bomen langs deze weg? Een aanwezige medewerker van de gemeente legt uit dat er zojuist een onderzoek is geweest naar de gezondheid van twaalfduizend bomen. Het rapport daarvan wordt op dit moment opgesteld. “Er is niet altijd goed te zien hoe een boom er van de binnenkant uit ziet. Als er zwammen op de stam zitten of als het blad kleiner is dan gemiddeld, zijn dat indicatoren dat er wat aan de hand is,” aldus de ambtenaar die erkent dat deze gesneuvelde kastanje niet gezond was. Wat de consequenties zijn van het onderzoek is nog even afwachten.
Tekst en foto’s Arjen Vos