Door: redactie. Een dezer dagen valt bij de begunstigers van Stichting Historisch Aalsmeer het extra dikke decembernummer van Oud Nuus op de mat. Daarin zoals gebruikelijk weer een scala van historische verhandelingen vanuit het verre en iets minder verre verleden. Een van de opvallendste verhalen in deze uitgave betreft dat van de beschieting van een trein in 1942.
Het voor velen onbekend verhaal, tot in detail opgetekend door Jaap Spaargaren, gaat over een uit Aalsmeer afkomstige passagierstrein die naast de Handweg in Amstelveen door Engelse Spitfires werd beschoten. Bij de aanval lieten verschillende mensen het leven en raakten vele passagiers gewond.
Maar er valt meer te lezen aan oorlog gerelateerde artikelen. Zo is er het bijzondere verhaal van de ‘nalatenschap’ van Jan van Leeuwen, die in het zicht van de bevrijding stierf. Enkele persoonlijke bezittingen bleven bewaard en kwamen terug naar Aalsmeer.
Behoud van Schiphol
Verder vertelt Huib de Vries over een bijzondere ontmoeting naar aanleiding van een 12-voets jol. Alfred Bakker maakt het verhaal over de grenswijziging van 1864 af en Jan Maarten Pekelharing haalde informatie boven water over de mening van de Aalsmeerders in 1938, die pleitten voor het behoud van Schiphol. Van Dirk Jongkind een bijdrage over de voormalige scheepswerf van Topsvoort in Aalsmeer-Oost. Verder maken stukken van de hand van Cees van Dam en Leni Keessen en Monic Persoon vanuit de klederdrachtcommissie over stopwerk deze uitgave zeer het lezen waard.
Donateurschap
Het blad is in de Bruna-winkel verkrijgbaar en kost 7,50 euro. Maar donateurschap van Stichting Historisch Aalsmeer (met vier gratis nummers van Oud Nuus per jaar) kost slechts 35 euro per jaar. Bovendien ontvangt u dan een jaarpas voor de Historische tuin voor twee personen en minimaal toegang tot één filmavond in de tuin. Aanmelden als donateur kan door een mailtje naar info@stichtingoudaalsmeer.nl of via de website stichtingoudaalsmeer.
Eén reactie
ik heb het niet mee gemaakt maar mijn vader had het er vaak over