Bomenkap Machineweg was wel degelijk nodig

Door: Mariëlle Wegman. We maken het wel vaker mee: publieke verontwaardiging naar aanleiding van een artikel over een onderwerp dat de mensen raakt. Ditmaal betrof het de bomenkap langs de Machineweg.

Vorige week zijn langs genoemde weg een rij bomen verwijderd, zoals u in ons artikel heeft kunnen lezen. De casco’s van de nieuw te bouwen woningen staan, en de bomenrij lijkt de bouw ervan niet in de weg te hebben gestaan. En toch heeft het groene loof het veld moeten ruimen. Wij spraken hierover met Saskia Neijzing, communicatieadviseur van wethouder Alink. Haar uitleg en de ingezonden brief van Groene ruimte Aalsmeer die we gisteren publiceerden, hebben elkaar gekruist.

Grotere rol
Er was toch wel iets met de bomen aan de hand, zo leerde mevrouw Neijzing ons. Helemaal kerngezond bleken ze niet (meer) te zijn, maar een andere factor speelde een veel grotere rol bij de beslissing om tot kap over te gaan. Met de bouw van de nieuwe woningen worden ook bestaande leidingen en rioleringsbuizen vervangen. Wortels van de bomen hebben zich in de loop der jaren min of meer vergroeid met het leiding- en buizennet, waardoor het vervangen daarvan meer dan een uitdaging zou worden. De bomen moesten wijken voor de werkzaamheden, tot groot verdriet en verontwaardiging bij menig Aalsmeerder.

Echter, voor omwonenden en oud-bewoners van het Rooie Dorp had het geen verrassing moeten zijn. In 2019 werd de kap van de bomen al aangekondigd. Deze werkzaamheden zouden volgens planning in het eerste kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Het werd een half jaar later. “Mogelijk dachten mensen daardoor dat het niet meer door zou gaan,” aldus Neijzing.

Wanneer de situatie het toelaat zal jonge aanplant worden teruggeplaatst. Om hoeveel bomen en van welke soort het gaat kon de communicatieadviseur van wethouder Alink ons niet vertellen. Die plannen moeten nog nader uitgewerkt worden.

Volgens de Afdeling Communicatie is de brief van Groene ruimte Aalsmeer nog niet op het raadhuis gearriveerd en is het daarom niet vreemd dat deze groepering nog geen antwoord heeft gekregen.

Foto archief AV

Lees vorig bericht

Lezerspost: Verdrietig om gekapte bomen Machineweg

Lees volgend bericht

AA fractie assistent Peter Smolders overleden


1 Reactie

  • Weet iemand misschien wat er met de stammen gaat gebeuren? Krijgt Aalsmeer bankjes terug van de eigen bomen?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *