Waterfront officieel geopend, rechtszaken lopen nog

Vlnr. Bas Knapp (Rijnland) Bernt Schneiders (SLS) wethouder Bart Kabout en kinderburgemeester Anne van Duijn

Door: Klaas Leegwater. Tussen een paar donkere wolken door waren daar op het juiste moment een paar zonnestralen die de officiele opening van Waterfront samen met twee ballonnenpilaren wat kleur gaven. Langs de enigszins woeste golven en op de nog wat karig met gras toebedeelde wandelstrook vond maandagmiddag de openingsceremonie plaats van het Waterfront.

Onder de genodigden Bas Knapp van het Hoogheemraadschap van Rijnland, Bert Schneiders van de Stichting Leefomgevnig Schiphol (SLS) en een groep bewoners. Wethouder Bart Kabout en kinderburgemeester Anne van Duijn verrichtten de opening, die eerder uitgesteld was vanwege corona, met het doorknippen van een lint. Toevalligerwijs is Anne het nichtje van oud Aalsmeer wethouder Robbert-Jan van Duijn, nu burgemeester van gemeente Nieuwkoop, die in het voortraject gewerkt heeft aan realisatie van dit project.

Niet voltooid
De totstandkoming van Waterfront, voor een groot deel gefinancierd door SLS, ging niet van een leien dakje en is nog steeds niet voltooid. Er waren protesten van buurtbewoners die overlast vreesden van bezoekers en opstuivend zand aan de zuidkant van de Watertoren. Na overleg met de groep omwonenden werd het project op onderdelen aangepast waarna de gemeente in het najaar van 2020 haar fiat gaf voor een nieuwe brede wandelboulevard, een opgeknapte oever, een uitgebreide pier, picknickplekken en een groter strand.

Opgeschort
Eigenaren van het huis bij de watertoren aan de Kudelstaartseweg hebben in 2020 beroep aangetekend tegen verlening van de omgevingsvergunning. Zij voorzien dat de natuurlijke buffer tussen hun tuin en recreanten, negatieve invloed gaat hebben op hun privacy en rust. De voorzieningenrechter besliste eind 2020 dat alle bouwwerkzaamheden rond de woning voorlopig moesten worden opgeschort. Gevolg is dat de de wandelstrook langs de oever ter hoogte van de watertoren wordt onderbroken. Wanneer de rechter een definitieve uitspraak zal doen is nog niet bekend.

Illegale status
Tevens zijn de bewoners en andere omwonenden in beroep gegaan tegen de realisatie van drie aanlegsteigers en een vlonder. De beroepscommissie van de gemeente gaf de bewoners november vorig jaar gelijk en het college een forse tik op de vingers over de gevolgde procedure. De verleende vergunning werd ingetrokken, zodoende hadden de gerealiseerde steigers en vlonder bijna een half jaar een illegale status. Inmiddels zijn er nieuwe vergunningen verleend, ook daartegen is beroep aangetekend door de bewoners.

Overlast van barbecue
Woningeigenaren aan de Stommeerweg hebben eveneens een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente over een onderdeel van Waterfront. Zij vrezen ernstige overlast van een barbecueplaats aan de oever tegenover hun woning. Na veel uitstel wordt de rechtszaak in juli hervat. 

Ballenlijn
Ook Windsurfclub Aalsmeer was niet tevreden over de nadelige gevolgen van het project. Het weghalen van de beschoeiing bij de surfbaai, het storten van grote brokken steen aan de waterkant en de groeiende modderlaag midden in de surfkom veroorzaakte gevaarlijke situaties voor surfers. De vereniging wenste aanpassingen. Na overleg met de gemeente kwam er niet meer uit dan het aanleggen van een ballenlijn vier meter van de oever. “Jammer deze uitkomst, maar meer zat er voor ons niet in,” zegt waarnemend voorzitter Erwin Koster van de surfclub, “elke andere oplossing stuitte op weerstand van het Hoogheemraadschap, want dat zou de stevigheid van de kade aantasten.” Het uitbaggeren van de baai zal worden meegenomen in de reguliere baggerwerkzaamheden van de Westeinder. 

Botenhelling
Dan is er nog de kwestie van de botenhelling die in de eerste oorspronkelijke plannen van Waterfront voorkwam maar snel van de tekentafel verdween. Booteigenaren kunnen buiten de zomermaanden gebruik maken de brandweerhelling naast de watertoren. In de zomer moet ergens anders in Aalsmeer een alternatief worden gezocht, bijvoorbeeld bij jachthavens die tegen betaling de boten in en uit het water liften. De gemeente kijkt naar de mogelijkheid van een botenhelling aan de Oosteinderweg, gestreefd wordt dit in 2023 te realiseren.

(Foto’s gemeente en archief AV)

5 reacties

 1. Graag kom ik in contact met de bewoner aan de Stommeerweg die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de bbq plek tegenover zijn of haar huis.
  Al diverse malen de gemeente erop gewezen dat wij wonen aan de wandelboulevard die onderdeel is van het Plassenlint/Beschermd Dorpsgezicht. Een beleid dat aan ons, bewoners aan de Stommeerweg, in 2015 is voorgelegd en waar we mee akkoord zijn gegaan. Daar hebben bewoners en gemeente zich aan gebonden.
  Dit beleid stelt hoge eisen aan omgeving, aan het aanzien van de huizen en aan (toekomstige) bouw ontwikkelingen. Brede betonpaden en BBQ plekken horen daar beslist niet bij.
  Verder hebben beleidsmakers van het Waterfront niet geluisterd naar onze dringende verzoeken, om geen bbq plekken te creëren. In het uiteindelijke concept zijn die er helaas toch gekomen.

 2. Stichting Leefomgeving Schiphol. Voor een betere leefomgeving.Wie. Wordt het er voor ons beter onder de Aalsmeerbaan. niet dus.Een wandelpad over de Hogedijk hoe mooi ook.Wordt de leefomgeving voor de bewoners er daar beter op..niet dus .Het waterfront hoe mooi ook wordt de leefbaarheid voor de bewoners naast de watertoren er beter op.niet dus.hopelijk winnen de bewoners de rechtzaak,Wie gaat de kosten van de rechtzaken betalen De gemeente? dus de burgers.Mooie foto boven het artikel.Makkelijk geld weggeven uiteindelijk betaald met overheidsgeld en nog erger door Schiphol.Maar er zullen waarschijnlijk nog meer volgen.henk de vries

 3. Het is prachtig geworden!
  Op één ding na: de helling bij de watertoren aan de zuidkant is véél te steil voor een rollator of rolstoel! Ik hoop dat dit opkorte termijn aangepast wordt?

 4. Waterfront is heel mooi geworden maar jammer dat de gemeente Aalsmeer gewoon overal overheen walst en maar denkt te kunnen doen en laten wat zij wil dat zet scheve gezichten onder de burgers

 5. Wat een gezeur van omwonenden. Aalsmeer heeft al te kort aan recreatieparken en dan wordt er eindelijk een mooi gebied daarvoor ingericht en dan komt er zulke tegenwerking. Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin