Lezerspost: Verdrietig om gekapte bomen Machineweg

Gekapte bomen voor de nieuwbouw van 'het Rooie Dorp' aan de Machineweg (Foto archief AV)

De verontwaardiging vanwege de gekapte bomen langs de Machineweg is groot bij verschillende inwoners. Op onze berichtgeving hierover werd op onze Facebookpagina door ruim 30 mensen gereageerd. Ook vanuit bewonersinitiatief ‘Groene ruimte Aalsmeer’, gevormd door een aantal betrokken en naar eigen zeggen deskundige mensen op het gebied van ‘groen’, kwam er een reactie die we plaatsen in de rubriek ‘Lezerspost’. De vraag waarom deze bomen weg moesten, is zowel door de redactie als door ‘Groene ruimte Aalsmeer’ voorgelegd aan de wethouder maar een antwoord is nog niet gegeven.

‘De wereld staat bol van Klimaatadaptatie. En Aalsmeer kapt even tussendoor 28 bomen, waardoor een zeer slechte dienst wordt bewezen aan schaduwwerking, afvangen van fijnstof, vasthouden van water en de integrale zorg voor onze groene omgeving. Groene ruimte Aalsmeer is daarover boos, verbaasd en verdrietig.

Het is toch te gek dat wij dat moeten uitleggen: bomen verdampen water. Het verdampen van water kost energie en zorgt voor verkoeling van de omgeving. Op warme, zomerse dagen, en die krijgen we steeds meer, spelen bomen een belangrijke rol bij het matigen van extreme temperaturen en zorgen dus voor een goede waterhuishouding. Daarbij dempen bomen geluidshinder.

De bomen waren niet ziek. Het en duurt tientallen jaren om een dergelijke bomenrij weer terug te krijgen. Is men bij de gemeente en de uitvoerende instanties zich wel bewust van de impact van dergelijke destructieve acties? Het is echt onzinnig en een voorbeeld van hoe een overheid zich niet moet gedragen! Dit is ons groen! En niet uw bomenrij! Is dit nu een goed voorbeeld voor onze kinderen? Dit vragen wij ons af.

De bomen zijn pas gekapt nadat de ruwbouw van de huizen vrijwel was afgerond: de daken waren geplaatst. Met andere woorden: de bomen leverden geen hinder op voor de bouw. Dat maakt het nog extra triest.

Waarom wordt in onze gemeente het groen zo geminacht en verwaarloosd?
Wat moeten we doen zodat bestuurders en ambtenaren gaan beseffen dat duurzaamheid van en voor iedereen is.
Wij van Groene ruimte Aalsmeer begrijpen echt niet waarvoor het kappen nodig was. Wij pikken dit niet langer!’

Namens Groene ruimte Aalsmeer, Jan Westerhof

 

3 reacties

  1. De aanleg van een parkeerstrook langs de genie dijk ten behoeve van het Waterfront gebeuren
    Past ook in het ontgroenen van Aalsmeer.

  2. Ik vind ook dat onze gemeente “groener” kan.
    Maar je kunt ook commentaar leveren op al die tuintjes zonder planten of bomen.
    Er is trouwens beloofd dat er een bredere groenstrook terugkomt met bomen.

  3. Volledig mee eens! Aalsmeer is allang haar groene imago kwijt, verliest het nu ook haar groene verantwoordelijkheid jegens haar inwoners en natuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin