Zorgcentrum terughoudend met informatie over virus

Wie deze dagen op bezoek gaat in Zorgcentrum Aelsmeer ziet bij de ingang een mededeling dat door een virus op de benedenafdeling bepaalde afdelingen in het Zorgcentrum zijn gesloten. Zaterdagmorgen aarzelden diverse bezoekers daarom om naar binnen te gaan. Corrie van Bremen, Hoofd afdeling Zorg en Welzijn: “Onterechte angst.”

We leven in een angstig tijdperk en het woord ‘virus’ kan bepaalde associaties oproepen. Mensen die deze zaterdag het Zorgcentrum bezochten wilden daarom weten waar ze aan toe waren. De vriendelijke receptioniste gaf aan niet te weten om welk virus het ging. Wel werd aangeraden de handen te wassen met ontsmettende vloeistof in een gereedstaande flacon. En over het virus zou maandagmorgen meer bekend zijn, was haar antwoord.

Verbaasd
Ook na het weekend staat op de deur van het Zorgcentrum dezelfde bekendmaking. Het hoofd Zorg en Welzijn is een tikkeltje verbaasd als wij daarover informatie vragen. “Het gaat hier om een landelijke richtlijn. Zodra zich een virus voordoet bij een of meerdere bewoners van ons zorgcentrum is dit een voorzorgsmaatregel. Wij handelen al jaren volgens deze richtlijn. Nu gaat het om de benedenverdieping, iedere bezoeker kan zoals gewoonlijk naar de bovenverdieping op bezoek gaan. Dit is een normale handelswijze,” aldus Corrie van Bremen die ons niet kan (of wil?) vertellen om welk virus het precies gaat.

Virus gedijt bij kou
Nu reiken onze nieuwsgarende armen verder dan de receptie en het Hoofd Zorg en Welzijn. Uit interne bron hebben wij vernomen dat het zou gaan om het NORO-virus, welke hevige maag- en darmklachten kan veroorzaken. Een virus dat gedijt bij kou en veelal de kop opsteekt tijdens periodes met ‘de r in de maand’. De terughoudendheid van het zorgcentrum met het delen van informatie, roept des te meer vragen op. Het besmettelijke NORO kan zich via de lucht verspreiden. Het inademen van minuscule druppeltjes besmet vocht kan de ziekte al overbrengen. Bezoekers en medewerkers lopen om die reden risico het zelf ook te krijgen en het weer verder te verspreiden.

Overigens staat het NORO-virus erom bekend sterker te zijn dan de handalcohol die doorgaans in zorginstellingen wordt toegepast. Het lijkt ook ondenkbaar dat de receptioniste niet zou weten om welk virus het zou gaan. Bij verdenking van welk virus dan ook, treden allerlei protocollen in werking waarvan iedere medewerker op de hoogte moet zijn.

Tekst: Leni Paul/Mariëlle Wegman, foto’s Laurens Niezen Fotografie 

(advertentie)

Eén reactie

  1. Wat een naar stukje , jij Marielle werkt zelf ook in de zorg en weet net zo goed als mij dat er een kweek
    genomen word die opgestuurd word en waarbij het enkele dagen kost om daar een uitslag van te krijgen . En dan van een interne bron aannemen dat het , het NORO virus is SERIEUS, een beetje jammer. Wat is nou eigenlijk je bedoeling van dit stukje????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin